Drenthe 2020

Doordat corona onze vakantie aardig verstoord heeft zoeken we naar alternatieven en dat is zoals voor veel Nederlanders dichter bij huis. Het nieuwe normaal. En ik moet bekennen dat ik dat niet eens zo erg vind. Een weekje Nederland is gewoon prachtig. Net op tijd kunnen we nog een leuke accommodatie vinden in Drenthe. Eigenlijk kan ik weinig nieuws vermelden over de provincie, want we weten allemaal wel voldoende over de bezienswaardigheden in de provincie. Ja, het is de groenste provincie en je kan er heerlijk wandelen en fietsen, maar dat wil nog niet zeggen dat je er alleen maar senioren ziet. Drenthe is voor alle leeftijden, maar als je wil partyen kun je inderdaad beter naar Zeeland gaan. Tijdens ons weekje in Drenthe bezochten we onder andere de volgende bezienswaardigheden.

Beeldentuin Gees

De beeldentuin van zeven hectare in Gees is pas in 2020 geopend. Het is een paradijs, waar natuur en kunst elkaar in allerlei vormen ontmoeten. Waar je kunt genieten van een wandeling in een prachtig park, met bospaden, vijvers, grote open ruimtes met prachtige vergezichten. Vooral de tuin is door een landschapsarchitect zeer vakkundig aangelegd met een gevarieerde en boeiende vegetatie.
Eigenlijk betreft het een commercieel park. Bijna alle beelden zijn te koop. De entree tot het park is 10 euro pp.

Drents Museum Assen

Het Drents Museum heeft naast een vaste collectie ook wisselende tentoonstellingen. In een van de grote moderne ondergrondse zalen is een grote collectie schilderijen ondergebracht met veelal Drentse landschappen; het Barbizon van het Noorden. Het museum kan trots zijn op deze mooie schilderijen.
Ook mooi zijn de oude stijlkamers die in een van de historische panden zijn ondergebracht. Je ziet onder andere vergaderzalen, woonkamers en keukens.
In een andere zaal zie je een bijzondere collectie foto’s van Saskia Boelsums. De beeldend kunstenares maakt van foto’s ware kunstwerken. Het museum is interessant voor jong en oud.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork behoeft weinig tekst en uitleg, omdat iedereen er wel van gehoord of gezien heeft. De geschiedenis van kamp Westerbork is vooral bekend vanwege de jaren 1942-1945. Het kamp werd echter al in 1939 gebouwd als vluchtelingenkamp. Het was een doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor.
Nu 75 jaar later is er eigenlijk niet veel meer over van het kamp. Alleen twee trainwagons, de commandant woning en een deel van een barak zijn overgebleven.
Er zijn een aantal indrukwekkende monumenten. Eén daarvan bestaat uit 102.000 rode steentjes elk met een Jodenster; één steen voor elke gedeporteerde. Het bekende monument met de gebogen spoorrails staven maakt diepe indruk.
Het kamp ligt ver van de bewoonde wereld, dat bewijst dat men het kamp destijds liever verborgen wilde houden. Het kamp is te bereiken na een wandeling van 3 km door de bossen.

Hunebed Borger

Natuurlijk hoort bij Drenthe ook een bezoek aan een hunebed. Er zijn er maar liefst 52, maar in Duitsland en Denemarken zijn er zelfs nog honderden te vinden. De hunebedden hebben geen naam maar een nummer. Wij bezoeken het hunebed van Borger. Met bijna 23 meter lengte is het de grootste van Nederland. De zwaarst gevonden steen van 20.000 kg is hierin verwerkt. Indrukwekkend als je beseft dat de hunebedden meer dan 3.000 jaar voor Christus zijn gemaakt. Het is mooi om te zien hoe nu kinderen tussen de stenen spelen. Er opklimmen mag echter niet, ondanks dat kleine kinderen de stenenmassa als speelgoed zien.
Naast het hunebed ligt het Hunebedcentrum met een oerpark.

