Dubai 2015

Als je de media en de reismagazines moet geloven is tegenwoordig Dubai de “place to be”. Hoewel ik zelf nooit in Dubai overnacht heb, maar er wel diverse keren ben geweest kan ik dit niet echt onderstrepen. Mijn stad is het niet. Toerisme in Dubai is het laatste decennium sterk toegenomen, maar dat is voor een groot deel veroorzaakt door het feit dat Dubai – maar dat geldt eigenlijk voor alle steden in het Midden-Oosten – een grote transferluchthaven heeft. “Waarom brengen we niet een paar dagen door in Dubai, als we er toch een tussenstop hebben naar het oosten?” Dat is de gedachte van veel reizigers. Toen ik in Abu Dhabi woonde hoorde ik tijdens een ochtendprogramma op de radio dat in een enquête Dubai bovenaan de lijst staat van overgewaardeerde vakantiebestemmingen. De radiopresentatoren waren het daar stellig niet mee eens. Of Dubai iets voor jou is, is volledig afhankelijk van je persoonlijke behoeftes. Bepaal zelf aan de hand van onderstaande (in willekeurige volgorde) of Dubai een leuke vakantiebestemming voor jou is.

geb125-marina-haven-1024x573

Dubai is een mooie vakantiebestemming voor jou omdat:

 • Je houdt van een luie, relaxte en luxe vakanties. Vooral de resorts zijn fantastisch mooi. Je leeft in luxe met goede restaurants, spa’s, zwembaden en dergelijke. Er zijn veel hotels met 4 en 5 sterren. Burj Al Arab heeft zelfs 7 sterren. Overnachtingen kunnen oplopen tot 15.000 euro per nacht!
 • Je houdt van lange en brede stranden met mooi geel zand en warm zeewater. Dubai ligt pal aan de Perzische Golf.
 • Je houdt van winkelen. Dubai heeft meer dan 60 grote malls.
 • Er is een overvloed aan restaurants met alle keukens van de wereld.
 • De prijzen zijn gemiddeld niet hoger dan bij ons. Luxe moet natuurlijk wel betaald worden.
 • Criminaliteit is heel laag.
 • Emirati (de inwoners van de VAE) zijn heel tolerant jegens westerlingen. Strandkleding wordt 100 procent geaccepteerd (alleen op de stranden). Korte mouwen en broekspijpen zijn nergens een probleem. Hetzelfde geldt voor topjes en minirokken. Bij een bezoek aan een moskee dient men zich echter gepast te kleden. Grote tegenstelling is wel dat een groot gedeelte van de lokale bevolking in traditionele kleding loopt, d.w.z. vrouwen met zwarte boerka’s en mannen met hoofddoeken.
 • Vrouwen kunnen gewoon deelnemen aan het verkeer in de Verenigde Arabische Emiraten. (In Saudi Arabië niet).
 • Als vrouw hoef je je niet onveilig te voelen. Je wordt niet lastig gevallen (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen).
 • De benzineprijzen zijn er heel laag.
 • Je houdt van moderne architectuur en wolkenkrabbers. Dubai heeft de meeste wolkenkrabbers per vierkante kilometer. 95% van de bebouwing is nieuwbouw en niet ouder dan 60 jaar. 50% is zelfs jonger dan 30 jaar.
 • Je houdt van indoorskiën. Dubai heeft de grootste indoorskibaan van de wereld waar je zelfs bij een buitentemperatuur van plus 45°C. kunt skiën.
 • Er zijn voldoende musea met een grote diversiteit.
 • Er zijn voldoende (water)pretparken.
 • Safari-rijden, woestijnovernachtingen en andere activiteiten in de woestijn zijn op korte afstand te bereiken.
 • Abu Dhabi ligt gemiddeld op 1,5 uur van Dubai en dus bereikbaar voor een uitstapje. De grote moskee en het Ferrari pretpark zijn daar de grote bezienswaardigheden.
 • Dubai heeft een historische site rond de kreek. Dit mooie gebied geeft een goed beeld hoe het meer dan 50 jaar geleden er aan toeging in Dubai. Traditionele dhowboten liggen in de haven.
 • Met de Big Bus tour kun je lekker sightseeing door de stad. Er zijn 3 routes waar je urenlang mee bezig kunt zijn. Let je wel op brandende zon boven je hoofd?
 • Er zijn volop wateractiviteiten zoals zeilen, motorboten, jetski’s, skiën, vissen, cruisen en duiken.
 • Breng een bezoek aan de Burj Kalifa. Met 828 meter is dit (nog) het hoogste gebouw van de wereld. Het hoogst bereikbare punt voor toeristen is het observatiedek op de 125ste De toegangsprijs is redelijk hoog en ook afhankelijk van het tijdstip.
 • Breng een bezoek aan de Dubai Marina. Deze wijk heeft de meeste wolkenkrabbers ter wereld. In het gebied ligt een prachtige jachthaven te midden van de hoogbouw. Uniek in de wereld en prachtig vormgegeven.
 • Breng een bezoek aan de Palm Jumeirah. Dit kunstmatig eiland in de vorm van een palmboom is door de Nederlandse baggeraar Van Oord opgespoten en in 2008 geopend. Bekijk zoals zoveel anderen het machtige Atlantis hotel. De rest van het schiereiland is stampvol gebouwd met luxe villa’s die echter wel hutjemutje staan op de “takken” van de boom. Deze straten zijn niet toegankelijk voor toeristen. Je woont er dus in rust, maar of je buren ooit thuis zijn is nog maar de vraag, omdat veel villa’s een tweede (of derde) woning zijn die maar een paar weken per jaar bewoond worden.
 • In de winter is het weer heel aangenaam met temperaturen tot 30 °C. De kans op regen is heel nihil.
 • Er is een goed openbaarvervoersysteem bestaande uit: metro, tram en bus. Er zijn ook veel taxi’s. OV is goedkoop.

