Keulen 2016

Voordat ik naar Keulen ging vroeg ik mij af: “Hoe mooi is Keulen eigenlijk? Wat heeft de stad te bieden? Zijn de steden in west Duitsland überhaupt wel mooi voor een weekendje?” Na drie dagen door Keulen gezworven te hebben en tientallen kilometers gelopen te hebben moet ik zeggen dat Keulen niet echt een héel mooie stad is. Het is echter ook zeker geen lelijke stad. Ondanks dat Keulen geen historische stad (meer) is, is het toch populair bij toeristen. Keulen heeft een aantal bijzonder gewaardeerde highlights die de stad populair maken en dat zijn in willekeurige volgorde: de Dom, carnaval, kerstmarkten, winkelen en Eau de Cologne.
Het centrum van Keulen is vrij klein en alle bijzondere dingen zijn te voet te bereiken. Er is weliswaar een tramdienst in Keulen, maar daar hoef je dus geen gebruik van te maken.
Met circa een miljoen inwoners is Keulen na Berlijn, München en Hamburg de vierde grootste stad van Duitsland. Keulen kent in tegenstelling tot veel andere Duitse steden een lang historisch verleden. In 38 v.Chr. richtten de Romeinen er een nederzetting die uit groeide tot een flinke stad dat omgedoopt werd tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). De stad werd ommuurd waarvan nog altijd delen te bezichtigen zijn. Keulen was lange tijd een van de grootste steden ten noorden van de Alpen.
De indrukwekkende Dom is thans wereldberoemd en attractienummer één van de stad. Tegenwoordig staan er in Keulen nog bijna honderd katholieke kerken, waarvan twaalf romaans en vier gotisch. Het Aartsbisdom Keulen is nog steeds het rijkste bisdom ter wereld. Nadat je vanuit het Hauptbahnhof het plein voor de Dom opkomt word je meteen geconfronteerd met grote zwart-wit foto’s van de Dom na de bombardementen van WOII. Ik wist niet goed wat ik hier nou van moest vinden. Wat willen ze hiermee zeggen? Kijkt eens hoe goed wij de Dom weer gerenoveerd hebben, of kijk eens hoe zwaar de Dom getroffen is door bombardementen van de geallieerden? Moet het schuldgevoel opwekken of juist medelijden? Ik weet het niet.
Over Duitsland beginnen zonder over de oorlog te spreken is nog steeds lastig. Moet je nou altijd die oorlog aanhalen, zal je zeggen? Nee, maar je ontkomt er eigenlijk niet aan. Ongeveer 90% van het oude centrum van Keulen is in WOII plat gebombardeerd, waardoor veel historie is verdwenen. De architectuur van de bebouwing is hierdoor van na de oorlog. De stijl is in het algemeen eenvoudig, recht, sober en tijdloos. In die zin is de stad wat saai. Diverse huizen zijn in verschillende kleuren geschilderd waardoor het wat frisser overkomt. In het centrum is haast geen moderne bebouwing en hoogbouw. Een van de weinige opvallende moderne gebouwen is de winkel van Peek&Cloppenburg aan de Schildergasse 65-67, dat er uitziet als een glazen “rups”.
Er zijn weinig herinneringen aan WOII te zien in de stad. Je moet je verdiepen in de stad om ze te vinden. Das toch ook raar? Aan de Duitse zijden zijn toch ook veel onschuldige slachtoffers gevallen. Worden die niet herinnerd? Het waren toch niet allemaal slechteriken? WOI en WOII zijn gevoelige onderwerpen voor de Duitsers en worden blijkbaar zoveel mogelijk vermeden. Of is het schaamte voor wat door landgenoten is aangericht? Ze zullen er ook niet trots op zijn. Kop op, niet achterom kijken, is blijkbaar de mentaliteit van een Duitser, of kroppen ze het gewoon op? Wie weet.
Het NS-Documentationszentrum / EL-DE Haus is een documentatie- en onderzoekscentrum over het nationaalsocialisme. De Gestapo was hier ooit gehuisvest. In de Alt St. Alban staat het skelet van de St. Alban kerk als oorlogsherdenkingsmonument. Veel meer kon ik niet ontdekken over de oorlog.
Na de bombardementen in WOII was het niet meer toegestaan om hoge bebouwing te maken die enig zicht van de Dom zou ontnemen. Hierdoor is op het raadhuis, enkele kerken en de Dom na helemaal geen hoogbouw in het centrum en das heel uniek voor een stad met een miljoen inwoners.
In het centrum van Keulen is maar weinig groen te vinden, er zijn geen parken. Om het centrum heen ligt weliswaar een lange smalle groengordel (Innerer Grüngürtel), maar of je daar als toerist iets van zult zien is twijfelachtig, omdat je daar niet zo snel komt.
De stad heeft echter een lange en mooie wandelpromenade langs de Rijn. Toeristen en bewoners wandelen er graag, terwijl je kunt genieten van de weidse blik over de Rijn en de beide stadsdelen. Aan de kade liggen diverse boten voor dagtochtjes over de Rijn.
In Nederland hebben we het vaak over Deutsche Gründlichkeit, maar wat is dat nou eigenlijk precies? In Keulen vallen me een aantal dingen op waarmee ik dit kan toelichten. Op de eerste plaats viel me op dat de meeste voetgangers netjes wachten voor rood licht bij het zebrapad, zelfs als er geen auto’s aankomen. Dat doen wij Nederlanders toch echt niet meer. Tijdens de kerstmarkt wordt bier geschonken is glas en niet in plastic bekers. Dat is bij ons ondertussen ondenkbaar. Ondanks de duizenden mensen op de kerstmarkten ligt er toch geen vuil of gebroken glas op de grond. Super! In de stad is maar weinig graffiti en street art. “Degelijk” dus, we kunnen er nog van leren!

