Vigelandpark Oslo

Nu we even niet meer zomaar vrij kunnen reizen vanwege het corona virus blik ik terug op mijn reizen. Als reiziger en kunstliefhebber heb ik diverse kunstparken gezien die ik graag nogmaals met jullie wil delen. De komende tijd neem ik je mee door prachtige kunstparken die ik bezocht. 

Gustav Vigeland is de beroemdste beeldhouwer van Noorwegen. Hij leefde van 1869-1943. Vigeland had een traumatische jeugd en dat zie je terug in zijn beelden. Het grootste gedeelte van zijn collectie betreft beelden van naakte mensen voor zover ze geen specifiek persoon uitbeelden. Het betreft beelden van mensen in alle leeftijden. In het monumentale Vigelandspark dat onderdeel uitmaakt van het grote Frognerpark staan 192 kunstwerken van de kunstenaar opgesteld en dat is zeer uniek, want wereldwijd zijn er weinig andere beeldenparken waar zoveel kunstwerken van slechts één kunstenaar staan opgesteld. Het begon allemaal met een gipsen model voor een fontein die Vigeland in 1907 aan de stad Oslo presenteerde. De kunstenaar breidde door de jaren zijn collectie uit. In 1924 gaf Oslo hem de opdracht die beelden in het Frognerpark te plaatsen. Het prachtige park wordt in het midden opgedeeld in een 850 meter lange wandelboulevard waar ongeveer 650 menselijke figuren zijn opgesteld. De laatste 22 jaar van zijn leven heeft Vigeland uitsluitend aan beelden gewerkt die in het park staan. Al zijn werk liet hij aan de stad Oslo na. Als tegenprestatie vroeg hij een atelier en de middelen om zijn beelden te verwezenlijken. Hij wilde het leven van de mens, van kindertijd tot ouderdom met alle geluk, verdriet, hoop en vertwijfeling in al zijn vormen uitbeelden.
Na de poort van het park loop je eerst over de 100 meter lange Broen brug die hij ontwierp in 1931. Aan beide zijden wordt de brug geflankeerd word door 58 bronzen beelden van mannen, vrouwen en kinderen. Het thema is de verhouding tussen ouders en kinderen. Op een van de beelden wordt een ouder afgebeeld die net als een voetballer een bal in de lucht trapt, maar in de plaats van een bal is het een kind. Het weerspiegelt de relatie met zijn tirannieke vader, die zijn leven tot een hel maakte. De woede jegens zijn vader wordt ook uitgedrukt door het beeld van een jong kind die stampvoetend en met gebalde vuisten zijn ongenoegen uit.
Volgens zijn vader waren vrouwen onrein en slecht. Vrouwen worden echter door de kunstenaar altijd liefdevol uitgebeeld. Hij wil daarmee aantonen dat het denkbeeld van zijn vader niet juist was. Na de brug komt een fontein in de vorm van een schotel die wordt gedragen door zes mannen. Om deze fontein staan 20 boomgroepen. Dit zijn beelden van bomen waaronder mensen verwerkt zijn. In de bomen is het hele levenspad van de mens verwerkt; van geboorte tot de dood.
Achter de fontein, die doorgaans als levensbron wordt opgevat, loopt een trap naar het midden van het park waar de hoge uit graniet gehouwen Monolitten staat opgesteld. De monoliet bestaat uit 121 naakte verstrengelde lichamen in de vorm van een fallus. Het 14 meter lange beeld staat rechtop als een obelisk. Vanwege deze vergelijking meent men dat het beeld het symbool is van de vruchtbaarheid en de oorsprong van het leven. Rondom dit topstuk staan 36 granieten beeldengroepen van mensen. Net als bij de bronzen beelden wordt ook hier het leven van de mens gesymboliseerd. Als laatste van de kunstwerken betreft men een beeld van het levensrad (Livshjulet). Het beeld bestaat uit een bronzen ring met kinderen, vrouwen en mannen, die hand in hand staan. Het beeld symboliseert de oneindigheid van de mens met de geboorte, de dood en opnieuw de geboorte.
Gustav Vigeland ontving de medaille voor de Nobelprijs voor de Vrede die in 1902 voor het eerst werd uitgedeeld.
Het naast het park gelegen Vigelandmuseum betreft het vroegere atelier van de kunstenaar. Het museum toont onder andere gipsen afdrukken van de beelden die ooit vervaardigd zijn. Middels foto’s en beschrijvingen wordt getoond hoe de kunstenaar te werk ging.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lees meer over beeldenparken in de wereld op Wikipedia.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vigelandpark Oslo

  1. Pingback: Liefdespaar Kloosterlaan | Kunst en beelden in Breda c.a.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.