Estland 2019

Estland is ons laatste en het hoogst gelegen land van de Baltische staten. De voertaal is Estisch en dat spreken ze alleen in Estland, maar het is wel verwant met het Fins. Het is een moeilijke taal, maar desondanks zie ik regelmatig woorden die ik kan lezen. Ondanks dat de drie Baltische staten een eenheid vormen en veel overeenkomsten hebben zijn ze op diverse vlakken toch verschillend. Ze hebben bijvoorbeeld elk hun eigen taal.
Estland is een modern land dat zeker niet achter loopt. Het is zelfs het meest digitale land ter wereld, waar onder andere stemmen via internet geschiedt en je in het openbaar vervoer kunt inchecken met je bankpas.
Naar mate we hoger in de Baltische staten komen verandert ook het landschap. We zien steeds meer uitgestrekte graslanden en bossen. De bevolking neemt af, het verkeer neemt af en de wegen worden steeds smaller. De helft van het grondgebied is bedekt met bos. Het is het minst dunst bevolkte land van Europa. De bevolking telt circa 1,3 miljoen inwoners. Het landschap is zo goed als vlak en overal is het groen. De hoogste heuvel is slechts 318 meter hoog.


Vanaf Letland rijden we in één ruk langs de kust naar de stad Haapsalu. Dit lieflijke stadje is een moderne badplaats waar met name de inwoners van Tallinn graag naar toe gaan, omdat het slechts op 1,5 uur rijden ligt. Er zijn volop gezellige restaurants. Met een gids maken we een rondleiding door het kasteel dat middenin het stadje ligt. De rondleiding is voornamelijk ondergronds door de kelders van het kasteel die allemaal onlangs opgeknapt zijn. Het bovengrondse deel van de kasteelruïnes is vrij toegankelijk.
We rijden helemaal dwars door Estland, maar onderweg stoppen we niet vaak. Naast de hoofdstad zijn er relatief weinig hoogtepunten in Estland. Na een verblijf van vier dagen in Tallinn zit onze reis door de Baltische Staten er op. Vanuit Tallinn rijden we naar St. Petersburg in Rusland. De totale afstand is ongeveer 370 km en duurt volgens Google Maps ca. 4,75 uur, maar de praktijk zal anders zijn. De weg naar het oosten is redelijk verlaten. Het geeft me het gevoel dat we naar het einde van Europa rijden. Aanvankelijk is het nog een rechte vierbaansweg maar dat gaat al snel over in een tweebaansweg. Toch zijn er nog redelijk wat dorpjes op de route tussen Tallinn en Narva. Ik denk constant bij mezelf, wie wil hier nou wonen? Hier is echt helemaal niets te beleven.


We stoppen onderweg bij het kasteel van Rakvere. De bouw van het kasteel begon in de 14de eeuw. Het kasteel was een van de drie grootste kastelen in noord Estland. Nu is er een museum in ondergebracht. Het entreegeld voor de ruïne en het museum bedraagt 11 euro. Dat vinden we te veel en besluiten door te rijden. Vlakbij het kasteel staat een enorm groot beeld van een stier met hoorns in de vorm van een hooivork die minstens een halve meter lang moeten zijn geweest. Indrukwekkend. Ik weet niet of het ras uitgestorven is.
Narva was ooit een historische stad maar het werd plat gebombardeerd in WOII. Daarna werd het herbouwd met saaie Russische flats en is het niet meer bezienswaardig.
We gaan we de Russische grens over. Dat gaat in vier fasen en duurt ongeveer 1,5 uur als het mee zit! Als eerste rijden we naar een soort wachtterrein. We blijven in de bus zitten en de chauffeur stapt uit en meldt zich bij een wachtgebouw. We rijden door naar de grenspost van Estland. De bus rijdt in een controlepost. Het is een soort hermetische sluis die helemaal is afgezet met gaas, slagbomen en speedgates. Een Estse douanier beambte komt in de bus en haalt onze paspoorten op. Na controle worden deze teruggebracht. Daarna volgt de douane aan Russische zijde. We moeten allemaal uit de bus en met onze bagage moeten we door de controle terwijl beambten en honden de bussen controleren. Het is een troosteloze en naargeestige omgeving. Het lijkt me verschrikkelijk om hier te werken. In de controlepost zit een norse Russische douanier die niets zegt. We moeten een voor een langs de beambte. Ze controleert mijn paspoort, kijkt vertwijfeld naar de stempels, zet er een nieuwe stempel bij en ik kan doorlopen. De bagage wordt verder niet gecheckt. Phoe, dat viel allemaal erg mee. We rijden weer een klein stukje door, stoppen. Een douanebeambte komt controleren of we wel een stempel in onze paspoorten hebben. Hè hè, we zijn er door. We zijn in Rusland. Welkom in Rusland, tot ziens Estland.

Lees hier het verslag van Tallin, de hoofdstad van Estland.
Lees hier het verslag van Litouwen.
Lees hier het verslag van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.
Lees hier het verslag van Letland.
Lees hier het verslag van Riga, de hoofdstad van Letland.
Lees hier het verslag van St.Petersburg.

Estland op internet:

Bijzondere plaatsen (Estland)

Culture trip (Estland)

Lonely Planet (Estland)

Stedennet (Tallinn)

Top 10 bezienswaardigheden .

Tripadvisor (Estland)

Visit a city (Tallinn)

Visit Estonia (Estland)

Wikipedia (Tallinn)

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.