Dordrecht 2018

Dordrecht is een stad waar ik graag kom. Ik vind het een van de mooiere steden van Nederland en geniet telkens van de vele historische panden. De stad telt maar liefst ongeveer 900 rijksmonumenten, meer dan 650 gemeentelijke monumenten en twee beschermde stadsgezichten. Dordrecht heeft al het goede dat een stad aantrekkelijk maakt; gezellige winkelstraten, mooie musea, grachten, jachthavens, cafés en terrasjes.
Met ca. 120.000 inwoners staat Dordrecht op de 23de plaats van grote steden in Nederland. Een middelgrote stad waar het historische centrum vrij compact is. Als ik in Dordrecht ben maak ik steevast een wandeling door de Groenstraat en Wijnstraat en dan via de haven weer terug richting station. Ondertussen geniet ik van fraaie gevels in diverse bouwstijlen.
Ingesloten tussen de Beneden Merwede, Nieuwe Merwede, Hollands Diep, Dordtsche Kil en de Oude Maas ligt Dordrecht samen met enkele andere gemeentes op een eiland, het Eiland van Dordrecht. In de middeleeuwen was Dordrecht dus alleen per boot te bereiken en ontwikkelde zich als belangrijke handelsstad en stapelplaats. Het was een van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.
Bezienswaardigheden in Dordrecht zijn onder andere de Groothoofdspoort bij de rivierkade en de Grote Kerk met zijn onvoltooide toren. Een wandeling langs de binnenhavens, waarvan er één wordt overkluisd door het stadhuis en het Scheffersplein kan ik iedereen aanbevelen. In de havens liggen honderden oude en nieuwe motor- en zeilboten. Langs de havens staan historische koopmanshuizen. Bijzonder zijn de circa 50 huizen met Dordtse gevel, een eigen geveltype dat in de 16e eeuw werd ontwikkeld als meesterproef van het metselaarsgilde.
Op de Visbrug staat een groot en indrukwekkend bronzen standbeeld ter nagedachtenis van de gebroeders Johan en Cornelis de Wit die in Dordrecht zijn geboren. Twee prominente personen uit de vaderlandse geschiedenis die uiteindelijk op afschuwelijke wijze zijn vermoord op 20 augustus 1672 door orangisten, waarbij hun lijken werden verminkt. De moorden behoren tot de meest gedenkwaardige in de geschiedenis van Nederland. Naast het standbeeld staat onder andere te lezen: “Zijn doot al t onverdient zal Hollandt eewig smarten”.
Dordrecht kent ook nog enkele mooie en unieke hofjes: onder andere de Regenten- en Lenghenhof (1755), de Arend Maartenshof (1625), de Van Slingelandthof (1542), en de Clara en Mariahof (1880).
Dordrecht is vooral een gezellige stad waar veel te zien en te doent valt. Vooral op een zonnige zondag kan het er druk zijn. Ga gewoon op een door de weekse dag en geniet van deze mooie stad.

Hieronder een overzicht van de meest interessante gebouwen in Dordrecht.

Arend Maartenshof
Een rijk versierd renaissancepoortje in de Museumstraat 56 geeft toegang tot de binnentuin van het Arend Maartenshof. Bezoekers worden ‘verwelkomd’ met de woorden ‘Naeckt kom ick, naeckt scheyde ick’. Ook de spreuk ‘Vita Vapor’ ofwel ‘het leven is een damp’ staat op het zandstenen poortje te lezen. Het Arend Maartenshof is een van de prachtige hofjes in Dordrecht met 38 woningen. Het is een oase van rust in de stad met een bijna ondenkbare pittoreske sfeer dat een prachtig decor zou kunnen vormen voor een schilderij of een film. Het lijkt enigszins op een begijnhof.
Het hofje werd gebouwd in 1625 en werd vernoemd naar de oprichter Arend Maartenszoon. Hij stond als geldwolf bekend en probeerde zijn reputatie te verbeteren door het bouwen van woningen voor arme vrouwen. Door het stichten van dit hofje hoopte de naamgever zijn geweten te kunnen sussen.
Rechts van de ingang ligt de regentenkamer. De kleine kamer is in 1701 gerenoveerd. Het interieur bestaat uit een plafondschildering en een portrettengalerij van de stichter en de eerste regenten.

Dordts Patriciërshuis
Dit is een van de mooiste huizen in Dordrecht dat thans als museum functioneert. Wie over de drempel stapt, gaat terug in de tijd van de gegoede burgerij aan het eind van de achttiende eeuw. In 1733 zijn de twee aangrenzende panden samengevoegd en kreeg het pand zijn uitstraling. De achterkamer in Lodewijk XVI stijl ligt prachtig aan de drukbevaren rivierenknooppunt bij de Oude Maas. Schilderijen van Cornelis Kuipers (1739-1802) sieren de verschillende stijlkamers.

Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum is een van de grootste, belangrijkste en mooiste musea van Dordrecht. Het is opgericht in 1842 en is daarmee een van de oudste musea in Nederland. Het bevindt zich al ruim 100 jaar in dit gebouw dat daarvoor een krankzinnigengesticht was. Het museum bezit een representatieve collectie van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst van veelal Nederlandse schilders en waarvan diverse van Dordtse herkomst. Maar er hangen ook werken van bekende buitenlandse schilders zoals: Monet, Sisley, Boudin en Daubigny. Er is een grote expositie te bewonderen van Johan Barthold Jongkind (1819-1891) die een sleutelfiguur was in de schilderkunst van de 19de eeuw en pionier van het impressionisme. Naast de schilderijen is er nog een kleine collectie glasservies te zien. Al met al een prachtig museum waar je makkelijk twee à drie uur kunt verblijven, maar dan moet je wel erg van middeleeuwse schilderkunst houden. Zeg maar gerust veel.

Het Hof van Nederland
Het Hof van Nederland is van oorsprong een Augustijnenklooster. De kloosterkerk, kloosterhof, kloostertuin, refter (eetzaal), dormitorium (slaapzaal) en kelders zijn nog altijd bewaard en fungeren nu als tentoonstellingszalen. In het voormalige klooster komt de stadsgeschiedenis en daarmee ook de vaderlandse geschiedenis op verschillende manieren tot leven: in objecten, films, geluid en virtuele vitrines. Centraal staat de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572, die hier plaatsvond en uiteindelijk leidde tot de Onafhankelijke Nederlanden.

Huis Van Gijn
Het voormalige patriciërshuis uit 1729 is een van de weinige voor publiek opengestelde patriciërshuizen in Nederland. Het museum is genoemd naar de laatste bewoner, bankier mr. Simon van Gijn die er tot zijn dood in 1922 in woonde. Het huis bevat schitterende interieurs uit de 17de, 18de en 19de eeuw. Zo zijn er onder andere plafondschilderingen, meubels en keukeninrichtingen te bewonderen. Het pronkstuk vormt de voorkamer met rijke betimmering en kostbare wandtapijten. Op de verdieping heeft de voorkamer een uniek goudleer wandbedekking uit de 17de eeuw. Het is de enige goudleerkamer in Nederland die volledig bewaard is gebleven. Op de zolder is een grote en unieke verzameling antiek speelgoed ondergebracht, dat een van de oudste collecties is in Nederland.
Al met al een prachtig historisch gebouw met veel originele elementen uit het verleden.

Museum 1940-1945
Museum 1940-1945 is een oorlogsmuseum dat misschien maar een beperkt publiek trekt. Boeit het de jongeren nog wel vraag ik mij af? Toch is het goed dat mensen er energie in steken om de geschiedenis van de oorlog levendig te houden en ons herinneren wat oorlog werkelijk betekent en doet.
De positie van Dordrecht was in mei 1940 van groot belang mede door zijn ligging en de zeer omvangrijke spoor- en verkeersbruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Dit was onder meer aanleiding tot de oprichting van het museum. Het is een klein museum met hoofdzakelijk veel kleine attributen zoals: uniformen, wapens, foto’s, onderscheidingen, documenten enz. enz.

Klik hier voor meer foto’s van Dordrecht.

De belangrijkste musea in Dordrecht zijn:

Dordrechts Museum, Museumstraat 40.

Dordts Patriciërshuis, Wolwevershaven 9

Het Hof van Nederland, Hof 6

Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30.

Museum 1940-1945, Nieuwe Haven 27-28.

Nationaal Landschapskundig Museum, Reeweg Oost 145

Nationaal Medisch Museum, Stadhuisplein 2

Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97

Het Dordrechts Museum, Het Hof van Nederland, Regionaal Archief Dordrecht en Huis Van Gijn zijn één organisatie voor kunst, archief en geschiedenis van de stad Dordrecht.

Mijn persoonlijke top 10 van Dordrecht:

1. Wandeling door de historische stad
2. Dordrechts Museum
3. Huis van Gijn
4. Rondvaart door de grachten
5. Het Hof van Nederland
6. De Grote kerk
7. Arend Maartenshof
8. Dords Patriciërshuis
9. Groothoofdspoort
10. Villa Augustus – Watertoren en Pompgebouw

Dordrecht op internet:

Alles over Dordrecht

Dordrecht (gemeente)

In Dordrecht

VVV Dordrecht

Wikipedia

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.