Toscane 2015

Podere Della Collina

We hebben wat moeite om onze accommodatie te vinden. Het landhuis Podere Della Collina ligt hoog op een heuvel aan het einde van een grindpad op circa 500 meter van de doorgaande weg. Het grind pad naar de accommodatie is heel steil en zit vol met bulten en gaten. Gelukkig zijn we niet op de motor en hebben we een Ford C-max met sterke diesel motor. We zijn de enige gasten en hebben op de eigenaar na heel het huis en tuin voor ons zelf. Vanuit de tuin hebben we een uitgestrekt uitzicht over het landschap. We zien alleen groene heuvels zonder bebouwing, prachtig. De accommodatie is ruim en bestaat uit een keuken/woonkamer, een badkamer en een slaapkamer. Buiten lopen minstens zes katten en twee honden, dus Marion voelt zich helemaal thuis.
Hier zullen we de komende zes dagen genieten, onthaasten en relaxen. Dat gaat vast lukken.
Het appartement ligt in een gebied met steile weggetjes en een doorgaande weg zonder trottoirs waardoor het haast onmogelijk is om te wandelen. Das jammer, want we hadden ons zo verheugd om vooral te gaan wandelen. Ach, dan drinken we maar een Toscaans wijntje, die zijn ook heel lekker.

201 Podere Della Collina (1280x848)

Toscane

Toscane is een onbeschrijfelijk mooi deel van Italië. In deze provincie komt natuur, cultuur, kunst, architectuur, historie, temperatuur en de mensheid samen tot één. Toscane is een geliefd gebied, zowel bij Italianen als wel bij toeristen. De streek behoort tot het rijkere gedeelte van Italië waar ook de meest pure vorm van de Italiaanse taal wordt gesproken. Bekende en rijke Italianen wonen graag in Toscane. Ook vele Nederlanders hebben hier ondertussen hun tweede huis gevonden.
Geen andere Italiaanse regio heeft zo’n duidelijk herkenbaar karakter als Toscane met haar afwisselende en tegengestelde landschapsformaties. Deze bestaan voor 20% uit gebergte, voor 70% uit hevels en voor 10% uit vlakten. In het noorden en noordoosten worden de hoge bergen afgegrensd door de Povlakte. In het zuiden beheerst de meer dan 1700 meter hoge uitgedoofde vulkaan Monte Amiata het heuvellandschap. Het “echte” Toscane bestaat uit heuvels tot 600 meter hoogte met slanke cipressen, pijnbomen, olijfgaarden en de uitgestrekte wijngaarden. Vooral de ranke cipressen in de gebieden met lage begroeiing geven het gebied een betoverend, romantisch en schilderachtig tafereel, dat door veel schilders op het doek is gezet en door fotograferen is vastgelegd. Gebouwen lijken in het landschap gecomponeerd en verhogen de esthetische prikkels van het landschap. In Toscane zijn geen rechte en geen vlakke wegen waardoor het vooral voor de motorrijder heerlijk vertoeven is. Wie Toscane echt wil leren kennen mag zich niet beperken tot louter het landschap of de steden te bezichtigen, want stad en platteland zijn op een bijzondere wijze met elkaar verbonden.
Deze prachtige provincie kent een lange rij bezienswaardige steden zoals: Florence (Firenze), Siena, Arezzo, Pienza, Pisa, Volterra, San Gimignano, Lucca, Monteriggoine en Pistoia. Maar ook in de vele andere kleine dorpjes zul je versteld staan van de typische Italiaanse authentieke schoonheid. Ontmoet de mensen en ontdek de enorme gastvrijheid van de Toscanen. Zelfs als ze Engelse taal niet machtig zijn zullen ze je met handen en voeten proberen te helpen. De Toscanen hebben ons veel prachtige kunstschatten en monumentale bouwwerken uit de middeleeuwen en de renaissance geschonken die een doorslaggevende indruk hebben gegeven op de cultuur. De schoonheid van de Toscaanse kunstwerken is verbonden met een lange lijst beroemde namen waarvan Michelangelo en Leonardo Da Vinci de bekendste zijn.
Toscane verveelt nooit. De rust, schoonheid en verfijnde Italiaanse keuken zijn een waar genot.
Het is begin mei en het landschap is prachtig groen in veel verschillende tinten. Bomen staan vol in bloesem. De temperatuur is tussen de 22 en 27 graden hetgeen het zeer aangenaam maakt om er te verblijven. Het voorjaar is de beste periode om in Toscane te verblijven. De zomers in Toscane kenmerken zich door hoge temperaturen die vaak rond de 35 graden Celsius liggen.

