Manchester 2017

Waarom zou je naar Manchester gaan? Wat is er mooi aan Manchester? Deze vragen hielden mij bezig voor ik aan de citytrip begon. Na persoonlijk onderzoek bleek dat Manchester niet echt een héel mooie stad is. Toch was er iets wat mij er naar toe trok. Ik was er van overtuigd dat Manchester zijn mooie kanten heeft. Volgens mij heeft iedere grote stad wel zijn schoonheden, behalve Almere dan. Sorry ‘Almerenaren’. Een beetje voorbereiding voor de citytrip naar Manchester is wel noodzakelijk, omdat je anders veel mist van de bezienswaardigheden.
Manchester is met 500.000 inwoners de vijfde grootste stad van Engeland qua inwonersaantallen, maar qua dynamiek is het misschien wel de tweede grootste van Engeland.
Rond 1800 begon in Manchester de industriële revolutie. Hierdoor zijn er tot op de dag van vandaag nog steeds veel warehouses en industriële gebouwen te vinden. Door de industriële revolutie groeide de stad enorm en kon de stad nauwelijks de toename aan. De eerste passagierstrein ter wereld werd op de sporen gezet en het Manchesterkanaal werd als handels- en vervoersroute in gebruik genomen. De welvaart reflecteerde ook in het stadsbeeld en heel wat grote publieke gebouwen, waaronder het Stadhuis, werden opgetrokken. Hoewel de textielindustrie in de 20ste eeuw tanende was, kon de stad bouwen op een rijk erfgoed waardoor Manchester tot op vandaag een even levendige metropool is gebleven.
In 1904 produceerde Frederick Royce zijn eerste auto in de fabriek aan de Cooke Street. In samenwerking met Charles Rolls leidde dit tot een van ’s werelds meest vooraanstaande auto- en motoren merken.
In 1803 ontwikkelde John Dalton zijn eerste atoom theorie in Manchester. Atomen werden voor het eerst gesplitst door Ernest Rutherford tijdens een experiment in de universiteit in 1919.
The eerste moderne computer is gebouwd in de universiteit van Manchester. Het werd de ‘Baby’ genoemd en werd gebouwd met technologie voor communicatie apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. In 1948 draaide het eerste computerprogramma.
Het zijn zomaar een paar voorbeelden waaruit blijkt hoe innovatief Manchester is. De spreuk “What Manchester does today, the rest of the world does tomorrow”, geeft perfect aan dat veel nieuwe ideeën in Manchester worden geboren.