tunnes-und-schal-1-1024x678

Alter Markt

De Alter Markt is zoals de naam al doet vermoeden de oudste marktplaats van Keulen. In de oudheid was hier al het bestuur van de stad gevestigd en het is ook het economische hart. Alter Markt is het mooiste en gezelligste autovrije plein van Keulen, ondanks dat alle bebouwing van na de oorlog is. De bebouwing is strak met hier en daar een gekleurde gevel. Het huis Zur Brezel/Zum Dom met de renaissance gevel uit 1580 is het enige historische huis op Alter Markt.
Het mooiste op het plein is natuurlijk het oude stadhuis dat met zijn imposante toren de binnenstad domineert.
In december is er een beregezellige en grote kerstmarkt waardoor het plein een heuse gedaantewisseling ondergaat.
In het midden van het plein staat een fontein, die het verhaal toont van generaal Jan von Werth. Tegenwoordig wordt zijn naam en uniform gedragen door een van de carnavalsverenigingen. Ook met carnaval is het hier een groot feest.

Dom

Het aartsbisdom Keulen bestaat al sinds 313. De eerste Dom van Keulen dateert uit 870. In 1164 roofde aartsbisschop Reinhold von Dassel tijdens de Derde Kruistocht in Milaan de stoffelijke resten van de heilige Drie Koningen en nam die mee naar Keulen. Voor de grote groeiende groep pelgrims die daar op af kwam was de Dom spoedig te klein. In 1248 werd met de bouw van de nieuwe Dom aangevangen, maar het zou duren tot 1880 voordat de kerk volledig af was.
Zonder de Dom zou Keulen lang niet zo bekend zijn. Keulen moge dan misschien niet zoveel bezienswaardigheden (meer) hebben, maar deze gigant maakt veel goed en is een enorme trekpleister. Het behoort niet voor niets tot het Unesco Werelderfgoed. Dit indrukwekkende gebouw is Duitslands grootste gotische kathedraal. Hij is gewoon absurd groot en van buitenaf bijna niet in zijn geheel te fotograferen. Helaas is de kerk nogal zwart geworden door vervuiling waardoor de kerk best somber overkomt. Op het kerkplein staat een kopie van de 9,5 meter hoge torenspits. Het is een enorm ding maar als je omhoog kijkt naar de toppen van de twee torens zien ze er best klein uit.
De Dom is 144 meter lang, 86 meter breed en heeft torens tot 157 meter hoog. Je kunt de zuidelijke toren beklimmen tot een hoogte van 97 meter. Die klim over 509 treden leidt voorbij de klokkenkamer met zijn 8 klokken.
Het bekendste kunstwerk in de kerk is de gouden sarcofaag het “Drie Koningen schrijn” (1181) achter het altaar, die als de grootste van het westen wordt beschouwd. Het is een schitterende kist met goudsmeedkunst uit de middeleeuwen die de relikwieën van de heilige Drie Koningen zou beavtten. Naar mijn mening is het een mysterie waarvan de waarheid nooit boven water zal komen om de mythe maar in stand te houden. Zou het niet een enorme ontgoocheling zijn als ze nu zouden zeggen dat de relikwieën er helemaal niet in liggen? Dan maar beter zwijgen.
Verder zijn er onder meer te bewonderen: het oudste venster van de Dom (uit 1265, te zien in de kapel tegenover het Drie Koningen schrijn), de Madonna van Milaan (1320, hoog en opvallend aan de andere kant van het koor), het grote en zeer prachtige Agilophusretabel. Dit is een 16de eeuws en Vlaams retabel (schilderwerk op altaar), te zien halfweg de kerk aan de rechterkant. De kerk heeft erg veel prachtige glas-in-lood ramen, maar is het best donker binnen. Op diverse locaties staan grote en indrukwekkende sarcofagen van prominente geestelijke leiders uit het verleden. Op zondag is er nog een mis waarbij de kerk stampvol zit en de kerk dus niet te bezichtigen is.
De Dom is dus attractienummer één van Keulen. Hele drommen mensen worstelen zich door het kerkgebouw. De toegang is gratis.
Aan de zijde van de Haubtbahnhof bevindt zich een aparte ingang van de schatkamer (Schatzkammer) die de belangrijkste van Europa is, zelfs belangrijker dan die van het Vaticaan. De schatkamer gaat tot drie verdiepingen de grond in tussen de gewelven van de funderingen. Het toont bijzondere unieke en waardevolle religieuze gebruiksvoorwerpen uit negen eeuwen zoals het Hillenius codex, een handschrift uit 1025 en het Gero-kruis (houten kruisbeeld van voor 1000). Er zijn een groot aantal gouden voorwerpen te zien die bijzonder fijn zijn gedetailleerd. Ik sta echt perplex dat ze in die tijd al in staat waren zulke fijne sieraden te maken.

dom-02-1024x676

Carnaval

Keulen kent veel tradities en hoogtepunten. Eén van de hoogtepunten is carnaval en dat vieren ze in Keulen op zijn best. Het feest wordt net als bij ons traditiegetrouw geopend op de 11de van 11de, november dus. Het feest duurt bijna een week en gaat pas echt van start op donderdagavond (Weiberfastbacht of Wieverfastelovend) en eindigt op dinsdagavond (Veilchendienstag). Die avond verbranden ze de carnavalsgeest om de zonden die ze tijdens carnaval begaan hebben van zich af te wassen. Op de maandag voor Aswoensdag, Rosenmontag, is er een grote optocht, de Rosenmontagzug. Tijdens het Keulse carnaval zakken er in totaal meer dan een miljoen mensen af naar de stad.

