Emiraat Fujairah

Fujairah ligt als enig emiraat aan de Golf van Oman aan de oostkust. De zes andere emiraten liggen aan de Perzische Golf (westkust). Het emiraat wordt van de overige zes emiraten gescheiden door het Hadjar gebergte en is in tegenstelling tot de andere emiraten bijna volledig bergachtig.
Reizen in en rond Fujairah en de omliggende steden van Khor Fakkan, Kalba en Masafi is eenvoudig sinds de aanleg van de moderne snelwegen na de onafhankelijkheid in 1971.
Fujairah heeft twee belangrijke verbindingsroutes vanuit Dubai en Sharjah. Deze verbindingsroutes bevinden zich hoofdzakelijk in woestijnen die van tijd tot tijd voor prachtige panoramische uitzichten zorgen over de woestijnduinen. In sommige delen van de woestijn is het zand oranje kleurig wat prachtig is om te zien. Met een beetje geluk zie je kamelen door de duinen lopen. Ik zag zelfs een ezel in het wild. Beide verbindingswegen gaan net voor Fujairah over in bergwegen. Hoewel de bergen kaal zijn, is het uitzicht spectaculair. De wegen slingeren, dalen en stijgen heerlijk door het lage gedeelte van het gebergte. De wegen zijn relatief rustig en de kwaliteit van het wegdek is goed, waardoor het heerlijk rijden is. Afhankelijk van de route is het stuk door de bergen circa 30 tot 40 kilometer voordat de stad Fujairah opdoemt. Hoogbouw, dat als eerste wordt waargenomen, heeft ook hier zijn intrede gedaan, zij het op beperkte schaal. In de hoofdstraat staat de hoogbouw netjes op een rij en geeft een moderne indruk van de stad. De stad is vrij overzichtelijk en ten opzichte van Dubai en Abu Dhabi is het verkeer in Fujairah veel minder gestrest. In de stad zijn op diverse plaatsen in het midden van de rotondes kunstbeelden geplaatst. Vooral de enorme valk met gespreide vleugels nabij de luchthaven is een bijzonder kunststuk vanwege zijn grootte en expressie.
Het drinken van alcohol is alleen toegestaan in een aantal aangewezen hotels en vanaf 2000 in een enkele bars.
Fujairah heeft een Corniche – een kustboulevard – aan de zuidkant van de stad. Het ligt enigszins van de stad verwijderd. Er is echter geen strand aan de Corniche. Goudgele zandstranden zijn noordelijker. Hoewel het lekker wandelen is aan de Corniche zijn er toch geen restaurantjes en terrasjes. De boulevard mist wat gezelligheid ondanks dat de Corniche goed verzorgd is.

KUN01c Vogel (1024x678)
Het emiraat kent een groot aantal forten. Sommige dateren uit de 15de eeuw. De forten werden gebruikt ter verdediging en om indringers buiten te houden. Vanwege de strategische ligging is de regio een fel bevochten gebied geweest. Enkele noemenswaardige forten zijn Al Bithnah Fort, Al Hayl Fort, Awhala Fort en het Fujairah Fort dat midden in de stad ligt in Heritage Village. Het Fujairah Fort is een van de grootste forten van de Emiraten, maar het was niet toegankelijk toen ik er was.
Het Heritage Village is uniek in zijn soort, vanwege zijn grootte. Het gehele dorp is ommuurd en toegankelijk via een aantal poorten en/of poortgebouwen. Een groot gedeelte van het terrein is echter leeg en kaal. Op diverse plekken staan diverse eenvoudige huisjes die op hun beurt ook weer ommuurd zijn. De huisjes zijn erg eenvoudig en primitief en bestaan uit een rechthoekige ruimte met een puntdak gemaakt van palmbladeren. Het is aannemelijk dat in deze minidorpjes gezinnen en/of families woonden.
Naast de ommuring van het Heritage Village bevindt zich het Fujairah museum met voornamelijk archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen, zodat alle historische bezienswaardigheden van de stad in een keer bezocht kunnen worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.