geb300f-burj-khalifa-632x1024

Dubai is GEEN mooie vakantiebestemming voor jou omdat:

 • Je houdt van dieren. Dieren zijn behalve in dierentuinen zeldzaam in het Midden-Oosten. Er zijn zelfs weinig insecten. Arabieren (moslims) hebben zelden huisdieren. Katten komen buitenshuis niet voor. Alleen expats hebben soms een hond. Wilde kamelen komen wel voor in de woestijnen. Vogels zie je wel regelmatig.
 • Je houdt van natuur. Behalve in parken zie je er geen groen. Er zijn geen bossen. Buiten de stad is het één grote zandbak. De woestijnen kunnen echter heel mooi zijn, maar dan moet je dus wel er op uit met een landrover. Alle bloemen, bomen en parken worden kunstmatig geïrrigeerd.
 • Het verkeer kan heel gevaarlijk zijn. Het verkeer is druk. Arabieren en Aziaten rijden als een kip zonder kop! Dagelijks zijn er veel ongelukken.
 • Het hele jaar door is er kans op zandstormen. Tijdens zandstormen ben je liever niet buiten. Het verkeer is dan extra gevaarlijk. Het zicht is slecht. Het zand kan zeer pijnlijk zijn in je ogen. Zandstromen kunnen een paar dagen duren. Het zal maar in je vakantie vallen.
 • Je houdt niet van warmte. De temperatuur en de luchtvochtigheid zijn in de zomer ondragelijk. In de zomer leeft iedereen binnen. De temperatuur is dan iedere dag circa 45°C. Door de hoge luchtvochtigheid is alles klam en nat.
 • Je wil graag op een terrasje een biertje drinken. Buiten de resorts en de hotels wordt er in openbare gebieden geen alcohol geschonken. Alcohol op je hotelkamer drinken is geen probleem. Er zijn winkels waar alcohol verkocht wordt, maar die moet je als toerist wel weten te vinden. Er wordt geen reclame voor gemaakt. Moslims drinken (in principe!) geen alcohol.
 • Je houdt van wandelen en fietsen. Fiets- en wandelpaden zijn er bijna niet. Het is er ook te warm voor. Iedereen pakt voor alles de auto. Een avondwandeling langs het strand of over de boulevard is echter heerlijk. De zinderende zon is dan weg en de temperatuur is dan lekker.
 • Voor sport hoef je ook niet naar Dubai te gaan. Er zijn weliswaar voldoende sportscholen waar je alle sporten kan beoefenen. Er zijn ook golfterreinen, maar in de zinderende zon is dat weinig aangenaam.
 • Er is geen gezellig centrum. Het hart van de stad ontbreekt. De stad heeft geen ziel.
 • De stad is erg groot, waardoor een wandeling naar een volgende bezienswaardigheid er niet in zit. Iedereen doet alles met de auto. Dubai is een lange smalle stad van wel 70 kilometer.
 • Ondanks dat Emirati heel tolerant zijn is de kans erg klein dat je in gesprek komt met de oorspronkelijke bevolking. Emiratie zijn erg op zich zelf. Bijna alle functies worden uitgevoerd door buitenlandse werknemers. 80% van de bevolking komt uit het buitenland. De kans dat je een moslima spreekt is al helemaal klein.

En een keuze kunnen maken? Wil je naar Dubai? Zoals hierboven vermeld is een tussenstop in het Midden-Oosten tijdens de zomermaanden geen goed plan vanwege de ondraaglijke hitte. Dat maakt de keuze een stuk makkelijker of je überhaupt nog wel naar Dubai wil.

Tijdens de acht maanden dat ik Abu Dhabi woonde en werkte heb ik een reisgids samengesteld over de Verenigde Arabische Emiraten. Wil je meer weten over het land klik dan hier. Mocht je besluiten om toch naar het land te gaan, veel plezier.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.