Het verkeer

Het verkeer in Abu Dhabi is niet eenvoudig. Laat ik eerlijk zijn, Arabieren rijden als horken, of moet ik “jurken” zeggen? In het verkeer geldt in het algemeen het recht van de sterkste. Kijk mijn auto eens groot en sterk zijn, ik heb een V8… Arabieren zijn niet galant in het verkeer. Auto’s stoppen niet bij een zebrapad als een voetganger staat te wachten om over te steken. Je zult echt een voet op de weg moeten zetten voor ze stoppen, en dan nog rijden ze hem er liever af. En als je zelf als automobilist netjes voor een zebrapad staat te wachten zitten ze achter je te toeteren, dat je moet doorrijden. De maximale snelheid op een snelweg is meestal of 100 of 120 km/u. Soms word je pas bij een snelheid van 20 km boven de toegestane snelheid beboet. Dat wordt zelfs op de borden zo aangegeven.
In de steden en op de snelwegen barst het van de flitspalen. Mobiele camera’s zijn een zeldzaamheid. Voor de flitspalen remt men in algemeen af tot de aangegeven snelheid plus 5 tot 10 kilometer. Er is blijkbaar een ruime marge voordat de camera’s reageren. Soms vliegt men (bewust) met hoge snelheid langs de camera’s. Deze chauffeurs weten waarschijnlijk dat de camera niet functioneert. Het is aannemelijk dat net als bij ons niet alle kastjes altijd voorzien zijn van een camera. Maar hoe weet je dat? De maximale snelheden worden massaal overtreden, ook in de stad. Het maakt daarbij niet uit of een politieauto naast je rijdt! Met massaal bedoel ik dat circa 90 % te hard rijdt. Bijna iedereen maakt zich er schuldig aan. Het schijnt een sport te zijn. De overheid doet er nauwelijks iets aan.
Doorgetrokken strepen, verdrijvingsvlakken, who cares. Verkeersregels zijn er om te overtreden. Het mooiste zijn de rotondes met drie rijstroken. Sta er niet van te kijken als de auto op de linker rijstrook zijn stuur omgooit om rechtsaf te slaan en je afsnijdt! Het liefst zonder richtingaanwijzer, want die gebruiken ze sowieso liever niet. Hetzelfde maakte ik mee op de snelweg. Een automobilist “miste” bijna een afslag. De man op de 5e rijstrook gooide zijn stuur om en reed bijna haaks over de snelweg naar de uitvoegstrook, waar hij niet op kon omdat deze rijstrook vol stond met uitvoegend verkeer. Hij bleef noodgedwongen haaks op de rechter rijstrook stil staan met aankomende verkeer op dezelfde rijstrook… Ik bedoel maar. Auto’s voegen vaak pas op het allerlaatste moment uit.
Op de snelweg voegen auto’s uit op de invoegstrook. Tegen het verkeer in dus. Als je er achter komt dat je verkeerd op de snelweg zit, rijd je achteruit over de vluchtstrook terug. Soms rijden ze dan zelfs tegen het verkeer in over de vluchtstrook. Hoe raken deze auto’s omgedraaid op de snelweg, vraag je je af? Kleine kinderen zitten meestal los voor in de auto. Baby worden meestal vastgehouden door de bijrijdster.
In de stad stoppen auto’s voor groen licht op een doorgaande rijstrook, omdat de naastgelegen uitvoegstrook vol met verkeer is. Waarom zou je achteraan aansluiten? Dat het achterop komend verkeer met hoge snelheid op de doorgaande rijstrook te maken krijgt met een idioot die op hun rijstrook stil staat interesseert ze geen zier. Het ergste wat je kan gebeuren is, dat je er frontaal bovenop knalt. Toch!
De Arabier rijdt dus bijzonder slecht en kan totaal niet anticiperen. Dat kan ook niet, want meestal zijn ze aan het telefoneren, niet handsfree wel te verstaan. Of ze zijn met andere dingen bezig op hun GSM. Bumperkleven is eveneens een sport van de Arabier. Maar wie is eigenlijk deze Arabier? 80% van de bevolking is buitenlander, dus als je weer eens zit te schelden op het asociale verkeersgedrag van de Arabier is de kans groot dat het een buitenlander is, die de slechte gewoontes van het land heeft overgenomen. Het idee dat een groot gedeelte van de bevolking uit Azië komt, waar veilige rijders überhaupt niet bestaan, verklaart het slechte verkeersgedrag in de UAE. Of generaliseer ik nu te veel? Het ergste is, dat je zelf de slechte gewoontes ook gaat overnemen.
Het verhaal dat moslima geen auto mogen rijden klopt niet, ze rijden gewoon auto.
Snelwegen bestaan meestal uit 2 x 5 brede banen net als in Amerika. Net als in Amerika hoef je niet per se zoveel mogelijk rechts aan te houden. Rechts inhalen is toegestaan. Het advies is “keep in lane”.