Eau de Cologne / Glockengasse 4711

Vier jaar voordat Napoleon besloot dat de huizen geregistreerd moesten worden, in 1792, was Wilhelm Mühlens getrouwd met Catharina Moers en als huwelijksgeschenk kregen ze van de Karthuizermonnik Franz Marina Farina het geheime recept voor een “Aqua Mirabilis”, een soort mirakelwater. Als zakenman realiseerde Wilhelm Mühlens zich onmiddellijk het potentieel van dit geschenk. Het “Keuls water Farina” zoals het eerst heette, was een succes waardoor Wilhelm Mühlens enkele jaren later tegenover de ouderlijke zaak een eigen parfumeriefabriek begon. Dit pand kreeg als adres “Eau de Cologne & Parfümeriefabrik Glockengasse 4711 gegenüber der Pferdepost von Ferd. Mühlens” om zich te onderscheiden van andere fabriekjes die op dat ogenblik allemaal Keuls water produceerden. Ondanks de Franse naam stamt dus het reukwater ‘Eau de Cologne’ of ‘4711’ wel degelijk uit Keulen. De naam van het reukwater werd afgeleid van het huisnummer (4711) van de fabriek waar het gemaakt werd.
Het oorspronkelijke stamhuis in de Glockengasse 4711 is nog steeds eigendom van het bedrijf dat 4711 produceert. In het huis is nu een parfumwinkel gevestigd. Als je in de winkel binnenkomt dringt het overdadige parfum meteen diep in je reukorgaan. In de hoek van de winkel staat een fonteintje met stromend Eau de Cologne. Mensen steken er hun vingers in alsof het wijwater is. Ze maken nog net geen kruisje! Op de bovenverdieping is er een kleine tentoonstelling met de verpakkingsdoosjes en flesjes van vroeger tot nu. Bij 4911 moet ik denken aan de tijd van mijn oma, das toch niet meer van deze tijd. Toch gaan de flesjes parfum als zoete broodjes over de toonbank. Het parfum heeft een sterke toeristische waarde gekregen. De winkel is modern en fris ingericht en het trekt aardig wat volk. Persoonlijke kon ik er de attractieve waarde wel van inzien. Ik zou zeggen: gewoon doen.
Het ontwierp van de fles had een goudblauw etiket waarin het huisnummer 4711 de centrale plaats kreeg. Zelf zal Mühlens wel nooit vermoed hebben dat dit cijfer uiteindelijk de bekende roepnaam voor zijn “aqua mirabilis” zou worden. “4711 Echt Kölnisch Wasser” is inderdaad wereldberoemd geworden, in zoverre dat men bij enquêtes omtrent de bekendheid van Keulen steeds eerst de Dom noemt en dan pas 4711.
4711 is echter niet het oudste parfummerk van Keulen, uitvinder van het reukwater was de Italiaan Johan Maria Farina. Hij wilde eigenlijk van bloemen een lustopwekkend middel maken.

Fischmarkt