207 Podere Della Collina (1280x838)

Pisa

Diverse mensen hebben tegen mij gezegd dat Pisa niet interessant is. Als je Florence, Lucca en Siena gezien hebt valt Pisa een beetje tegen. Met dit vooroordeel gingen we naar Pisa, maar ik moet zeggen dat ik verbaasd ben over de schoonheid van de stad. Pisa heeft zeker een mooie binnenstad. Met veel terrasjes is het ook een gezellige stad waar je lekker op straat kunt eten. Om de stad staat net als in Lucca en Siena een grote stadsmuur. Hoogtepunt en wereldbekend is de scheve toren (Torre Pendente). De toren is een zogenaamde “campanile” en dat is een kerktoren die naast in plaats van op een kerk is gebouwd. De bijbehorende kerk is de dom Santa Maria Assunta. In Italië komt het meer voor dat een toren naast in plaats van op een kerk staat. De gedachtegang daarachter is dat de toren van de gemeente is en de kerk van het bisdom. Met dit meesterwerk is men reeds in 1063 begonnen en ‘t werd reeds in 1118 door de paus ingewijd. De dom is prachtig bekleed met wit carraramarmer. Ongeveer alle toeristen in de stad bevinden zich op het Piazza dei Miracoli (plein der wonderen) waar de kerk en de toren staan. Aansluitend bevinden zich mooie en gezellige winkelstraten. Er wordt enorm veel gefotografeerd rondom de toren en kathedraal waarbij heel veel mensen zogenaamd proberen de toren te ondersteunen. Het fotograferen van deze mensen is eigenlijk net zo leuk als de toren zelf. De toren is 55 meter hoog en is 40,6 cm rechter gezet omdat hij dreigde om te vallen. Bezoekers kunnen de 293 treden beklimmen. De toren staat er fris en mooi “opgepoetst” bij. Op de hoogste buitengalerij lopen toeristen een rondje om van de omgeving te genieten.
Aan de andere zijde van de dom staat nog een toren met de naam Battistero. Dit is de grootste doopkerk van de christenheid. Binnen is een zeshoekige kansel te bewonderen.
In de stad bevindt zich een botanische tuin (Orto Botanico) die de oudste van de wereld is.
Naast deze bezienswaardigheid heeft Pisa nog diverse andere kerken en musea die de moeite waard zijn, maar die hebben we niet bezocht.

108 Pisa (1024x571)

Klik voor meer foto’s.

Piccioli

Piccioli is zomaar een willekeurig dorpje. Ik had net zo goed een ander dorpje kunnen benoemen en kunnen beschrijven, want veel dorpjes in Toscane zijn mooi. Piccioli ligt prachtig hoog op de top van een heuvel hetgeen ons aantrok om er naar toe te gaan. De weg er naar toe is steil en bochtig. Het is altijd een pret om hier te rijden, maar je moet wel overal goed opletten. De lokale bevolking rijdt graag wat harder dan de toerist omdat ze iedere bocht uit hun hoofd weten. Veel steden en dorpen zijn authentiek waar je bijna geen moderne bouw ziet. Dit is waarschijnlijk wat Toscane zo bijzonder maakt. We wandelen wat door het kleine dorpje en genieten van de architectuur. We zien enkele huizen die te koop staan hetgeen altijd tot een gespreksonderwerp leidt. “Wat vind je er van?” “Muuauh, niet zo, staat te dicht op de straat”. We kijken en fantaseren verder.

