Arnhem 2020

Arnhem is een populaire stad met meer dan 150.000 inwoners. De stad is onder andere bekend van het oorlogsverleden in WOII. Als gevolg van Operatie Market Garden en de Slag om Arnhem trekt de stad nog steeds veel geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog. Dat zie je vooral langs de Nederrijn waar Airrborne at the Bridge, een kanon en diverse infoborden je herinneren aan de oorlog.
Het openbaar vervoer in Arnhem wordt gekenmerkt door het plaatselijke trolleybusnet, het enige nog bestaande trolleybusnetwerk in de Benelux en een van de grootste in West-Europa. De stad kende in het verleden een tramnet, maar na de Tweede Wereldoorlog kwamen de trams niet meer terug. Vanaf 1949 ging Arnhem over op trolleybussen.
Sinds 2015 heeft Arnhem een nieuwe en modern station dat klaar is voor de toekomst. Hoewel de perrons nog steeds niet overdekt zijn, is vooral de stationshal een eyecatcher vanwege zijn functionaliteit, inrichting, grootte en vormgeving.
Als je met de trein naar Arnhem gaat, word je meteen welkom geheten door de twee markante en moderne kantoorgebouwen van het WTC en de ING-bank naast het station. Geen onaardige architectuur moet ik zeggen. Kantoorgebouwen moeten er zo uitzien; herkenbaar, opvallend en toonaangevend. Tegelijkertijd vind ik het bedenkelijk; als zulke moderne ‘skycrabers’ in het centrum staan, is dat op zijn minst opvallend. Moeten hier geen historische panden staan? Arnhem is tenslotte een historische stad. Wandelend door Arnhem kom je er al snel achter dat de bebouwing van Arnhem een mengelmoes is van modern en oud. Oorzaak? WOII heeft diepe gaten geslagen in de zwaar bevochten stad. In de oorlog ontstonden gaten in de bebouwing en die gaten zijn na de oorlog opgevuld met gebouwen die naar mijn mening niet altijd bij de oorspronkelijke bebouwing passen, maar in welke stad is dat wel? Architecten vernieuwden de stad regelmatig met lelijke kantoorgebouwen en dat zie je onder andere aan de Jansbuitensingel en langs de Nederrijn. Arnhem behoort daarom niet tot de allermooiste steden van Nederland. De overgebleven bebouwing van de historische woonhuizen en winkels in het centrum is echter niet onaardig, het is de charme van de stad. Het centrum van Arnhem is ingesloten door een soort binnenring (Nijmeegseweg, Velperbinnensingel) en de Nederrijn in het zuiden. Al met al is het een cirkel met een diameter van circa 880 meter. Niet heel groot dus, maar alles binnen deze cirkel is wel bijzonder.


Volgens website Whichmuseum heeft Arnhem 14 musea. Ik wilde er aardig wat tijd in steken, maar eerlijk gezegd viel dat erg tegen. Het watermuseum in het Park Sonsbeek is vooral op kinderen gericht. Museum Arnhem was vanwege verbouwing gesloten. Het Wijnmuseum is meer een commerciële winkel waar ze ook proeverijen houden. Ik mocht echter toch een kijkje nemen in de kelders. Het Airborne after the Bridge museum is piekklein. Na een saaie korte film over de beschietingen in Arnhem had ik het snel gezien, helaas. Diverse andere musea zijn te ver van het centrum, ook helaas. Het Openlucht Museum is natuurlijk fantastisch, maar hiervoor geldt; het ligt ver van het centrum.
Typerende mooie historische gebouwen in het centrum zijn onder andere Musis Arnhem, het Duivelshuis, het oude postkantoor waar tegenwoordig horeca in is gevestigd, de Sabelspoort, de panden waar McDonalds en de Staat in zitten. Musis Arnhem is veruit het meest imposante gebouw van Arnhem. Aan de voorzijde vond echter een architect het noodzakelijk hier een grote moderne brasserie aan te bouwen, waardoor een groot deel van prachtige façade niet meer zichtbaar is. Aan het Duivelshuis zijn prachtige beelden bevestigd met afbeeldingen van duivels. De Sabelspoort is nu gelegen tussen moderne lelijke gebouwen. Het is een goed voorbeeld van hoe een historisch gebouw verpest kan worden!