Vanuit de Rijn heb je een prachtig zicht op de Fischmarkt met de Groß St. Martin kerk en de gekleurde huizen die er voor staan. De vijf smalle huizen met puntdaken hebben de kleuren: groen, oranje, wit, geel en roze. De muurankers tonen de jaartallen 1935 en 1685. Blijkbaar is er maar één origineel oud huis en de rest is gerenoveerd. Het pittoreske plaatje Fischmarkt wordt vaak gebruikt in reisgidsen en dergelijke. Je komt er eigenlijk van zelf langs als je langs de Rijn wandelt.
Achter de Groß St. Martin kerk staat een bronzen standbeeld van Tünnes und Schäl. Het zijn twee Keulse typetjes. De kleine gedrongen Tünnes met zijn grote aardbeienneus moet zich in tal van anekdotes de praatjes van de gewiekste lange Schäl (schele) aanhoren. Het grappige is zijn neus, die iedereen vast pakt en daardoor een lichte kleur heeft gekregen.

fischmarkt-1024x678

Hahnentor

De Hahnentor is een Romaanse poortgebouw uit de 12de eeuw en het is de mooiste van de stad die ooit onderdeel was van de stadsmuur waarvan er nog resten te zien zijn. Oorspronkelijk waren er twaalf poortgebouwen in Keulen. Aan de soorten steen is duidelijk te zien dat het gebouw gerenoveerd is. Voor zover ik het weet is de toren van binnen niet te bezichtigen.

Hohenzollernbrücke

De Hohenzollernbrücke ligt tussen de Dom/Hauptbahnhoff en het oostelijk deel van Keulen. De brug werd gebouwd tussen 1914 en 1917. Architect Franz Schwechten koos voor een neoromaanse stijl, dat een mooi contrast vormde met de gotische Dom. Oorspronkelijk was de brug open voor voetgangers en gemotoriseerd verkeer, maar in WOII werd de brug ernstig vernield. Na de heropbouw was hij enkel nog toegankelijk voor voetgangers en spoorverkeer. Feitelijk liggen er drie stalen bruggen naast elkaar met elk drie grote bogen. De totale overspanning is 400 meter. Aan beide zijden van de brug staan twee grote koperen ruiterstandbeelden van Pruisische vorsten van de adellijke familie Hohenzollern.
Even op en neer lopen over de brug is een geliefde bezigheid van de toeristen. Aan de zijden van het voetgangers gedeelte zijn gaashekken gemonteerd die over de volle lengte van 400 meter voorzien zijn hangslotjes. Bij elkaar zijn het minstens een miljoen sloten! Het is echt ongelooflijk, zo veel. Het hele hek zit vol. Soms zijn er zelfs hele trossen gemaakt en hartjes van plaatstaal. Op ieder slot staan wel namen of liefdesverklaringen. Er zijn dus heel wat verliefde paartjes geweest die hier elkaar de liefde hebben verklaard. Traditiegetrouw hoort men dan de sleutel in het water te gooien. Er ligt dus heel wat staal op de bodem van de Rijn. In tegenstelling tot andere steden worden ze dus hier niet weggehaald. Het is al een attractie op zich.
Je bent nu vlakbij de KölnTriangle toren in het oostelijk deel van Keulen. Liefhebbers kunnen met een snelle lift naar het uitzichtplatform op een hoogte van 103 meter. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad met de Dom.