De Arabier rijdt vaak rond in een dikke witte V8 zoals de Toyota Landcruiser of de Nissan Patrol. De ramen zijn meestal zwart geblindeerd hetgeen verklaart dat ze niks zien en overal tegenaan rijden. Naast medeweggebruikers zijn ook paaltjes, borden, besturingskasten, vangrailzen niet veilig. Alles wordt kapot gereden.
Trottoirbanden zijn meestal 15 tot 40 cm hoog hetgeen voorkomt dat auto’s op het trottoir parkeren. Goed bedacht, maar 25 cm puntstukken in trottoirbanden vallen niet op waardoor de automobilist soms de hele onderkant van zijn auto aan gort rijdt.
Benzine kost in de UAE ongeveer 170 Dirham/liter, dat is 42 cent/liter….. (2015). Een schijntje dus met Nederland. Dit verklaart waarom iedereen in de UAE een dikke auto rijdt. Kleine auto’s zijn een zeldzaamheid. Het barst van de dikke SUF’s, Mercedessen en andere vette auto’s. Alle auto’s hebben een automatische versnellingsbak. Alweer zie je hier veel parallellen met Amerika. UAE is ook een land van supercars zoals Ferrari, Lamborghini, Maserati, Ford Mustang, Chevrolet Viper, Corvette enz. Dit soort supercars zie je echter wel veel meer in Dubai dan in Abu Dhabi. In Dubai is zelfs de politie in het bezit van enkele Lamborghini’s. Tja, niets is te zot hier. Uiteraard is er in Abu Dhabi een Porsche, Ferrari en Maserati dealer. In Dubai nog veel meer dealers.

AD010 Abu Dhabi (1024x515)
Jonge rijke Arabieren mogen niet achter vrouwen aanzitten puur voor het vermaak. Alcohol mag ook niet. Wat blijft er dan over om je jezelf een beetje te vermaken? Een supercar aanschaffen en een beetje de stoere bink uithangen. Vervolgens geef je bij ieder stoplicht een dot gas tot de toerenteller in het rood staat. Niet zelden wordt de snelweg gebruikt als racecircuit waar supercars met absurde snelheden onverantwoord snel en regelmatig tussen de auto’s door van rijstrook wisselen. Het mag hier allemaal. Het kan hier allemaal. Niemand die er iets van zegt. Welkom in de UAE.
Fietsen is een verhaal apart in de UAE. Ze vormen in de stad maar ook daarbuiten een zeldzaamheid. En als je ze ziet zijn het afgetrapte fietsen. Fietsen op de primaire wegen van de stad is onmogelijk, omdat het levensgevaarlijk is. De wegen zijn er niet op gemaakt en de auto’s rijden allemaal te hard. Wat overblijft, is fietsen op de secundaire wegen van het woonblok dat opsloten zit tussen primaire wegen van de stad, zodat je niet ver komt. Fietspaden zijn zeldzaam in de UAE.
Soms zie je op de snelwegen op de vluchtstroken wielrenners. Net als voetgangers overigens. Die worden gewoon opgepikt op de snelweg. Mensen staan op de brug van een snelweg te vissen met de auto op de vluchtstrook geparkeerd.
Brommertjes zijn er niet. Zware motoren zie je bijna niet, een enkele Harley en een racer uitgezonderd. Racers maken soms de nacht onveilig door met hoge snelheid en jankende motoren over de stille wegen te rijden. Op de snelweg rijdt de racer het liefste in zijn T-shirt, uiteraard met snelheden van 160 km/u of meer. De rest van de spaarzame tweewielers zijn lichte motoren, meestal als pizza-koerier.
Eens zag ik op de vijfde baan van de snelweg twee lichte motoren rijden met een snelheid van circa 130 km/uur. De automobilist vond het niet snel genoeg gaan en kon ook niet rechts inhalen. Hij ging vervolgens op een meter afstand van de motoren rijden met 130 km/uur. Er hoeft maar iets mis te gaan…. Poging tot doodslag zou in Nederland de straf zijn.
Het rijbewijs voor Europeanen is ook geldig in de UAE. Voor de UAE hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Met ons rijbewijs ben je gemachtigd deel te nemen aan het verkeer of om auto’s te huren.
Kentekens in de UAE bestaan uit een serienummer en meestal een vijfcijfer volgnummer. Het volgnummer kan ook bestaan uit 4, 3, 2 of zelfs 1 cijfer. Kortere volgnummers moeten aangekocht worden, daarbij geldt; hoe korter het nummer hoe duurder het kenteken. Er zijn dus maar 9 auto’s per serienummer per emiraat die met 1 cijfer rondrijden. Zie je nummer 1, dan heb je enorm geluk, want dat is de president.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.