Balcalhão Buddha Eden, Portugal

Nu we even niet meer zomaar vrij kunnen reizen vanwege het corona virus blik ik terug op mijn reizen. Als reiziger en kunstliefhebber heb ik diverse kunstparken gezien die ik graag met jullie wil delen. De komende tijd neem ik je mee door prachtige kunstparken die ik bezocht. 

Het beeldenpark Balcalhão Buddha Eden ligt bij het Portugese stadje Bombarral ongeveer 75 km ten noorden van Lissabon.
Buddha Eden is Europa’s grootste oosterse tuin en is gelegen in de Quinta dos Loridos (landgoed). De oosterse tuin met ongeveer 35 hectare grond werd opgericht als reactie op de vernietiging van de boeddha’s van Banyan, waarbij één van de grootste barbaarse misdaden op cultureel gebied plaatsvond, namelijk het vernietigen van de meesterwerken van de laat Gandhara kunstperiode.
In het park bevinden zich diverse gebieden met beelden van een bepaald thema, cultuur of geloof, waarbij het Boeddhisme de boventoon voert. Voor de boeddha’s, pagodes, terracottabeelden en de diverse andere beelden wordt geschat dat zo’n 6.000 ton aan marmer en graniet werd gebruikt om de monumentale kunstwerken te maken. De centrale trap is het middelpunt van de tuin, waar de gouden Boeddha’s je een rustig welkom heten. Op de heuvel daarachter bevinden zich gigantische beelden van een liggende en een staande boeddha. In het centrale meer kunnen Japanse Koikarpers gesignaleerd worden en gebeeldhouwde draken die uit het water stijgen. Verdeeld over twee locaties zijn 700 soldaten en paarden van het Terracottaleger te zien. Aanvankelijk waren ze handgeschilderd maar nu zijn ze allemaal blauw geschilderd, op één uitzondering na, de generaal, die is rood geschilderd. Alle beelden zijn verschillend en kopieën van het unieke Chinese Terracottaleger die 2200 jaar geleden werden begraven. Naast het Terracottaleger staan er nog circa 400 andere beelden verdeeld in groepjes over het park. Centraal staan circa 10 grote kunstvoorwerpen van niet-oosterse kunstenaars met naamsvermelding. Het park is uniek aangelegd in een landgoed en prachtig aangekleed met vijvertjes, paadjes en een mooie diversiteit aan beplanting. Het is een schitterende oase aan rust en een unieke plek op aarde. Het park is rond 2014 aangelegd en nog zo nieuw dat er nog weinig over bekend is. De toegang kost slechts 2,5 euro pp en da’s best opvallend laag, want het kostte waarschijnlijk miljoenen om het park aan te leggen.
Beeldenparken van dergelijk formaat zijn uniek in de wereld. Andere bijzondere beeldenparken zijn onder andere het Middelheimmuseum in Antwerpen en het Kröller-Müller Museum in de Hoge Veluwe.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lees meer over beeldenparken in de wereld op Wikipedia.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.