Kerstmarkten

Kerstmarkten in Keulen trekken ieder jaar weer misschien wel meer dan een miljoen bezoekers. De stad is dan afgelaten vol en dat wel vier weken lang. Een van de mooiste is de markt naast de Dom waar een circa 20 meter hoge kerstboom staat waar tienduizenden lichtjes aan zijn gemonteerd als een soort web. Samen met carnaval vormt het een van de populaire tradities in de stad. Het stikt er van de Nederlandse toeristen. Op bijna alle grote pleinen in Keulen zijn kerstmarkten. Niet van die lullige marktkraampjes maar volledige en degelijke chaletjes die ‘s-nachts op slot gaan. Lang is dat echter niet van duur; ’s-ochtends gaan de kraampjes al open en dat gaat door tot het einde van de avond. Dankzij de vele eet- en drinktentjes is het er lang uit te houden. Glühwein in een aarden beker is daarbij een populaire versnapering om jezelf warm te houden. De koopwaar bij de kraampjes is erg divers, waardoor je niet snel uitgekeken raakt. Het is dan ook eindeloos slenteren met de grote mensenmassa langs de kraampjes, maar wel beregezellig.

Kölsch bier

In Keulen wordt onder meer het Kölschbier gebrouwen dat sinds 1997 beschermd is door de Europese Unie Kölsch als lokale bierspecialiteit. Het bovengistende bier bestaat al sinds 874. Je kunt het drinken in de Keulse bierhuizen. Traditioneel wordt het bier geserveerd door een kelner in een blauwe schort, de Köbes; ook als hij niet Jacob heet (Jacobus werd Köbes), wordt hij toch Köbes genoemd. Ze lopen de ruimte rond met een Kranz, een bierglazenhouder. Als je glas leeg is krijg je ongevraagd een nieuw glas. Voor elk nieuw glas wordt er op het bierviltje van de gast een streepje gezet. Reissdorf, Früh en Mühlen zijn de beste merken. Het bier wordt geserveerd in kleine rechte vaasjes van ca. 250 cl en niet in grote bierpullen zoals je dat misschien zou verwachten in Duitsland.

Musea

Keulen heeft nog al wat musea. Dus als je je verveeld of als het is slecht weer kun je altijd nog een museum in duiken. In Keulen zijn veel musea voor kunst met een hoge kwaliteit. Onderaan dit verslag staat een opsomming van de belangrijkste musea in Keulen.

Neumarkt

Neumarkt is het centraal plein in de stad. Hier begint de autovrije winkelstraat Schildergasse die op zijn beurt overgaat in andere winkelstraten. Het is hier vrij druk, omdat er heel wat parkings zijn en het openbaar vervoer hier ook een centraal punt heeft. Het plein zelf is vrij saai en heeft weinig te bieden, behalve in december want dan is er een grote en gezellige kerstmarkt. Het enige mooie op het plein is eigenlijk het zicht op de Romaanse Apostelen kerk.

Radhaus (stadhuis)

Het stadhuis aan de Altermarkt is een van de indrukwekkendste gebouwen in het centrum. In de Romeinse tijd stond op de plek waar het huidige ‘Rathaus’ staat een bestuursgebouw (Praetorium). Het stadhuis van vandaag staat op de fundamenten daarvan. De toren van het gebouw dateert uit de vroege 15de eeuw. Door de eeuwen heen zijn er echter steeds nieuwe onderdelen aan het gebouw toegevoegd. Zo vind je gotische en renaissancistische elementen terug. De gevel van de 61 meter hoge toren wordt gesierd door 124 beelden uit de stadsgeschiedenis. Ze dateren echter pas van 2008.
Tijdens WOII werd ook het stadhuis niet gespaard en liep het veel beschadigingen op. Het gebouw is echter nooit volledig terug opgeknapt.
Het gebouw is van binnen op bepaalde tijden te bezichtigen voor gegadigden.

