Düsseldorf, dorp aan de Düssel, is allang geen dorp meer. Met bijna 600.000 inwoners is Düsseldorf de 7de grootste stad van Duitsland. Het is daarmee net iets kleiner dan Rotterdam. Volgens het woordenboek is een metropool een stad met miljoenen mensen. Düsseldorf heeft dat niet, toch wordt Düsseldorf vaak bestempeld als metropool en dat is het ook. Düsseldorf is het zakelijk hart van het Ruhrgebied, of in ieder geval één van de. De stad behoort tot de meest bezochte plaatsen van heel Duitsland. Dat de stad makkelijk bereikbaar is voor Nederlanders zal daar zeker aan bijdragen. Vooral in december als de kerstmarkten er zijn, weten Nederlanders de stad te vinden. Net als in bijna alle andere Duitse steden is het historisch gedeelte in de oorlog plat gebombardeerd, waardoor veel schoonheid is verdwenen. Het feit dat alleen van Keulen en Düsseldorf Nederlandstalige reisgidsjes te koop zijn, bewijst dat deze twee steden een van de meest aantrekkelijke steden in Duitsland moeten zijn, buiten Berlijn natuurlijk. Düsseldorf is vooral een bruisende stad. Dat komt onder andere door de legendarische vierkante kilometer aan de Rijn met zijn 260 cafés, rustieke brouwrijen en restaurants. Vanwege de bombardementen zijn er betrekkelijk weinig mooie gebouwen te vinden. Daardoor is Düsseldorf niet echt bezienswaardig, maar gelukkig zijn er voldoende zaken, waarmee je je wel kunt vermaken zoals: musea, kunst, mode en shoppen. Düsseldorf is een stad van kunst. Er zijn diverse musea voor kunst zoals K20, K21, Kunstpalast en Kunsthalle en meer dan 100 kunstgalerieën waar kunst te koop is. Daarnaast staan er tal van bijzondere kunstwerken in de straten van het centrum. Bovenop reclamezuilen zijn diverse beelden geplaatst van mensen. Het lijken net levensechte mensen die op de zuilen geklommen zijn. De stad staat erg hoog op de lijst van internationale steden met de hoogste levenskwaliteit. Met brede boulevards, groene parken en de Rijnpromenade is Düsseldorf een hippe en elegante stad. Uitgaan en feesten o.a. carnaval hoort bij de identiteit van de Düsseldorfers net als bier en de Rijn. De highlights van Düsseldorf zijn kerstmarkten, carnaval, bier, biergarten en brauhausen. Aangezien bij de kerstmarkten het bier ook rijkelijk vloeit hebben alle highlights te maken met bier! Düsseldorfers houden wel van feesten en plezier waarbij veel bier wordt gedronken.
Veel steden hebben hun eigen drankje. Bij Düsseldorf is dat Killepitsch. Een prachtige naam, zeker als je dronken bent! De mierzoete likeur wordt in kleine glaasjes (shotjes) geschonken voor, tijdens en na… euh, eigenlijk altijd en overal. Het is te koop in allerlei varianten. Toeristen nemen vaak een flesje mee naar huis.
Volgens traditie en tegelijkertijd als symbool van de stad zie je op diverse plaatsen in het stadsbeeld zogenaamde ‘Radschägers’ figuren opduiken. Het zijn kunstzinnige figuurtjes die een radslag maken als teken van vrolijkheid en speelsheid. Je ziet ze onder andere in diverse kunstobjecten, op putdeksels maar ook op het deurbeslag van de kathedraal. Let er maar eens op.
Düsseldorf is de enige stad in Duitsland waar de verkeerslichten voor voetgangers drie kleuren hebben. Tussen de rode en groen lamp zit een gele balk, die kortstondig brandt bij overgang van rood naar groen en vice versa.
Voor (meerdaagse) toeristen is het interessant om een Düsseldorf Card aan te schaffen. De Card geeft je onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer. Musea zijn met de Card gratis toegankelijk of je krijgt korting. Naast musea krijg je onder andere ook korting bij theaters en bioscopen. De Card is via internet te kopen. Om de kostprijs van 7 € per dag hoef je het niet te laten, want die kosten heb je er zo uit.