Een opvallend kunstwerk in de stad is het ‘Feestvarken‘. Het reusachtige kunstobject van 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed nabij de Rozet in het Bartokpark, is geschonken door Burgers Zoo. Het rode varken ligt op zijn rug en wordt door kinderen als speelobject gezien.


Uniek in Arnhem zijn de kelders onder de straten. Een gedeelte van de historische kelders uit de 14e en 15e eeuw zijn bewaard gebleven. In die periode beleefde Arnhem een bloeiperiode als handelsstad. De Rijnstraat en de Korenmarkt vormden het handelsgebied. In dit handelskwartier werden grote stenen koopmanshuizen, herbergen en wijnhuizen gebouwd met ruime kelders. De functie van de kelders veranderde door de eeuwen heen en de kelders werden veelal volgestouwd met afval. De kelders werden gerenoveerd en met elkaar verbonden. Nu zijn de kelders afgesloten van de huizen en te bezichtigen voor publiek. Ze vormen een bijna mysterieuze plek met fraaie tongewelven en kaarsennissen. De ingang bevindt zich aan de Oude Oeverstraat 4a.
Belvedere is een uitkijktoren gelegen in Park Sonsbeek. De vierkante toren die nog het meest op een soort vuurtoren lijkt maar dan zonder licht, staat bovenop een heuvel. Door de jaren heen is de toren helemaal overwoekerd door bomen waardoor de functie verloren is geraakt.
Ten noorden van de stad liggen Park Sonsbeek en Park Zypendaal. Hier begint de Veluwe en dat merk je meteen aan de heuvels in de parken. Het zijn twee schitterende parken met vijvers, wandelpaden, mooie loofbomen en zelfs een waterval. Het is een oase aan rust en ligt heel dicht bij het centrum. De bebouwing aan de rand van het park bestaat uit prachtige kapitale villa’s. Hier woon je echt op stand.


In het centrum zijn winkelstraten en horeca rijk vertegenwoordigd. Arnhem is dus een leuke stad voor shoppers en stappers. Arnhem staat al jaren in de top tien van de Nederlandse steden om te shoppen. De bekendste winkelstraten zijn de Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Koningsstraat, Bakkersstraat en de Jansstraat. Arnhem is een stad met een bourgondische inslag die me eerder aan een stad in een zuidelijke provincie doet denken. De bebouwing is historisch maar ook weer niet in die mate dat het er uitspringt. In Arnhem liggen heel veel mooie plekjes en musea aan de rand van de stad, waardoor het misschien beter is om Arnhem met de fiets te bezoeken. Moet ik toch nog een keer terug.

De belangrijkste musea in Arnhem:

Airborne at the Bridge, Rijnkade 150
Arnhems Oorlogsmuseum, Kemperbergerweg 780
Historisch Museum Grenadiers en Jagers, Clement van Maasdijklaan 5
Huis Zypendaal, Zijpendaalseweg 44
Indisch Herinneringscentrum, Velperweg 147
Mountainbike Museum & Trailcenter, Kemperbergerweg 5a
Museum Arnhem, Utrechtseweg 87
Museum Bronbeek, Velperweg 147
Museum Schatkamer, Walburgis St. Walburgisplein 1
Vliegbasis Deelen, Hoenderloseweg 10
Nederlands Openluchtmuseum, Hoeferlaan 4
Nederlands Watermuseum, Zijpendaalseweg 26-28

Arnhem op internet:

Arnhem (gemeente)

Holland.com 

Visit Arnhem

Wandelen in Arnhem

Wikipedia

Advertentie