Taal en communicatie

De officiële taal in de UAE is Arabisch. Omdat ongeveer 80% van de inwoners van Abu Dhabi afkomstig is uit niet Arabische landen is de meest gesproken taal gewoon Engels. Alle (verkeers)borden, geld, menu’s en dergelijke zijn tweetalig aangeven.
Het Arabisch is een Semitische taal en tevens de taal van de Koran. Het Arabische alfabet bestaat uit 28 letters. Schrijven doet men van rechts naar links, met uitzondering van de cijfers.
Als je in het buitenland op vakantie bent, vind ik het altijd leuk om een praatje te maken met de bevolking. Maar de Arabische taal en de klederdracht kan een barrière zijn. Je spreekt gewoon de Emiraten niet zo snel aan.
De Engelse taal is zelfs zo overheersend dat Emiraten in restaurants Engels spreken omdat de (meestal Filipijnse) bediening meestal geen Arabisch spreekt.

BORD10 (1024x678)
Eens stond ik in mijn auto langs de kant van de weg. Stopt er een auto naast me. Er zit een echtpaar in de auto. Het raampje gaat open. De vrouw achter de boerka stelt me een vraag. Das grappig dacht ik nog, een Emiraat die aan een buitenlander de weg vraagt. Ik hoor wat gemompel terwijl het lapje stof voor haar gezicht wat heen en weer wappert. Geen contact… De vrouw kijkt haar man en zegt waarschijnlijk tegen hem: “vraag jij het maar”. De man vraagt vervolgens de weg naar Ferrari World, terwijl we toch echt bij de grote moskee geparkeerd stonden. Strange!
In de lift van het hotel stond ik voor de tweede keer naast dezelfde emiraat. Ik trek de stoute schoenen aan en stel een vraag aan de jonge gast. De gast verontschuldigt zich vervolgens dat hij geen Engels spreekt.
Er is gewoon weinig contact met de emiraten en omgekeerd zullen de emiraten ook niet zo snel westerlingen aanspreken.
Het land mag dan wel tweetalig zijn met Engels als tweede taal, maar de verstaanbaarheid is vaak ver te zoeken. Bijna iedereen en vooral de Aziaten spreken Engels met een dialect waardoor ze slecht te verstaan zijn. Het doet me denken aan de Indiër Rajesh Koothrappali van de TV-serie de Bing Bang Theory.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.