Istrië 1989

Istrië / Kroatië

Wie vóór 1992 in de schoolbanken heeft gezeten spreekt over Joegoslavië. Wie ná 1992 in de schoolbanken zat spreekt over: Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro en Macedonië. 1992 was het jaar dat het voormalige Joegoslavië uit elkaar viel. Het uiteenvallen van het land ging in de periode van 1992-1999 gepaard met een serie van bloedige (burger)oorlogen. Tussen 1991 en 2006 werden de landen onafhankelijk, waardoor we nu zes landen hebben waar we op vakantie kunnen in plaats van één. Always look on the bright side of life! En wat is dan Istrië? Istrië is niet meer dan een provincie van Kroatië. Zonder al te diep in de geschiedenis van Istrië in te gaan kan van Istrië gezegd worden dat deze streek diverse overheersers heeft gehad. Ooit viel Istrië onder de bestuurlijke indeling van de Romeinen als onderdeel van Italia. Een belangrijk overblijfsel uit de Romeinse tijd is het Amfitheater van Pula. In 1953 kwam Istrië definitief onder het bewind van Joegoslavië en sinds 1991 onder Kroatië. Istrië is het gekke driehoekje dat tussen Kroatië en Italië bengelt. Voor ons Nederlanders is Istrië altijd een belangrijk vakantiegebied geweest. Het is redelijk dichtbij, goedkoop, heeft een goed klimaat en het is weer eens wat anders. Ondanks dat Joegoslavië communistisch was stond het toch open voor toerisme.
Onze vakantie in Istrië betreft de periode vóór de burgeroorlog en vóór het uiteenvallen van Joegoslavië. Hoewel Istrië niet bij de oorlog betrokken was bleven de toeristen tussen 1990 en 1993 weg. Na het verdrag van Dayton in 1995 beleefde Kroatië en dus ook de Istrische kust een ware “boom”. Met het toerisme stroomden ook weer deviezen naar het land. Istrië geldt als een van de mooiste delen van Kroatië.
Zo, even genoeg geschiedenis. We gaan Istrië verkennen.

8902-25a Pula

Pula

We hebben één overnachting in Duitsland voordat we de grensovergang Oostenrijk / Slovenië bereiken. Na de grens worden de wegen beduidend anders. De semi binnendoor weg slingert lekker door het landschap. We hebben een hotel geboekt in de stad Pula. De stad ligt in het zuidelijkste punt van Istrië en de stad is al meer dan 3000 jaar oud.
De verschillende heersers uit de laatste millennia lieten allen hun architectonische sporen na in het stadsbeeld. Vooral de bouwwerken van de Romeinen, die onder het keizerschap van Augustus over Pula heersten, zijn ware toeristentrekkers geworden. Vanwege de lange geschiedenis biedt Pula voldoende bezienswaardigheden voor een stadswandeling om een dag te vullen.
Het vertrekpunt van de wandeling ligt bij het amfitheater, dat één van de hoogtepunten is uit de Romeinse tijd. We lopen met de klok mee in een cirkelvorm door de binnenstad. Bij het zien van het openluchttheater komen er allerlei beelden in je op uit tijden van weleer. In de arena vonden gladiatorengevechten plaats en er werden mensen voor wilde dieren geworpen. Mensen werden in vier stukken getrokken door vier paarden, het zogenaamde “vierendelen”. En misschien was er ook wel een voetbalwedstijdje tussen de Romeinen en Ajax… Een popconcert van de over-over-over-overgrootvader van Bruce Springsteen. Ik sla een beetje door geloof ik. In het jaar 404 verbood men dit gruwelijk vermaak en werd de arena een marktterrein. Tegenwoordig leent het amfitheater zich voor concerten, opera’s en films. Het bouwwerk is 33 meter hoog heeft een arena van 132×105 meter. De ovale arena dateert uit de eerste eeuw na Christus en bood plaats aan 23.000 toeschouwers. Het imposante bouwwerk is voor een groot deel nog in takt en is prachtig om te zien. Het is het vijfde grootste amfitheater ter wereld.
De Herculespoort (Herkulova Vrata) en de Geminipoort (Dvojna Vrata) zijn Romeinse poorten nabij het Park Kralja Petra Krešimira. Pula kende ooit tien stadspoorten.
In het oude centrum bevindt zich een fort uit de 17e eeuw waar ook het Archeologisch museum (Arheološki muzej) en het historisch /maritiem museum (Povijesni muzej) is. Het fort staat op een heuvel waardoor je een mooi uitzicht hebt over de stad. Vlak ernaast ligt een halfrond Romeins openluchttheater (Teatro Romano). Het historische centrum van Pula is in Venetiaanse stijl (voornamelijk de straten Castropola, Kandlerova, Sergijevaca en de zijstraten daarvan. De Sergiusboog, (Arch of the Sergii / Zlatna Vrata) uit 29 tot 27 v.Chr. is een kleine Romeinse poort die aansluit op een plein waar veel zich veel terrasjes bevinden. Het Forum (Trg. Republieke) is een plein met een middeleeuws karakter en mooie herenhuizen. Op het plein bevinden zich veel gezellige terrasjes, de Tempel van Augustus, restanten van de Tempel van Diana en Romeinse (gevel)stenen, geïntegreerd in de bouwwerken op het plein. De Tempel van Augustus (Augustov hram) is een goed bewaard gebleven Romeinse tempel die waarschijnlijk gebouwd is tussen 2 v.Chr. en 14 n.Chr. en is opgedragen aan Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk. Vier grote zuilen dragen aan de voorzijde een fronton. Het bouwwerk is ongeveer 8 bij 17,3 meter groot. De tempel was onderdeel van een triade, bestaande uit drie tempels. De Tempel van Augustus stond links van de centrale tempel. Rechts daarvan stond een soortgelijke, gewijd aan de godin Diana. Vlakbij de haven kom je bij de 15e-eeuwse domkerk. De oudste gedeelten van deze kathedraal (Cathedral of the Assumption of the Holy Virgin) werden gebouwd in de 6e eeuw n. Chr. In de 10e en de 17e eeuw vonden diverse veranderingen plaats. Voor de kathedraal staat een klokkentoren uit de tweede helft van de 17e  eeuw. Voor de fundering en de muren van deze toren werden stenen van het amfitheater gebruikt.
We gaan naar een volksavond waar mannen en vrouwen in steeds wissende klederdracht dansvoorstellen houden. Het lijkt enigszins op de Griekse dans. Mannen en vrouwen draaien in rondjes met de armen op elkaars schouders. Er worden allerlei stapjes uitgevoerd waarbij de benen in de lucht worden gegooid.

