Letland 2019

Vanuit Litouwen rijden we het zuiden van Letland binnen. We rijden door naar Riga waar we twee nachten zullen overnachten. Letland is de middelste van de drie Baltische staten. In Letland spreekt men Lets. Letland heeft bijna twee miljoen inwoners en is circa 1,5 maal zo groot als Nederland. Het is dus een zeer dunbevolkt land. Het landschap is groen met veel naaldbomen en het is vlak tot licht heuvelachtig. De hoogste heuvel in Letland is slechts 311 meter. De natuur in de Baltische is niet echt super mooi en het is weinig gevarieerd. Als je een natuurmens bent en alleen van bomen en rust houdt is dit je perfecte habitat, maar ben je meer stadsmens of mensenmens dan zal de natuur al snel saai voor je zijn. Buiten de hoofdstad zijn er relatief weinig interessante plekken in Letland. Op je doorreis door de Baltische staten zul je onderweg relatief weinig stoppen. Veel toeristen nemen alle drie de landen op in hun vakantie. Bijna alle toeristen doen daarbij de drie hoofdsteden aan. Het zijn ook de pareltjes van de landen.


Op de route naar Riga maken we een tussenstop bij het paleis van Rundale. Het is het belangrijkste barokke paleis in Letland. Het paleis is ontworpen door de Italiaanse architect Bartolomeo Rastrelli die ook het winterpaleis (Hermitage) ontworpen heeft in St. Petersburg. Het meest opmerkelijke aan het paleis is dat het helemaal in the middle of nowhere staat, ver van alle steden en dorpen. Het is een bijzonder groot en mooi paleis. De Koerlandse hertog Ernst Johann Biron liet het paleis bouwen in de 18de eeuw. Alle kamers hebben een barok stijl met veel wand,- vloer en plafonddecoraties. De kamers zijn aangekleed met meubels, schilderijen en kunstvoorwerpen. Achter het prachtige paleis bevindt zich een enorme paleistuin dat meer op een park lijkt. De tuin is rijkelijk voorzien van bloemen, perken, bomen en hagen en dat alles in symmetrische patronen.


Na Riga maken we nog twee stops in Letland. Als eerste stoppen we bij het Livonian Order kasteel in de omgeving van Sigulda. Van de ruïne uit 13de eeuw is niet veel over dan wat resten van muren en torens. In die zin heb je het kasteel zo bekeken. Een klein stukje verderop stoppen we bij het National Park Gaujas. Het is het oudste en grootste nationaal park in Letland en het werd in 1973 opgericht. Het park is bekend en wordt dus veel bezocht door toeristen en Letten. In het park staat onder andere de kasteelruïne van Turaida waarvan de bouw in de 13de eeuw is begonnen. We beklimmen de toren. Bovenin word je beloond met een prachtig uitzicht over de wijde groene omgeving. Nabij het kasteel ligt een beeldenpark. Het is een mooie locatie waar je heerlijk kunt wandelen. We vervolgen onze reis in noordelijke richting naar Estland. Ook deze grenspost stelt niet(s) voor omdat beide landen onder het Schengen Verdrag vallen.

Lees hier het verslag van Riga, de hoofdstad van Letland.
Lees hier het verslag van Estland.
Lees hier het verslag van Tallinn, de hoofdstad van Estland.
Lees hier het verslag van Litouwen.
Lees hier het verslag van Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

Letland op internet:

Culture trip .

The Crazy Tourist .

In your pocket, reisgids

Latvia Travel .

Like a local guide .

Latvia Travel .

Lonely Planet .

Top 10 bezienswaardigheden .

Tripadvisor .

Wikipedia .

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.