rathaus-01-718x1024

Romaanse kerken

Naast de overweldigende Dom zijn er nog 12 Romaanse kerken in Keulen die ook noemenswaardig en uniek zijn. De Romaanse bouwkunst bestrijkt grofweg de periode tussen 1000 en 1200 en heeft een relatie met de architectuur van de Romeinen. Vanaf het jaar 1000 ontwikkelde de Romaans bouwkunst zich tot een geperfectioneerde en unieke stijl. De Romaanse bouwtechniek ontwikkelde zich verder en leidde tot een nieuwe bouwstijl; de gotiek.
Het feit dat Keulen 12 Romaanse kerken heeft geeft aan dat Keulen zo’n 1000 jaar geleden al een aanzienlijke stad was. De Romaanse kerken zijn gebouwd in middeleeuwse sacrale (heilige) stijl. Een aantal van de kerken dateert zelfs uit de Romeinse tijd, zoals de St. Gereonskerk, die oorspronkelijk een kapel was op een Romeins kerkhof. Met uitzondering van de St. Maria Lyskerk zijn al deze kerken zwaar beschadigd tijdens WOII waarbij soms alleen nog maar de buitenmuren overbleven. Gelukkig zag de stad de historische waarde in van de Romaanse kerken er werden ze allen gerestaureerd. De wederopbouw van de laatste kerk werd pas in 1985 voltooid. Het heeft ook zijn gekke kant, want nagenoeg de hele stad is naoorlogs en daar staan verspreid over de stad 12 Romaanse kerken tussen. Tot deze Romaanse kerken behoren: Basilika St. Andreas, Groß St. Martin, St. Aposteln, St. Cäcilien, St. Georg, St. Gereon, St. Kunibert, St. Maria im Kapitol, St. Maria Lyskirchen, St. Pantaleon, St. Severin en St. Ursula.
Met een toren van 75 meter hoogte is de Groß St. Martin een van de mooiste en hoogste gebouwen in het centrum.
Een andere bijzondere kerk waar je eigenlijk niet omheen kunt is de St. Aposteln kerk nabij de Neumarkt.

Römerturm

Veel minder opvallend is de kleine Romeinse toren uit de 2de-3de eeuw die deel uitmaakte van de Romeinse vestingmuur. Oorspronkelijk waren er 21 torens. Nu zijn de kleine vensters dichtgemetseld met een andere steensoort en is er is een ander gebouw tegenaan gemetseld. Ondanks dat het een uniek gebouw is, is er niets spannends aan te beleven, dus gauw doorlopen.

Römisch-Germanisch Museum

Het Römisch-Germanisch Museum ligt naast de dom. Het museum werd in 1974 gebouwd boven de vindplaats van de Dionysus mozaïek uit 200 n.Chr. Het mozaïek heeft een oppervlakte van 70 vierkante meter en bevat meer dan 1,5 miljoen steentjes. Het is het kopstuk van het museum, dat oorspronkelijk uit een villa komt. Het museum toont een zeer uitgebreide collectie archeologische vondsten uit de Romeinse tijd maar ook uit andere tijden zoals het ijzertijdperk en het stenentijdperk. Je wandelt bijna tot vervelens toe langs vitrinekasten met glasservice en andere gebruiksvoorwerpen. Interessant is het zeker, maar eigenlijk ook wel heel statisch en voor sommigen best saai…