256 Peccioli (1280x822)

Lucca

Het historisch deel van Lucca is ommuurd met een 4 kilometer lange, 30 meter brede en 12 meter hoge muur. Heel het oude centrum kan als één groot openluchtmuseum beschouwd worden. Er is totaal geen moderne nieuwbouw te bekennen. Het twee vierkante kilometer grote historisch centrum is alleen via één van de zeven poorten in de vestigingsmuur toegankelijk. Piazza San Michele ligt in het midden van de oude stad. Op dit plein staat de S. Michele in Foro kerk uit de 13e-14e eeuw met zijn indrukwekkende gevel, die versierd is met beelden. Er staan ook mooie patriciërshuizen op het plein.
We slenteren uren door het centrum en genieten volop van de oude architectuur. Er zijn veel kleine gezellige winkeltjes met typisch Italiaanse levensmiddelen. Terrasjes, cafeetjes en restaurantjes zijn wel in iedere straat te vinden. De stad is een en al gezelligheid. We zien en horen veel Nederlanders, maar ook Duitsers, Fransen en Belgen.
Vanwege de beperkte mobiliteit voor auto’s zijn er veel fietsen in Lucca te bekennen. Niet alleen toeristen maar ook de inwoners en werknemers in Lucca maken veelvuldig gebruik van de fiets en dat komt redelijk on Italiaans over, het lijkt haast Nederlands. Er zijn desondanks nog vol op auto’s in de stad, maar volgens mij is het een kwestie van tijd voordat de stad autovrij wordt gemaakt.
Piazza Antiteatro is het grootste en misschien wel het mooiste en gezelligste plein van de stad. Aan het ovaalvormige plein staan statige huizen en het plein is gezellig ingericht met terrasjes.
De bekendste kerk van Lucca is de Duomo di San Martinouit uit de 12e-14e eeuw. De kerk is eenvoudig en sober. Tegenover deze kerk staat de Chiesa dei Santi Giovanni. Via een stalen trap kun je de toren van de kerk beklimmen. Onder de kerk is een kelder waar archeologische afgravingen oude muren en voorwerpen hebben bloot gelegd. Ooit was er een complete verdieping met kamers en gangen onder de kerk.
Er staan redelijk veel kerken in Lucca, maar de meeste zijn sober en eenvoudig ingericht. Ze hebben niet de rijke pracht en praal zoals bijvoorbeeld de kerken in Venetië dat wel hebben.
Als geboortestad van Puccini is Lucca ook bekend door de naar de klassieke componist vernoemde muziekfestivals. Naast het geboortehuis (Via di Poggio 32) staat een standbeeld en een museum van de befaamde componist.
De stad heeft een aantal mooie musea. Het Pinacoteca Nazionale di Palazzo biedt imposante schilderijen van Italiaanse en Nederlandse meesters uit de 16de en 18de eeuw.
In het zuidoosten van de stad ligt een kleine botanische tuin, die een mooie collectie bomen en planten bevat. Er zijn onder andere minstens drie sequoia bomen waar te nemen die reeds in 1840 zijn geplant. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat men in de 17e eeuw ook al bezig was unieke boomsoorten van overzeese continenten in Europa uit te zetten.
Lucca is een indrukwekkende en mooie stad die zeker genoeg te bieden heeft voor twee à drie dagen vermaak. De straatjes zijn meestal “te recht”, de stad is helemaal vlak. Het is een stad die bedacht is volgens een planologisch ontwerp, ook al is dat eeuwen geleden. De stad is eigenlijk te perfect. Geef mij maar een stad als Volterra of San Gimignano, waar de straten kronkelen en steil zijn.

301 Lucca (1024x678)

Klik voor meer foto’s.

Volterra

Volterra is een prachtige, historische, authentieke stadje met circa 11.000 inwoners. In verhouding tot Lucca is deze stad veel ruiger. Volterra is bovenop een heuvel van 550 meter gebouwd waardoor de wegen allesbehalve recht zijn. Aan de rand van de stad staat een oude gevangenis die tevens een gedeelte van stadsmuur is. Het is een mooi gebouw, maar je mag er niet fotograferen. Delen van stadsmuur stammen uit de 4e tot 3e eeuw voor Christus. De steegjes in Volterra zijn deels afgesloten voor verkeer, zodat de wandelaar en de toerist bevrijd is van verstikkende en belemmerende koekblikken. Er zijn overal terrasjes en volgens Italiaanse culinaire traditie zie je bijna op iedere tafel wel een fles wijn staan. Helaas moet ik nog rijden. De gerechten zijn puur, vers en toch eenvoudig. Dat is de grote kracht van de Italiaanse keuken.
De dom uit begin 12e eeuw is bezienswaardig.
De stad heeft net als San Gimignano een museum met martelwerktuigen. Bij de entree staat een stoel die aan alle zijden voorzien is van spijkers. Neemt u even plaats? Best vreemd dat de Toscanen eeuwen geleden zulke martelpraktijken er op nahielden.

407 Volterra (1024x591)

Klik voor meer foto’s.

San Gimignano

San Gimignano is een prachtige historische stad dat zich kenmerkt door de vele torens. In geen andere stad is het door torens bepaalde middeleeuwse stadsbeeld zo goed bewaard gebleven. Aanraders zijn: Sant’ Agostino, Basilica di Santa Mara Assunta, Museo Civico en de Pinacoteca. Er zijn veel winkels met souvenirs. In veel landen zie je veel troep in de winkels, maar dat geldt niet voor de Italiaanse souvenirwinkels. In deze winkels zie je bijvoorbeeld een zeer uitgebreid assortiment wijnen, pasta’s, sauzen en veel andere ingrediënten van de typische Italiaanse keuken, die je niet in onze Nederlandse winkels vindt. Fleurig beschilderd porselein siert de wanden van de winkels. Regelmatig zie je volgens traditie een everzwijn of een kop van een everzwijn in de entree van de winkel. San Gimignano is een prachtige stad voor een wandeling. Het is klein maar wel heel toeristisch. Leuk voor een relaxte middag en een terrasje.457 San Gimignano (1280x848)

Klik voor meer foto’s.

Advertentie