Riga 2019

Riga is een 800 jaar oude stad die is ontstaan als handelsnederzetting van Duitse ridders. Het is een voormalige Hanzestad gelegen aan de Golf van Riga die op haar beurt aan de Oostzee ligt. Als toerist ervaar je weinig van de kust omdat het centrum 13 km van de kust af ligt. In de 17de eeuw was de toren van de Sint-Pieterskerk de hoogste toren ter wereld. Dat zegt genoeg hoe ontwikkeld de stad toen al was. Riga telt bijna 644.000 inwoners en is daarmee net zo groot als Rotterdam. Voor een hoofdstad vrij klein dus. Riga is een bezienswaardige oude stad die op de Unesco Werelderfgoed staat. Het centrum bevindt zich tussen de Daugave rivier in het westen en een bypass in het oosten die zich om het centrum slingert. Aan deze bypass zijn diverse parken aangelegd. Door de rivier en de parken is het centrum goed gescheiden van druk autoverkeer en daardoor is de stad best autoluw. De oude binnenstad, Vecriga genaamd, is voor een groot deel voetgangersgebied. Net als de andere hoofdsteden van de Baltische Staten is Riga een welvarende stad met een hoge levensstandaard. Je voelt je er snel thuis en hebt absoluut niet het gevoel in een voormalige Russische staat te zijn. Dat juk hebben de Letten allang afgegooid. De economische hervormingen in begin jaren negentig onder de naam perestrojka geïnitieerd door de laatste Sovjetleider Michail Gorbatsjov, leidden tot toenemende vrijheid. Zij gaven de Letten de moed om op 21 augustus 1991 volledige onafhankelijkheid te proclameren. De Sovjet-Unie erkende dat op 6 september. Letland keerde Rusland de rug toe en werd spoedig formeel lid van de Verenigde Naties. Het NAVO lidmaatschap moest de soevereiniteit tegenover Russisch revanchisme militair verzekeren. In 2014 ging Letland over op de Euro, net als Estland in 2011 en Litouwen in 2015. We kunnen dus gerust stellen dat de Baltische staten zich zeer thuis voelen bij Europa, maar feitelijk waren ze dat ook al voordat ze in de Eerste Wereldoorlog werden geannexeerd.


Net buiten het centrum staat een Russisch paleis waar thans de universiteit (Celtniecības koledža) is ondergebracht. Het gebouw lijkt veel op het Cultuurpaleis dat in Warschau (Polen) staat. In beiden steden wordt het hoge gebouw spottend de ‘Bruidstaart’ genoemd vanwege zijn gelijkenis. En in beiden steden waren ze het gebouw liever kwijt dan rijk, maar slopen was ook geen optie. Nu tientallen jaren later hebben de inwoners zich er bij neergelegd en zullen de gebouwen ook niet meer gesloopt worden.
Riga is een schone en toeristische stad ook al trekt het nog geen massa’s toeristen uit west Europa. Naar mening is Riga zelfs mooier dan Tallinn waar je meer toeristen ziet. Riga heeft meer gebouwen die uitzonderlijk mooi zijn. De stad heeft veel mooie pleintjes met veel horeca. Daarnaast bezit het veel bezienswaardige kerken, gebouwen en huizen. Als je blijft slenteren komt je vanzelf weer op de plaatsen waar je eerder bent geweest, want de smalle steegjes zijn kronkeling en leiden naar de vele pleinen. Verdwalen lukt eigenlijk niet zolang je maar binnen de voornoemde rivieren blijft. Toch duurt het wel even voor je de stad kent, omdat iedere vorm logische wegenstructuur ontbreekt. Hierdoor is het bij uitstek een lekkere slenterstad waar van tijd tot tijd een terrasje pakken erbij hoort.
In het midden van het centrum ligt het grote Dom plein. Naast de Dom en grote mooie statische panden zijn er ook gezellige terrasjes. Daarnaast zijn er nog een diverse andere pleintjes die ook interessant zijn. Op een van die pleintjes staat een markant kunstwerk van de Bremer stadsmuzikanten waar iedereen bij stil staat. Aan de blanken delen is te zien waar de mensen het beeld vaak vastpakken. Het bronzen kunstwerk toont een ezel, hond, kat en een haan die op elkaars rug staan. Het beeld is gebaseerd op het sprookje van Grimm en het is geschonken door de stad Bremen waar ook het originele beeld staat. Maar ook in de Efteling staat zo’n beeld ergens op een fontein. Grappig toch?