8902-28a Arena Pula

Brioni / Brijuni

De Brioni-eilanden liggen voor de westkust van Istrië en bestaan uit 2 grote (Veli Brioni en Mali Brioni) en 10 kleine eilanden. De eilandengroep is in zijn geheel uitgeroepen tot Nationaal Park (http://www.np-brijuni.hr/) en is per boot bereikbaar vanuit Fazana. Op de eilanden groeien en leven meer dan 680 planten en 250 vogelsoorten.
Ooit had de voormalige Joegoslavische leider Josip Broz – beter bekend als Tito – op Veli Brioni zijn zomerresidentie. Hij ontving er vele staatshoofden en filmsterren (waaronder Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sophia Loren en Gina Lollobrigida). Voor de gewone bevolking was het verboden gebied. Gelukkig is dat niet meer zo. De herinnering aan Tito is beperkt tot wat foto’s in het museum. In de bedden waar ook de bevriende gasten sliepen overnachten nu toeristen. Met de exotische dieren die Tito van zijn gasten cadeau kreeg, vormde hij een safaripark dat nu nog steeds bestaat. Een bezienswaardigheid zijn de overblijfselen van een Byzantijns castrum, een nederzetting met fortificaties. Vanaf de Gospina baai bij de haven gaat een treintje naar de oostkant van Veli Brioni. Hier staat een Oostenrijks fort uit de 19e eeuw genoemd naar admiraal Wilhelm von Tegetthoff. Nabij de haven bevindt zich een museum en de Sint Rochuskerk.

8903-6 Brioni

Rovinj

De oorsprong van Rovinj ligt op een eiland. Het werd in de 18e eeuw door een dam met het vaste land verbonden. Toen dit deel is volgebouwd ging men verder met bouwen op het vaste land. De oude stadskern van Rovinj doet Italiaans aan. De stad, die haar oorsprong vond in de 3de eeuw, is een populaire vakantiebestemming. Rovinj ligt ver van de drukke verkeersader en de hectische drukte. De smalle straten voeren steil omhoog naar de St. Euphemiakerk, waarvan de klokkentoren je doet denken aan Venetië. De kerk uit de 18e eeuw prijkt boven alles uit. We beklimmen de 60 meter hoge kerktoren en hebben een prachtig uitzicht over de oude stad en de zee. Kunstenaars en galerieën in de kleine steegjes maken de stad bruisend. In de binnentuinen en op terrasjes zie je de kunstenaars aan het werk. Tal van cafeetjes en restaurants nodigen uit voor relaxte stop.
We stoppen op de terugweg bij een wijnboer om wijn te kopen. De man brengt ons naar een eenvoudig schuurtje waar een groot vat met wijn staat. Hij laat me een glaasje van zijn druivensap proeven. Muaah, ik weet het niet, maar om de man niet te leur te stellen besluit ik een flesje te kopen, dat vervolgens ter plaatse wordt getapt. Leuk voor bij de haard als ik weer in Nederland ben en terug denk aan deze leuke vakantie.

8903-22 Rovinj

 

Advertentie