Altstadt
Altstadt is het oudste gedeelte en het hart van Düsseldorf. Hier vond de stad zijn oorsprong aan de Rijn. Het wordt de langste toog van de wereld genoemd, waar in de cafés na een aantal biertjes iedereen gelijk is en de feeststemming er goed in zit. Vooral aan de Bolkerstraße is het een aaneenschakeling van cafés en restaurants.
Benrath Schloss
Dit kasteel – of slot zoals de Duitsers zeggen – ligt op circa 12 km buiten de stad, maar is prima te bereiken met de U-bahn lijn 71. Het is gelegen in een park waar het tevens heerlijk wandelen is. Het jachtslot dateert uit eind 18de eeuw. De opdracht van de bouw is opgedragen door keurvorst Karl Theodor (1743-1777), maar die verbleef er nooit. Het is naar Frans voorbeeld in barok stijl ontworpen. Het kasteel heeft tevens een prachtig barok interieur met veel marmeren vloeren, parket vloeren, stucplafonds en sierlijk muurbehang. Het kasteel is alleen met een gids te bezoeken. Vanwege de bescherming van de vloeren worden bezoekers geacht grote (over)pantoffels te dragen tijdens de rondgang.
Het Naturkundemuseum en Museum voor Europese Tuinkunst bevinden zich tevens op het park in een van de bijgebouwen.
K20
K20 staat letterlijk voor kunst uit de 20ste eeuw. Het is een groot museum voor moderne kunst met schilderijen van internationale kunstenaars. Dat is altijd iets wat je moet aanspreken. Persoonlijk heb ik altijd mijn bedenkingen bij het zien van de schijnbaar eenvoudige kunst. Gelukkig zijn er ‘mooie’ schilderijen van onder andere Picasso en Matisse te bewonderen. Nederlandse kunstenaar heb ik niet gezien.
Maar het kan altijd nog een stapje ‘erger’. In Düsseldorf is ook een K21 museum en daar is kunst uit de 21ste eeuw te bezichtigen en dat zal waarschijnlijk nog minder tot mijn verbeelding spreken.
Kerken
Er zijn een aantal kerken in Düsseldorf die zeker de moeite waard zijn voor een bezoek. De meest mooie zijn: de Lambertus Kathedraal, Sint Andreas, Johannes Kirche en de katholieke kerk Maximilian. De geel bepleisterde St. Andreas heeft een prachtig barok interieur, waarbij het stucplafond zeer rijk gedecoreerd is. Achter het altaar is een mausoleum met ca. 8 graftombes van onder meer keurvorst Jan Willem (1679-1716) die in Düsseldorf geboren is.
De gotische Lambertuskerk met zijn scheve toren behoort tot de symbolen van Altstadt. Op de buitenzijde van de kerk zien we Rädschläger figuurtjes op de deurkloppers. De inrichting is best sober, maar toch zijn er een aantal bijzondere ornamenten in de kerk te bewonderen. Omdat er nagenoeg geen hoogbouw in het oude centrum is, springen de kerken qua hoogte er nog steeds boven uit.
De Johannes Kirche is vooral aan de buitenzijde zeer mooi met zijn fel rode in bakstenen opgetrokken gevels, maar het interieur is strak en eenvoudig.
Kö / Köningallee
Kö is de chicste winkelstraat van Düsseldorf, die zich laat meten met de Champs-Élysées en de Ramblas in Barcelona. Het ligt tussen Altstadt en het Centraal Station. Als je met de trein naar Düsseldorf gaat doorsteek je automatisch de boulevard die zijn naam te danken heeft aan koning Friedrich Wilhelm van Pruisen. In het midden van de 82 meter brede en bijna 1 kilometer lange rechte boulevard ligt een stadsgracht die de straat in tweeën deelt. Aan weerszijden wordt de boulevard overschaduwd door grote platanen en kastanjebomen. Aan de westzijde bevinden zich veel imposante bankgebouwen, aan de oostzijde een flaneerlaan met winkels, cafés en restaurants. ‘Aan de ene kant wordt geld verdiend en aan de andere kant wordt geld uitgegeven’ wordt in de volksmond gezegd. Gelukkig zie je er niet alleen maar dure winkels van Armini, Guzzi en dergelijke maar ook H&M en Douglas, waardoor het winkelaanbod divers is. Aan de Kö bevinden zich diverse winkelgalerijen waardoor het winkelaanbod veel groter is dan het aanvankelijk lijkt. De dure panden van de banken geven de boulevard wel allure, maar heel gezellig en druk is de straat ook weer niet. De mensen begeven zich liever in het hart van de stad, Altstadt.
