Malta is een land maar ook een eiland, maar het is geen eiland van Italië mocht je dat denken. Het ligt tussen Sicilië en Libië in de Middellandse Zee. Met een oppervlakte van 316 km2 is het nog kleiner dan Texel. De afmetingen van het hoofdeiland zijn ca. 12 bij 26 km. Het telt dik 400.000 inwoners en daarmee behoort het tot de dichtstbevolkte landen ter wereld, terwijl de hoofdstad Valletta weer de kleinste hoofdstad is van Europa.
De geschiedenis van het eiland gaat ver terug. Door de strategische ligging van het eiland is Malta van oudsher van groot belang voor het beheersen van de Middellandse Zee. De tempels van Ħaġar Qim en Mnajdra en de op het eiland Gozo gelegen tempel van Ġgantija zijn ouder dan de Egyptische piramiden. Diverse volkeren regeerden over Malta.
Ook Napoleon probeerde Malta te bezetten. De Maltezers verjoegen de Fransen met hulp van de Britten en zo werd Malta een Britse kolonie die tot 1964 duurde. Tot 1974 was de Britse vorstin het staatshoofd; daarna werd het land een republiek. Dit verklaart waarom Malta nog steeds Engels georiënteerd is. Naast Maltees spreekt een groot deel van de bevolking Engels en er wordt links gereden. Malta trad op 1 mei 2004 toe tot de Europese Unie en op in 2008 werd de euro ingevoerd als betaalmiddel.
De Maltese taal is ontstaan uit het Arabisch nadat de Arabieren Malta in 870 veroverden. Maltees is de enige Semitische taal die in het Latijns alfabet geschreven wordt. Naast de standaardletters van het Latijns alfabet, bevat het extra tekens zoals de Ħ, die hetzelfde wordt uitgesproken als onze H.
Ondanks dat Malta zo klein is heeft het toch een grote wereldwijde naamsbekendheid.
Opvallend op Malta zijn de gele kalkstenen (limestone) waarmee alle gebouwen zijn gebouwd. De steen wordt lokaal gewonnen. De bebouwing op Malta is zo dicht dat diverse steden tegen elkaar aan zijn gebouwd en één grote agglomeratie zijn geworden. Dicht bevolkt, maar dan heb ik het niet eens over de ruim één miljoen toeristen die er ieder jaar nog bij komen. Malta is vanwege het klimaat, de historische bebouwing, de restaurants en de stranden een populaire toeristische bestemming.
Maltezen zijn een zeer gelovig volk. 98% van de bevolking is katholiek, waarmee het een van de meest katholieke landen ter de wereld is. In Malta staan maar liefst 376 kerken.
Malta is kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Zoek je natuur, ga dan vooral niet naar Malta. De zomers zijn heet en droog. De beste reistijd is mei als de temperaturen veel aangenamer zijn en er volop bloemen bloeien.
Malta is op veel plaatsen mooi, maar veel plaatsen zijn minder mooi. Het is dus zaak je goed voor te bereiden over waar je wil verblijven en de dingen die je wil zien. Doe je voordeel met onderstaande info.
Ħaġar Qim en Mnajdra tempels
Het tempelcomplex uit de steentijd ontstond in twee fasen rond 3500 en 2800 voor Christus en is daarmee ouder dan de Egyptische piramiden en het Engelse Stonehenge. Het is nog altijd zeer verwonderlijk hoe de bevolking in die tijd dergelijke bouwwerken heeft kunnen maken. Er zijn zelfs stenen van 20 ton gebruikt. Alle stenen zijn rechthoekig gekapt net zoals bij de piramides en het zijn geen zwerfstenen zoals bij Stonehenge. Omdat het zo oud is, is het best ver vergaan en daardoor voor sommige niet meer dan een stapel stenen oneerbiedig gezegd. Het feit dat de bevolking in die tijd al zo beschaafd was, is toch wel heel boeiend. De tempels behoren tot het Unesco Erfgoed.
Marsaxlokk
Dit vissersdorpje ligt aan de oostkust van Malta. Het oude vissersdorpje is een van de meest fotogenieke plaatsen op Malta. De kust heeft een tafereel dat nergens anders op Malta te vinden is. In de baai dobberen honderden kleurrijke bootjes die prachtige decors vormen voor een schilderij of foto. Van Gogh zou hier helemaal uit zijn dak gaan. Op de oeverpromenade bevindt zich een even kleurrijke markt met een grote diversiteit aan koopwaar maar wel erg op de toerist georiënteerd. Bij de tientallen restaurantjes kun je heerlijke verse vis eten. Het plaatsje is vooral een topattractie voor dagjesmensen.
Mdina
Mdina is misschien wel het mooiste stadje op Malta. Het middeleeuwse stadje is zeer pittoresk en authentiek waardoor het dagelijks veel toeristen trekt. Het is komen en gaan van toeristen die nagenoeg allemaal elders op het eiland verblijven. In het vrijwel autoloze stadje wonen nog geen 300 mensen. Mdina is een must see als je op Malta bent. Paardenkoetsen rijden rond met toeristen. De gebouwen – overwegend kerken, kloosters en paleizen van de Malthese adel – stammen uit de 17de eeuw en vroeger. Nu zijn in enkele gebouwen restaurants en souvenirwinkels ondergebracht. De bezienswaardigheden binnen de stadsmuren zijn binnen een uur bekeken, maar van de sfeer kan men urenlang genieten.
