Emiraat Sharjah

Het conservatieve Sharjah is het enige emiraat in de UAE, waar verkoop van alcohol verboden is. Het gebruik van alcohol in eigen woning is toegestaan indien je in het bezit bent van een geldige “Alcohol License”, dat noodzakelijk is voor het vervoer van de alcohol tussen de verkoopplaats en het huis. Sharjah heeft ook de strengste fatsoen wetten in de UAE met conservatieve kledingregels voor mannen en vrouwen. Vermengen tussen ongetrouwde mannen en vrouwen is illegaal: “alleenstaande mannen en vrouwen mogen niet alleen in openbare plaatsen zijn, of op verdachte tijden en omstandigheden.” Aldus een uitgegeven boek door de gemeente in 2001. Wandelend door de stad in mijn korte broek kreeg ik de indruk, dat ik de enige was met een korte broek en dat de mensen me aankeken vanwege mijn “onfatsoenlijke” kleding. Het aantal toeristen is sowieso niet erg groot in de stad, waardoor je je al vrij snel een “uitzondering” voelt.
Als je de steden / emiraten van de UAE in een rangorde zou moeten zetten is Sharjah een goede derde en kan het aardig meekomen. De naamsbekendheid van het emiraat is echter beduidend slechter dan van Dubai en Abu Dhabi. Sharjah is beduidend anders dan Abu Dhabi en Dubai. Ik vind het de mooiste stad van de UAV en het heeft verhoudingsgewijs het meeste te bieden. Abu Dhabi is gewoon een saaie stad met een recht blokkenpatroon waar te weinig te zien en te doen is. In Dubai is veel te zien en te doen maar het is veel te groot en uitgestrekt. Sharjah is kleiner, knusser en heeft veel te bieden binnen redelijk kleine afstanden. Enerzijds is er de oude wijk die je nog het gevoel geeft in een Arabische wereld te zijn. De oude wijk van Sharjah is echter is één woord samen te vatten, nl. “uitgeleefd”. Arabieren doen weinig aan onderhoud. Het zit niet in hun genen, vandaar ook al het cultureel erfgoed verdwenen is. Als een wijk “op” is, slopen ze de bebouwing en zetten er moderne hoogbouw voor in de plek. Zo zal het ook met de oude wijk vergaan. Als men niets doet is over een jaar of 20 jaar de oude wijk veranderd in een krottenwijk waar geen toerist meer wil komen.
In deze oude wijk is een even oude souk, die vooral op de vrijdagavond erg druk bezocht wordt door de locals. Gedurende de dag is het tijd voor rust en het gebed, buiten het feit dat het overdag (te) warm kan zijn. Des te drukker is het in de avonden op de straat. Het lijkt wel dat dan iedereen boodschappen gaat doen. Het heeft een gezellige sfeer. In deze oude stadswijk zijn zelfs nog onverharde wegen en dat is toch redelijk zeldzaam in moderne landen.
Sharjah heeft nog een historisch centrum en veel cultureel erfgoed, ook al is het een reconstructie. In dit historisch centrum staan veel bijzondere gebouwen, forten en musea binnen de ommuring.

SHA035 Sharjah (1024x678)
Anderzijds laat het nieuwe gedeelte met zijn moderne architectuur en wolkenkrabbers zien dat Sharjah een mondaine stad is. Rijdend langs de lagunen zie je een mooie sfeervolle mix van water en moderne architectuur met wolkenkrabbers.
De stad Sharjah heeft 3 prachtige lagunes waar veel moderne hoogbouw te vinden is. Dit is ook de zijde die verbonden is met Dubai, waardoor de bebouwing van de steden vlekkeloos in elkaar over gaat.
Onderscheidende monumenten in Sharjah zijn de twee grote overdekte souks met hun islamitisch ontwerp, een aantal recreatiegebieden en openbare parken, zoals het Al Jazeirah Fun Park en de Al Buheirah Corniche. De parken met de talrijke palmbomen zijn schitterend gesitueerd langs de lagunen waardoor het geheel een romantische sfeer geeft. De openbare pleinen zijn vaak voorzien van een indrukwekkend monument. De stad is ook opmerkelijk vanwege diverse grote, mooie en indrukwekkende moskeeën in grote verscheidenheid.
Sharjah is een sterk gelovig emiraat, strenger dan Dubai en Abu Dhabi. Op de rust- en gebedsdag, dat is in de UAE vrijdags, zijn in de ochtend alle winkels dicht vanwege de gebedsdiensten.
Sharjah heeft veel gebouwen in Arabische architectuur zoals alle ministeriële gebouwen die langs de kreek staan en de gebouwen aan de Cultural Roundabout.
In Corniche kun je heerlijk wandelen terwijl je geniet van het schouwspel hoe de traditionelen vrachtschepen met de hand meters hoog overvol beladen worden.
Sharjah is de ‘Arabische Culturele Hoofdstad’ van de UAE en heeft erg veel musea en heeft hierdoor voor de toerist veel te bieden. Kortom, Sharjah is top en verdient veel meer waardering en naamsbekendheid, maar dat zal onder het juk van het wereldbekende Dubai nog niet meevallen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.