Vesting Bourtange 2020

Bourtange is een vestingdorp aan de grens met Duitsland in de provincie Groningen. De vesting is één van de mooiste in Nederland en misschien wel dé mooiste van Nederland. Kijk maar eens op internet naar de prachtige plaatjes. Nu is Bourtange een beschermd dorpsgezicht. Hoewel de vesting doet vermoeden, heeft Bourtange nooit stadsrechten gehad. Daarom is het geen vestingstadje maar een vestingdorp.

(foto Wikipedia)

De vesting is in 1742 aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand als verdedigingswerk op de bevoorradingsweg tussen Groningen en Duitsland.
Doordat het Bourtangermoeras daarna steeds meer verdroogde – ondanks maatregelen om dit te verhinderen, en de vuurkracht van geschut groter werd – nam de militaire betekenis van de vesting af. In 1851 werd de vesting officieel opgeheven en werd Bourtange een agrarisch dorp in Westerwolde.

Rond 1960 liep het dorp leeg. Bourtange was niet met de tijd meegegaan en was geen plaats waar jongeren zich nog vestigden. De gemeente Vlagtwedde liet vervolgens de vesting voor miljoenen herbouwen in de originele staat zoals die in 1742 geweest was.
De vesting is tegenwoordig een toeristische attractie van betekenis die vrij te bezoeken is. De bezoeker vindt er diverse bezienswaardigheden: het Marktplein met eeuwenoude lindebomen, musea, een kaarsenmakerij, winkels en restaurants, een historisch hotel (de kamers zijn voorzien van een bedstede). Ook is de vestingmolen herbouwd en is de rosmolen gereconstrueerd. In het zomerseizoen worden er historische evenementen in de vesting georganiseerd, waaronder een van de grootste historische slagnabootsingen van Nederland: de Slag om Bourtange.
Er zijn maar liefst 6 kleine musea in het dorpje. Eén daarvan is de synagoge. In de andere musea zijn onder andere authentieke stijlkamers te zien en films over de historie van de vesting.

De vesting heeft vijf bastions van gelijke afmetingen en vorm waardoor het een perfecte gelijkmatige vorm heeft en dat is het beste van bovenaf te zien. Het stratenpatroon is stervormig waarbij alle straten samenkomen bij het centrale Marktplein. Tien straten telt het dorpje. Op het centrale plein bevinden zich de terrasjes en de gezelligheid. Door zijn geringe grootte is het goed denkbaar dat er een beperking is aan het aantal toeristen en de capaciteit van de horeca. Plan dus je bezoek aandachtig.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vesting Bourtange 2020

  1. Marcel zegt:

    Leuk om te lezen. Inderdaad een heel mooi vestingdorp. Op 18 augustus waren wij daar ook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.