Orvelte

Ik heb even gegoogeld wat de mooiste dorpjes in Nederland /Drenthe zijn. Volgens de ANWB is dat in Drenthe: Frederiksoord, Gees en Havelte. Volgens Trouw is dat Niehove in Groningen. En volgens Mooistedorpjes.nl zijn dat Coevorden, Dwingeloo, Gees, Havelte, Orvelte, Ruinen en Schoonebeek. Omdat Orvelte meer een openluchtmuseum is dan een bewoond dorpje, wordt Orvelte niet altijd meegenomen in de beoordeling, maar als je alle commercie wegdenkt, is het wat mij betreft een van de mooiste dorpjes van Nederland. In het oerdorp, dat voornamelijk authentieke Drentse boerderijen heeft met rieten daken, is het komen en gaan van de toeristen die smullen van de winkeltjes die hebben plaatsgenomen in de monumentale boerderijen. Gelukkig zijn veel winkeltjes gebaseerd op oude ambachten zoals een kaasmakerij (melkfabriek), een smederij, snoepwinkel en ambachtelijke producten zoals bier en kunst.
Orvelte is relatief klein en vermoedelijk al ontstaan tussen de 11e en 13e eeuw. Al heel oud dus, maar toch weinig gegroeid door de eeuwen heen. Eigenlijk zou iedereen in zijn leven Orvelte gezien moeten hebben. Ook leuk voor jongeren.

Veenhuizen

Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, waar ook nu nog van alles te zien is en te beleven valt. Een dorp in Drenthe dat in niets lijkt op andere dorpen. Want Veenhuizen is één van de voormalige Koloniën van Weldadigheid, waar meer dan honderd Rijksmonumenten getuigen van een uniek verleden.
Kenmerkend zijn de rechte lanen en statige panden, musea, ateliers, sfeervolle eet- en drinkadresjes. Zonder uitzondering zijn ze gevestigd in historische gebouwen, die bovendien sterk samenhangen. Ze getuigen van de rijke Kolonie-geschiedenis.
Vanaf 1818 bouwde de Maatschappij van Weldadigheid enkele kolonies voor arme gezinnen en wezen in het zuidwesten van Drenthe en in het noordwesten van Overijssel. De Maatschappij van Weldadigheid sloot in 1823 een contract met de Nederlandse regering om 4.000 wezen, 1500 bedelaars en landlopers en 500 gezinnen op te nemen. Voor de te plaatsen kinderen werden drie grote gestichten gebouwd. Uiteindelijk werden in het Derde gesticht in Veenhuizen ook bedelaars geplaatst. In 1843 werden de gestichten voor de wezen gesloten. Van 1845 tot 1886 werden in Veenhuizen ook gerepatrieerden uit Nederlands-Indië opgevangen die besmet waren met lepra.
In 1859 werden de bedelaarsgestichten Veenhuizen en Ommerschans overgenomen door de rijksoverheid en omgevormd tot strafinrichtingen. Voor het gevangenispersoneel werd er een klein dorp gebouwd, om de inrichtingen heen. Sinds 1981 is er vrije toegang tot het dorp. Voor die tijd was het dorp verboden voor niet-gevangenispersoneel. Veel bewaarderswoningen en enkele andere gebouwen zijn inmiddels verkocht, maar een groot deel van Veenhuizen is tot op heden eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
In het midden van het dorp staat een grote gevangenis dat sinds 2018 een museum is. Hierin is de 200-jarige geschiedenis van de Kolonie Veenhuizen te zien.
Wandelend door het dorp krijg je wel regelmatig de kriebels. Informatieborden geven je de indruk dat voeger anders denkende en mensen die afweken van de ‘normale’ standaard hier opgesloten en gehersenspoeld werden. Ze werden al snel als crimineel beschouwd. Aanpak van mensen met een ‘afwijking’ toen was beduidend anders dan nu.
Het mooie aan Veenhuizen is de architectuur van de gebouwen die harmonieus opgaat in een prachtige groene omgeving. Een bijzondere plaats waar historie, cultuur en natuur samenkomen. Het verdient echt een plaats op de Unesco erfgoedlijst.

Wildlands Adventure Zoo Emmen

In 2016 verhuisde Dierenpark Emmen naar de nieuwe locatie die eveneens in het centrum van Emmen is gelegen. Het park is opgedeeld in drie grote gebieden Jungola, Serenga en Nortica, die elk model staan voor een klimaatzone, met naast diersoorten – die kenmerkend zijn voor het gerepresenteerde gebied – ook aangepaste gebouwen, horeca, winkels, entertainment en attracties. De routes door de gebieden zijn lusvormig ingericht, zodat je altijd weer automatisch bij het centrale Kompasplein uitkomt. Verdwalen is dus haast onmogelijk en doordat mensen allemaal in dezelfde richting lopen is het bovendien ‘coronaproof’. Achteraf is dit natuurlijk toeval. Het ontwerp van het park is doordacht, want op deze manier heb je geen last van ‘irritante tegenliggers’.
Naast de mooie collectie dieren valt ook de vormgeving van het dierenpark op. Echt alles, maar dan ook alles, is in stijl vormgegeven. Nergens zie je lelijke gebouwen, muren of kooien. Wildlands is oprecht één van de mooiste dierentuinen in Nederland.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.