Kleding

In diverse artikelen lees ik dat sexy kleding als provocerend ervaren kan worden. Sommige plekken zoals moskeeën vereisen dat knieën en schouders bedekt zijn, maar dat is niet meer dan respect. Mijn ervaring is dat de diversiteit in kleding erg groot is. Westerse en oosterse vrouwen lopen “redelijk bloot”, dat wil zeggen topjes, rokjes e.d. Veel zakenlui zijn netjes gekleed in pak of colbert. In alle gebouwen is airconditioning en kan het zelfs koud binnen zijn. De “klap” als je vervolgens naar buiten loopt is des groter. Westerse kleding is geen enkel probleem in de UAE. Veel interessanter is, hoe kleedt zich de Arabier? Ik heb geen exacte cijfers maar denk dat ca. 70% van de inheemse bevolking in traditionele Arabische kleding loopt. Deze mannen lopen in een witte “jurk” (dishdasha / kandoras) al dan niet met een “theedoek” (gutra) op het hoofd en sandalen zonder sokken. Personeel in hotels e.d. draagt een tenue, die zijn in het algemeen niet inheems. Bij de vrouwen zie je veel diversiteit, van boerka tot modern, maar vaak in het zwart. De authentieke moslimvrouw draagt lange, ruim zittende (zwarte) kleding (abaya) en een ghimaar (grote, hangende hoofddoek) soms aangevuld met een niqaab (boerka, hetgeen het gehele gezicht bedekt, met uitzondering van de ogen). In een enkel geval worden zelfs de ogen nog bedekt met een doorzichtige doek of zonnebril. Onder de abaya draagt de vrouw normale (westerse) kleding die zelfs heel kleurrijk is. Bij feestjes zijn er gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen. Hierbij ontdoen vrouwen zich van de zwarte abaya, zodat zij hun kleurrijke kleding en sierraden aan de andere vrouwen kunnen laten zien.
Op de TV wordt het nieuws voorgelezen door mannen en vrouwen in traditionele kleiding. Hierbij is het gezicht van de vrouwen niet bedekt door een niqaab (boerka).
Het doel van deze kledingwijze is om de lichaamsvorm in zijn totaliteit, van zowel de man als de vrouw, te verhullen.

KL03 tarboush
Op advertenties wordt vaak een gezin afgedrukt in traditionele kleding maar zonder de niqaab. Stereotype bestaat het gezin altijd uit man, vrouw, één zoon en één dochter.
Er zijn tal van redenen op te noemen waarom moslims zich kleden op deze manier. Degenen die zich westers kleden doen dit bijvoorbeeld om (eerder) een baan te krijgen, uit angst bekritiseerd te worden wanneer ze zich islamitisch zouden kleden of omdat ze het niet nodig vinden zich islamitisch te kleden. De moslims, die zich islamitisch kleden, doen dit omdat ze zich net zo willen kleden als profeet Mohammed. Immers profeet Mohammed is voor iedere moslim het grote voorbeeld.
De algemene voor iedereen geldende kledingregels in de islam zijn simpel. De kleding behoort wijd om het lichaam te zitten en niet strak op het lichaam te plakken, niet doorzichtig te zijn zodat de huid eronder te zien is en het behoort het lichaam (de awrah) te bedekken.

KL01 khimar
De awrah is het gedeelte van het lichaam dat door niemand anders gezien mag worden. De awrah van de man en vrouw zijn verschillend: die van de man is namelijk vanaf de navel tot aan de knieën, terwijl die van de vrouw het gehele lichaam behelst met uitzondering van haar handen en gezicht. Vandaar dat de vrouw verplicht is een hoofddoek te dragen.
Arbeiders met buiten functies zoals bouwvakkers en plantsoenmedewerkers bedekken hun gezicht geheel om verbranding en uitdroging tegen te geen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.