Senglea / Isla
Senglea ligt net als Vittoriosa ten oosten van Valletta. Senglea draagt tegenwoordig weer haar oude naam Isla. Daar waar Vittoriosa veel energie heeft gestoken in het opknappen van de stad heeft Senglea het duidelijk laten liggen en is daardoor nauwelijks interessant voor de toerist. Het kleine stadje heeft een fortificatie maar uit de riddertijd is nog weinig van over. Het enige aantrekkelijke is de uitkijkpost op de restanten van het oude Michaelfort met een prachtig uitzicht op Valletta.
Sliema
Ten westen van Valletta ligt Sliema. Dagelijks vaart een paar keer per uur een ferry naar Valleatta. Sliema is helemaal geen mooie plaats, maar vanwege de korte verbinding naar Valletta is het een gewilde uitvalbasis en het zicht op Valletta is fantastisch. De gehele kust staat vol met lelijke, moderne appartementencomplexen. Bij diverse makelaars kijken we in de etalage. Appartementen variëren van 2 ton tot 2 miljoen. Heel wat westerlingen zullen hier een tweede woning hebben. Er is blijkbaar nog veel behoefte aan nieuwbouw, want er wordt nog volop gebouwd. De allerrijkste bouwen een villa met zwembad recht naast de zee. Kosten? Geen idee, maar ik denk miljoenen.
De spaarzame stukjes strand in de stad bestaan uit stenen plateaus. Het ligt hard, maar je hebt in ieder geval geen zand tussen je tenen of in je zwempie. Aan zon geen gebrek.
Valletta
Valletta is de hoofdstad van Malta terwijl het maar 6.000 inwoners telt. Het is een historische vestingstad dat op een schiereiland ligt. Vanwege zijn unieke eigenschappen staat het op de Unesco Werelderfgoed. Dit jaar, 2018, mag Malta zich culturele hoofdstad van Europa noemen, net als Leeuwarden overigens. Aan de nog altijd bestaande enorme vestingmuren is goed te zien dat de stad in het verleden zwaar bevochten is.
Het wegenpatroon is kaarsrecht waardoor verdwalen bijna niet mogelijk is. Triq Ir-Republika is de naam van de belangrijkste winkelstraat die letterlijk in het midden van het centrum ligt. Massa’s mensen slenteren over de brede boulevard.
De stad is extreem heuvelachtig waardoor veel straten zeer steil zijn. Sommige straten zijn zo steil dat de trottoirs uit één lange trap bestaan. In sommige straten is zelfs autoverkeer niet mogelijk en bestaan de straten louter uit trappen. Als voetganger zul je dus geregeld moeten klimmen en dat merk je na een paar dagen behoorlijk aan je kuitspieren.
Dagelijks gaat er een paar keer per uur een ferry naar de ‘Drie Steden’ en naar Sliema. Het boottochtje duurt nog geen tien minuten. Het is een tocht en een bezoek die ik je zeer kan aanbevelen.
Ondanks de grote hoeveelheden toeristen en de historische bebouwing vind ik Valletta ook weer niet super mooi. Uniek is het zeker en het lijkt op geen enkele stad die ik ook eerder heb gezien en het is zeker de moeite waard voor een bezoek. In één à twee dagen heb je de stad eigenlijk wel bekeken.
Vittoriosa / Birgu
Vittoriosa vormt samen met Cospicua en Senglea de Drie Steden, die ten oosten van Valletta liggen. Samen zijn ze tot één stad versmolten. Vittorisa draagt tegenwoordig weer haar oude naam Birgu. Met de ferry van Valletta naar Vittoriosa is een van de mooiste dingen op Malta en tóch staat het niet in de reisgidsen! Vanuit Valletta gezien geniet je eerst van het prachtige uitzicht op de fortificatie van deze stad. Dan volgt het zicht op het evenzo historische Vittoriosa. De ferry vaart de jachthaven binnen. Het is een luxueuze jachthaven met peperdure boten tot wel 60 meter lang. Reken maar één miljoen per meter voor een jacht, dan weet je wat ze kosten. Nooit eerder zag ik zoveel grote jachten. Ik zie zelfs een jacht met een helikopter aan boord!
Vittoriosa is een prachtig stadje met veel kleine steegjes dat eigenlijk veel mooier is dan Valletta en vooral véél minder toeristisch. Het is misschien wel mooier om in Vittoriosa een accommodatie te zoeken en dan vanuit die stad dagtochtjes te maken naar Valletta.
Naast de jachthaven zijn het Maritiem Museum, het Inquisitor’s Paleis, het Malta at War Museum en het Fort St. Angelo de hoogtepunten in Vittoriosa.
Mijn persoonlijke top 10 van Malta:
1. Valletta
2. Mdina
3. Marsaxlokk
4. Ferry tussen Valletta en Vittoriosa
5. Ħaġar Qim en Mnajdra tempels
6. Vittoriosa / Birgu
7. Rondvaart door de havens van Valletta
8. Het paleis van de president in Attard
9. Dingli Cliffs
10. Blue Grotto
Klik hier voor meer foto’s van Malta.