Zwolle 2019

Zwolle is…..? Geweldig. Zo, de toon is gezet. Persoonlijk was ik er nog nooit geweest. Het was net allemaal te ver en ik werd niet echt door de media getriggerd er naar toe te gaan. De stad doet naar mijn mening weinig aan promotie. Eenmaal in Zwolle wordt dat gevoel bevestigd. De Hanzestad is nog gewoon lekker zichzelf. Het puilt niet uit van de toeristen. Misschien zijn de mensen op straat wel gewoon Zwollenaren of in ieder geval mensen uit de nabije omgeving. Bijvoorbeeld in Leeuwarden en Groningen zie je aanzienlijk meer dagjesmensen/toeristen op straat. Misschien is Zwolle wel een onontdekte parel in het oosten van Nederland en willen de inwoners dat ook zo houden. Psst… niet verder vertellen, we wonen in een fantastische mooie stad! Of is het Hollandse nuchterheid en beseffen de Zwollenaren niet dat hun stad veel potentie heeft?


Zwolle is een vestingstad. Het historische gedeelte ligt geheel binnen de grachten in het centrum. Met ongeveer 126.000 inwoners is het een redelijk grote stad en valt het net binnen de twintig grootste steden van Nederland. Het oude centrum is echter maar betrekkelijk klein, waar je alles te voet doet.
In de Hanzestad zijn veel oude en monumentale bouwwerken bewaard gebleven. Er is een actieve historische vereniging die zich inzet voor behoud en reconstructie van oude gebouwen en stadsgezichten. Hierdoor heeft Zwolle een goed geconserveerde oude stadskern. De binnenstad is een beschermd stadsgezicht.
Zoals zoveel plaatsen heeft ook Zwolle een scheld- of bijnaam voor haar inwoners, die in de loop der eeuwen is uitgegroeid tot een geuzennaam. Voor Zwolle is dat ‘Blauwvingers’. Voor wie interesse heeft in het verhaal achter deze scheldnaam kan onder andere terecht bij Wikipedia. Ieder jaar worden er zogenaamde Blauwvingerdagen georganiseerd. Op deze dagen is er markt en zijn er allerlei activiteiten.
Je zou het misschien niet verwachten, maar in Zwolle vieren ze ook carnaval. In carnavalstijd wordt Zwolle omgedoopt tot Sassendonk. Een traditie daarbij is het drinken van een ‘Blauw Handje’. De naam verwijst naar de geuzennaam Blauwvingers en bestaat uit brandewijn met bruine suiker.


Zwolle is de stad van Herman Brood, wiens wieg daar gestaan heeft, maar hij is niet in het centrum geboren. In de Blijmarkt tegenover Museum de Fundatie is sinds oktober 2018 de Herman Brood Experience gehuisvest. Het bevat een winkel met voorwerpen zoals posters, schilderijen, bekers enz. en een klein museumpje over deze legendarische Nederlandse rockheld. In het museum staat onder andere de step waarmee Herman zich door de straten begaf.
Tegenwoordig staat Zwolle zowel nationaal als internationaal bekend als een van de groenste gemeenten van Nederland. In 2004, 2005 en 2006 won de gemeente de prijs voor groenste gemeente van Nederland. De gemeente beschikt maar liefst over 33 parken, maar omdat het historisch centrum vrij dicht bevolkt is, liggen de meeste parken buiten het centrum. Aan de zuidzijde van het centrum bevindt zich een park met prachtige grote bomen. Het is een oase is het centrum.
In Zwolle zijn weinig musea, maar daar staat tegenover dat Museum de Fundatie een topper is in de Nederlandse musea scene. Het museum heeft een interessante moderne kunstcollectie en wordt druk bezocht. Blijkbaar zijn er toch meer dagjesmensen in Zwolle dan ik dacht. In het museum zijn onder andere werken te bewonderen van Giacometti Chadwick en Karel Appel. Het museum is gehuisvest in het voormalige Paleis van Justitie, dat in de jaren 80 dienst deed als gerechtsgebouw. In 2004–2005 is het gebouw verbouwd om plaats te bieden aan Museum De Fundatie. In 2012–2013 is het museum uitgebreid met een nieuwe expositieruimte die werd ondergebracht in een super modern, ovaalvormige ruimte op het dak. De architect was even van het padje denk ik. Het design zal ongetwijfeld heel wat tongen losgemaakt hebben, maar eerlijk gezegd snap ik de architect wel. Als je je wil onderscheiden moet je met een gedurfd ontwerp komen. Alleen dan sta je in de schijnwerpers. Maar goed beschouwd was het neoclassicistische gebouw uit 1841 zelf ook niet echt een gebouw dat paste binnen de architectuur van het historische centrum. Was die architect ook al niet van het padje?


Het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt is helaas in oktober 2017 dusdanig door brand verwoest dat renovatie en heropening niet meer mogelijk is. Het toeval is dat de gemeente eerder bekend maakte dat de collectie over zou gaan naar het Historisch Centrum Overijssel. Bij de brand is het verwoest.
Vaste lezers van mijn blog weten dat ik altijd eindig met ‘mijn persoonlijke top 10’. Voor Zwolle is het echter wat lastiger om dat samen te stellen. Zwolle is fantastisch maar ook weer niet zo groot dat je als toerist er dagenlang kunt verblijven. Het meest bijzondere aan de stad is de sfeer en het gezellige centrum met zijn vele winkeltjes, kroegjes en restaurants. Voor wie er toch een weekend van wil maken is een uitstapje naar het nabij gelegen historische dorp Hattem een prima combinatie.
Voor diegene die geïnteresseerd is in kerken kan bij circa zes kerken zijn hart ophalen, waarbij de De Grote of Sint-Michaëlskerk en de Basiliek van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming de meest bijzondere kerken zijn. De 75 meter hoge ‘Peperbus’ is een Laatgotische toren uit 1454 die bij de laatst genoemde basiliek hoort. De Peperbus en de Sassenpoort zijn de twee iconen van Zwolle.
Er zijn nog diverse restanten van de Zwolse vestingmuur overgebleven. Oorspronkelijk waren er 23 poorten in de muur. Nu zijn alleen nog de Diezerpoort, Steenpoort en Sassenpoort over uit de 15de eeuw. Vooral de Sassenpoort is een eyecatcher. De zeer mooie poort behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.
Andere bijzondere architectuur in Zwolle is: het stadhuis, het Vrouwenhuis, Het Karel V-huis (Hof van Ittersum) en nog veel meer panden.
Kortom, Zwolle is een mooie bezienswaardige stad. Je zou er eens naar toe moeten.

Zwolle op internet:

Dagje weg

Visit Zwolle

Wikipedia

Zwolle (gemeente)

Advertentie