Kunsthalle
De kunsthalle is een expositieruimte voor wisselende moderne kunst. Persoonlijk had ik geen enkele binding met deze moderne kunst. De collectie bestaat onder andere uit posters, tekeningen, foto’s en schilderijen.
Naturkundemuseum
Dit museum bevindt zich op het terrein van het Benrath Schloss. Het museum heeft vooral een erg grote collectie opgezette inheemse vogels, maar ook kleine zoogdieren die in Duitsland voorkomen. De opzet van het museum is niet echt spectaculair te noemen. Dit is misschien de reden waarom het maar weinig bezocht wordt, maar als je toch bij het Benrath Schloss bent, kun je het museum wel makkelijk meenemen. Altijd leuk voor kinderen, en leerzaam.
Rijnoeverpromenade
Düsseldorf heeft langs de Rijn een wandelpromenade die begint bij Altstadt en helemaal doorloopt tot de Rijntoren. Ze nodigt uit tot flaneren, pauzeren, wandelen, joggen, of gewoon even rusten en genieten van de stilte. Lange Rijnaken varen stroom op-, of afwaarts. In de verte zie je het razende verkeer over de twee bruggen naar het westelijk deel van Düsseldorf aan de andere kant van de Rijn.
Rijntoren
Maar liefst 234 meter hoog is de Rijntoren. Bovenin op de slanke betonnen toren staat een schotelvormig bouwwerk. Zoals de naam al aangeeft staat de toren aan de Rijn ten zuiden van het centrum. In de schotel bevindt zich op 172,5 meter hoogte een restaurant en daarmee behoort het tot misschien wel een van hoogste restaurants ter wereld. Het bijzondere is dat het restaurant precies in één uur helemaal rond draait, waardoor je een panoramisch uitzicht hebt over heel de stad.
Scheepvaartmuseum
Misschien is het gebouw van het scheepvaartmuseum zelf wel het mooiste onderdeel van het museum. Het is gevestigd in de mooie kasteeltoren aan de Rijn, dat het enige bewaarde deel is van het stadskasteel op de Burgplatz. Het museum toont diverse schaal modellen van zeilboten en voorwerpen, die op schepen te vinden zijn. Op de bovenste verdieping is een museumcafé waar je een mooi uitzicht hebt over Altstadt.
Stadtmuseum
Het stadtmuseum toont een beeld van de historie van de stad. Archeologische vondsten, maquettes, landkaarten, schilderijen, documenten en allerlei minder interessante dingen geven het museum een wat statische indruk, waardoor het museum voor veel mensen misschien te saai is, maar toch is het de moeite waard voor jong en oud.
De belangrijkste musea in Düsseldorf:
Classic Remise Dusseldorf, Harffstraße 110A
Düsseldorf Film Museum, Schulstraße 4
Goethe Museum Dusseldorf, Jacobistraße 2
Heinrich Heine Institute, Bilker Straße 12
Hetjens Museum, Schulstraße 4
KAI 10 Arthena Foundation, Kaistraße 10
Kunsthalle Düsseldorf, Grabbeplatz 4
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, Grabbeplatz 5
Loebbecke-Museum und Aquazoo, Kaiserswerther Straße 380
Mahn- und Gedenkstätte, Mühlenstraße 29
Museum Kunstpalast, Ehrenhof 4-5
Neanderthal Museum, Talstraße 300
NRW-Forum, Ehrenhof 2
Schifffahrtmuseum Düsseldorf, Burgplatz 30
Schloss Benrath, Benrather Schloßallee 100-106
Stadtmuseum Düsseldorf, Berger Allee 2
Theatermuseum Düsseldorf, Jägerhofstraße 1
Wildpark im Grafenberger Wald, Rennbahnstraße 60
Mijn persoonlijke top 10 van Düsseldorf:
1. Wandeling door Altstadt en een biertje in de kroeg
2. Kerstmarkten
3. Benrath Schloss
4. Museum Kunstpalast
5. Stadtmuseum
6. Wandeling over de Kö
7. Rijntoren
8. Rondvaart over de Rijn
9. Wandeling over de Rijnoeverpromenade
10. Scheepvaartmuseum