De UAE is een islamitisch land. In de steden zie je veel kleine moskeeën. De UAE telt in totaal meer dan 5000 moskeeën terwijl er maar acht kleine tot grote steden zijn. Dat betekent dus dat in de steden als Dubai en Abu Dhabi honderden moskeeën zijn. Dit is inclusief gebedsruimten die zich bijvoorbeeld op een vliegveld of op een school bevinden. De meeste moskeeën zijn in de regel klein en bevinden zich in alle stadswijken. In de moderne wijken met veel hoogbouw bevinden zich de moskeeën op de binnenpleinen tussen de hoogbouw hetgeen een contrastrijk beeld geeft. Veel kleine moskeeën zijn in de regel niet mooi, als ik zo eerlijk mag zijn. Sommige moskeeën zijn daarentegen extreem mooi. Ook in de architectuur van moskeeën is veel verschil. De Sheikh Zayed Moskee in Abu Dhabi is het absolute toppunt van de moskeeën in de UAE. Het is een van de weinige moskeeën die toegankelijk is voor toeristen. Niet-moslims mogen in principe niet in een moskee komen.
Op de gebedsdag (vrijdag) trekken de moskeeën veel gelovigen die komen bidden. Vanwege de opkomst en hoge temperaturen verblijven de meeste gelovigen buiten het gebouw tijdens de dienst. De prediker is via luidsprekers ook buiten de moskee te horen. Het is een prachtig gezicht als de moslims op een willekeurige plek in de buurt van de moskee een tapijtje uitrollen waar zij vervolgens met het gezicht naar Mekka bidden. Diegene die naar binnen gaan doen buiten hun slippers uit. Vaak gaat dit gepaard met wasrituelen van voeten, handen en gezicht. Moskeeën hebben aparte ingangen en gebedsruimten voor mannen en vrouwen. De gedachte van deze maatregel komt voort uit het uitbannen van ‘onreine’ gedachten, die de aandacht van het gebed kunnen afleiden. Dat is op zich vrij logisch omdat moslims vaak voorovergebogen op het tapijtje bidden. Deze houding zou misschien voor een vrouw te veel onthullen… Opvallend is echter wel het percentage vrouwen dat naar een moskee gaat erg klein is hetgeen ik nog niet kan verklaren. Vrouwen zitten sowieso niet openbaar aan de buitenzijde van de moskee te bidden.
Moskeeën zijn in principe sobere gebouwen die totaal niet met Christelijke kerken te vergelijken zijn. Een moskee heeft alleen een eenvoudige gebedsruimte zonder beelden, schilderijen, banken en dergelijke. Desondanks kan een gebedsruimte erg mooi zijn qua architectuur. Als je de gelegenheid hebt een moskee te bezoeken moet je dat zeker doen.
Een moskee heeft vaak een of meerdere lange, smalle torens: de minaretten. Deze verschenen vanaf het einde van de 7e eeuw. Vanaf een minaret roept de muezzin (ook wel muaddhin) vijf keer per dag op tot het gebed: de salat of salah, en herhaalt hierbij de sjahada (Islamitische getuigenis). Deze oproep wordt azan (ook wel adzan, athan) genoemd. Tegenwoordig worden de oproepen niet meer door mensen gedaan maar elektronisch via luidsprekers.
De tijdstippen van de gebeden verschillen dagelijks afhankelijk van de maanstand(?). Om de gelovigen een beetje te “helpen” wordt via de luidspreker van de moskee een gebed of oproep “gezongen”. In veel steden heeft iedere moskee zijn eigen omroeper/prediker hetgeen tot een kakofonie kan leiden als de berichten/gebeden door de wijk/straat schallen. In Abu Dhabi is dit centraal geregeld. De prediker bevindt zich in de Sheikh Zayed Moskee en via telefoonlijnen wordt het bericht naar alle moskeeën in de stad gezonden, waardoor in alle moskeeën dezelfde en gelijktijdig de gebeden te horen zijn.