Onder de talrijke monumenten en musea vind je ‘de drie broers’, woningen uit de 15e en 16e eeuw. De lijst met bijzondere gebouwen is lang. Maar ook buiten het oude centrum zijn er interessante wijken zoals de wijk ten noordoosten van het centrum met schitterende art nouveau huizen. Het schijnt de beste verzameling art-nouveaugebouwen in Europa te zijn. Een wandeling door deze wijk is dan ook aan te bevelen.
Net onder het centrum bevindt zich de centrale grote markt waar dagelijks veel vers fruit en groente verkocht worden, maar naast voedsel wordt er ook veel ander koopwaar aangeboden. Ook voor de toerist is het leuk om over deze markt te struinen vanwege zijn uitstraling.
Riga wordt nog lang niet overal vermeld in de reisgidsen, alsof het niet de moeite zou zijn, maar dat is onterecht. Als reden kan het (recente) Sovjet verleden aangevoerd worden toen dergelijke landen nog moeilijk bereikbaar waren en weinig gepromoot werden, maar dat zal zeker veranderen de komende jaren, omdat mensen steeds vaker buiten de bekende plekken een vakantiebestemming zoeken. Riga is gewoon een fantastische stad om te bezoeken, die ik iedereen kan aanbevelen.

De belangrijkste musea in Riga:

Aldaris Beer Museum, Tvaika iela, 44
Art Museum Riga Bourse, Doma laukums, 6
Belinda Amber Museum, Kaleju St., 9/11
Children’s, Science & Curiosity center “Wonders”, Dzirnavu Street 67
Classic Car Museum, 22a Kantora St
Janis Rozentals and Rudolfs Blaumanis’ Museum, 12 Alberta Street, Apt.9
KGB Building – Museum of the Occupation of Latvia, Brīvības iela, 61
Laima Chocolate Museum, Miera iela, 22
Latvian Ethnographic Open Air Museum, Brīvības gatve, 440
Latvian Fire Fighting Museum, Hanzas, 5
Latvian Museum of Architecture, Mazā Pils iela, 19
Latvian Museum of Pharmacy, R.Vāgnera, 13
Latvian Museum of Photography, Mārstaļu, 8
Latvian National Museum of Art, Jaņa Rozentāla laukums, 1
Latvian Railway History Museum, Uzvaras bulvāris, 2/4
Latvian Sport Museum, Alksnāja iela, 9
Latvian War Museum, Smilšu iela, 20
Mencendorfa Nams, Grēcinieku, 18
Museum “Jews in Latvia”, Skolas iela, 6
Museum of barricades of 1991, Kramu iela 3
Museum of Decorative Art and Design – MDAD, Skārņu iela, 10
Museum of the History of Riga and Navigation, Palasta iela, 4
Museum of the Occupation of Latvia, Raiņa bulvāris, 7
Museum of the Popular Front of Latvia, Vecpilsētas, 13/15
National Costume Center Sena Klets, Ratslaukums 1
National History Museum of Latvia, Brīvības bulvāris, 32
Natural History Museum of Latvia, Krišjāņa Barona iela, 4
Pauls Stradiņš Museum of the History of Medicine, Antonijas, 1
Ramer Tower Museum, Trokšņu iela
Reveal Riga, Aldaru iela 5
Riga Art Nouveau Museum, Alberta iela 12
Riga Aviation Museum, Ziemeļu iela, 12
Riga Film Museum, Peitavas, 10-12
Riga Ghetto and Latvian Holocaust Museum, Maskavas iela, 14A
Riga Motor Museum, Sergeja Eizenšteina iela, 8
Riga Porcelain Museum, Kalēju iela, 9/11
The Arsenals Exhibition Hall, Torņa iela, 1
The National History Museum of Latvia department Dauderi, Sarkandaugavas iela 30
World of Hat Museum, Vīlandes iela, 7
Žanis Lipke Memorial, Mazais Balasta dambis, 8

Mijn persoonlijke top 10 van Riga:

1. Kristus Piedzimšanas pareizticīgo katedrāle
2. Melngalvju nams, Zwarthoofdenhuis
3. Brīvības piemineklis, vijheidsmonument
4. Sv. Pētera baznīca, Petrus Kerk
5. Dom Plein
6. Art Nouveau wijk (Nieuwe Stad)
7. Dom kerk
8. Central Market
9. De Drie Broers, Mazā Pils iela 17, 19 en 21, 3 woningen uit de 15de-156e eeuw
10. Svētā Jāņa baznīca, St. Janskerk

Riga op internet:

Culture trip .

In your pocket, reisgids

Latvia Travel .

Like a local guide .

Live Riga .

Lonely Planet .

Riga this week .

Top 10 bezienswaardigheden .

Tripadvisor .

Visit a city .

Wikipedia .

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.