Wallraf-Richartz Museum

Het Wallraf-Richartz-Museum ligt vlakbij het raadhuis en behoort tot de belangrijkste musea van Europa. Het museum draagt de namen van Ferdinand Franz Wallraf, een geleerde die zijn kunstverzameling naliet aan zijn geboortestad en de Keulse koopman Johann Heinrich Riachartz die ook een schenking kunst achterliet. Het herbergt een uitgebreide verzameling schilderijen van de Middeleeuwen tot de 19de eeuw en ze zijn allemaal netjes genummerd van 1 tot en met 64. Erg groot is het museum dus ook niet weer. Vooral de collectie Vlaamse, Nederlandse en Duitse kunstwerken is omvangrijk. Zo kun je er Nederlandse schilderijen bewonderen van: Jan van Goyen (1596-1656) met landschappen van Leiden, Salomon van Ruysdael (1603-1670) met landschappen van Naarden, Willem Claesz Heda (1594-1680) met landschappen van Haarlem, Aelbert Cuyp (1620-1691) met landschappen van Dordrecht en Van Gogh met landschappen van Frankrijk. Zo wordt Nederland toch weer een beetje bekender in de wereld, maar zouden die schilderijen niet in een museum in Nederland moeten hangen, vraag ik mij dan altijd af? Het thema van het museum is von Dürer bis Van Gogh, wat nogmaals aangeeft hoe belangrijk van Gogh wordt gezien in de schilderkunst. Ook de collectie 19de en 20ste eeuwse kunst is indrukwekkend met onder andere enkele schilderijen van Monet en Picasso.

Winkelen

Winkelen is dus een van de trekpleisters in Keulen. De wegenstructuur in het centrum is eenvoudig en recht waardoor je niet snel verdwaalt. Waar de bekende en drukke winkelstraten zijn ontdek je vanzelf; je loopt gewoon achter de meute aan. Deze straten zijn allemaal vrij van verkeer. Als ik er ben is het december en de straten zijn mede dankzij de kerstmarkten afgelaten vol. Hele hordes slenteren op en neer door winkelstraten. Het barst er van de Nederlanders.
Keulen is eenvoudig per trein te bereiken. Vanaf Arnhem is het maar 1,5 rijden en je stapt in het centrum uit naast de Dom. Verrassend genoeg zijn haast alle winkels op zondag gesloten en das best opvallend voor een wereldstad. Voor een overnachting kun je beter kiezen voor vrijdag en zaterdag dan voor zaterdag en zondag.

dufthaus-4711-1-1024x784

Mijn persoonlijke top tien van Keulen:

1. De Dom, onmiskenbaar op nummer 1
2. Wallraf-Richartz Museum voor oude schilderkunst
3. Radhaus, bezichtiging stadhuis
4. Hohenzollernbrücke, wandeling over de (spoor)brug
5. Promenade langs de Rijn, wandeling
6. Groß St. Martin Kirche, bezichtiging kerk
7. Römisch-Germanisch Museum, archeologie
8. Alter Markt, een biertje op het terras
9. St. Aposteln, bezichtiging kerk
10. Glockengasse 4711, een kijkje in de wereldberoemde parfumwinkel

Klik hier voor meer foto’s.

Overzicht van de belangrijkste musea in Keulen:

Biermuseum, Buttermarkt 39.

Deutsches Sport und Olympia Museum, Im Zollhafen 1, sport museum

Duft Museum Eau de Cologne, Obenmarspforten 21, parfum museum

Historische Senfmühle, Holzmarkt 79-83, mosterd museum

Käthe Kollwitz Museum, Neumarkt 18-24, museum voor tekeningen en schetsen

Kolumba / Archbishop’s Diocesan Museum (Diözesanmuseum), Roncalliplatz 2, westerse cultuur

Kölnisches Stadtmuseum, Zeughausstraße 1, museum over de geschiedenis van Keulen,

Ludwig Museum, Heinrich-Böll-Platz, museum voor moderne kunst,

MAKK museum / Museum für Angewandte Kunst, An der Rechtschule, museum voor toegepaste kunst en design

Museum für Ostasiatische Kunst, Universitätsstraße 100, museum voor Oost Aziatische kunst

NS-Documentationszentrum / EL-DE Haus, Appellhofpl. 23-25, Documentatiecentrum geweid aan de slachtoffers van het nationaalsocialisme in de Bondsrepubliek ,

Odysseum, Corinstrasse 1, kenniscentrum voor kinderen

Rautenstrauch-Joest-Museum, Cäcilienstraße 29-33, Cultuur museum

Römisch-Germanisch Museum, Roncalliplatz 4, Museum voor Romeinse en Germaanse voorwerpen

Schatzkammer Dom, Domkloster 4, kerkelijke gebruiksvoorwerpen

Schnütgenmuseum, Cäcilienstraße 29-33, Middeleeuwse kunst

Schokoladenmuseum / Chocolade Museum, Am Schokoladenmuseum 1A

Wallraf-Richartz Museum, Obenmarspforten 40, Museum voor oude schilderkunst

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.