Vanwege de aanwezigheid van industrieën in Manchester werd er tijdens de Tweede Wereldoorlog overgeschakeld op productie van wapens en oorlogsmaterieel. De nazi’s reageerde hierop door de stad te bombarderen, waardoor Manchester zwaar getroffen werd en veel historische gebouwen helaas verdwenen. Een periode van wederopbouw volgde. De lege plekken werden gevuld met diverse bouwstijlen waardoor Manchester een bonte mengelmoes is geworden van tegenstrijdige bouwstijlen die eerder onderling vloeken dan matchen. Welstand was blijkbaar erg ruimdenkend. Het is een ratjetoe aan bebouwing. Dit is zo typerend voor Manchester.
De laatste jaren van de 20ste eeuw hebben een belangrijke invloed gehad op het hedendaagse Manchester. In 1996 vernietigde een bom van het IRA een groot deel van het stadscentrum waarbij gelukkig geen doden, maar wel 200 gewonden vielen. Heel wat gebouwen uit de jaren ’60 werden vernield of beschadigd.
Het stadsbeeld is erg ingrijpend veranderd door deze gebeurtenissen. Dankzij internationale hulp werd de stad heropgebouwd tot het nieuwe en moderne centrum van vandaag met gelukkig nog voldoende historische gebouwen.
Op 22 mei 2017 werd Manchester opnieuw getroffen door een terreuraanslag. Een terrorist liet tijdens een concert van de Amerikaanse Ariana Grande een zelf gemaakte zelfmoordbom afgaan. 22 jonge mensen en ouders kwamen om het leven. Ik voel duidelijk dat de aanslag de inwoners van Manchester dichter bij elkaar heeft gebracht. Op veel plaatsen in de stad hangen posters met het opschrift: I ♥ MCR. Het is een uiting van de liefde van de bewoners voor de stad, maar om als toerist met zo’n T-shirt te lopen gaat veel toeristen te ver, omdat de gemiddelde mens ‘MCR’ nog niet zo snel associeert met Manchester. En zelfs als men het zou weten, zou je er dan mee willen rondlopen?
Manchester is onder andere wereldbekend vanwege voetbal. De stad heeft maar liefst twee top teams in de Premier League: Manchester United en Manchester City die tot de beste van de wereld behoren. Beide clubs hebben een mega groot stadion redelijk dicht bij het centrum. Voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een tour bij een van de stadions.
Maar er is meer. Op muziek gebied kent de stad een zeer groot aantal bekende namen. Onder andere 10CC, The Bee Gees, John Mayall, The Hollies, Oasis, Simply Red, Take That en The Verve vonden hun oorsprong in Manchester.
Engeland blijft hoe dan ook altijd interessant om zijn publeven. En dat beleef ik altijd uitgebreid moet ik zeggen. Ik weet alleen nooit wel bier ik moet bestellen als ik al die verschillende tapkranen aan de bar zie. Persoonlijk houd ik helemaal niet van Guinness. Ik heb me voor genomen dat ik altijd de rechtse tap kies. Behalve als dat Heineken, Amstel of Stella is, want dat kan ik thuis ook drinken. Zo drink ik iedere keer wat anders en is het telkens een verrassing. Helaas rukken deze Nederlands en Belgische merken zich steeds verder op in Engeland. Brexit jongens. Kap daar mee, schenk alleen authentiek Engels bier.
Zittend op je cafékruk is het heerlijk om het Engelse volk te bekijken. En wat loopt er een hoop apart volk rond in Engeland. Vooral de ‘working class’ of ‘lower class’ voert de boventoon. De manier waarop zij zich kleden, gedragen, tatoeëren is zo typerend voor Engeland. De Engelsen weten dat zelf ook maar al te goed. Kijk maar eens naar de sitcom ‘Keeping Up Appearances’ in het Nederlands ‘Schone Schijn’ met de snobistische Hyacinth Bucket – die eigenlijk gewoon ‘Emmer’ met haar achternaam heet – en haar zwager en tegenhanger ‘Onslow’, die dag en nacht in een vies onderhemd loopt. Prachtig serie. Zoals in de meeste grote steden zie je ook in Manchester redelijk veel daklozen.
In Manchester vallen je vast de ‘bijen’ op die je op veel afbeeldingen ziet. Bijen zijn het symbool van Manchester geworden. Dat dankt zich aan het volgende. In het 19de eeuw was Manchester het middelpunt van de industriële revolutie. De stad werd regelmatig beschouwd als de kern van de activiteiten. De mensen die op de molens en fabrieken werkten werden vergeleken met werkbijen. Een statement was gemaakt en in 1842 werden zeven bijen opgenomen in het wapenschild van de stad. Nog altijd verschijnen bijen op beschilderingen van bouwwerken en dergelijke.
Wat ook opvalt zijn muurschilderingen in de stad ofwel murals in het Engels. Diverse gevels zijn prachtig beschilderd met afbeeldingen van vogels en gezichten.
Ik was vier dagen in Manchester en dat was precies goed om de bezienswaardigheden te bekijken. Hieronder een opsomming wat er zoals te zien en te doen is. Ik kan Manchester zeker aanraden. Voor mij was het een relaxte stad waar ik regelmatig genood van een lekkere pint in een pub. Veel plezier.

Albert Square
Dit plein is een van de mooiste en belangrijkste maar ook drukste pleinen van Manchester. Het meest indrukwekkende gebouw aan dit plein is de Manchester Town Hall. Op het plein zijn een aantal monumenten en standbeelden te vinden, waaronder die voor Prins Albert (1819-1861) waar ook het plein naar is vernoemd. Het vierkante fontein werd voor diens vrouw, koningin Victoria (1837-1901) geplaatst. Het plein is tussen 1863 en 1867 aangelegd.

Beetham Tower
Dit torengebouw is het hoogste residentiële gebouw in heel het Verenigd Koninkrijk.
Het volledig glazen gebouw bestaat uit 47 verdiepingen. Met 157 meter springt de toren vanuit alle hoeken van de stad sterk in het oog en daarnaast bevindt zich op het dak nog een een glazen ‘antenne’ die het gebouw tot 171 meter hoog maakt. In het gebouw is onder andere het Hilton Hotel ondergebracht en ook een aantal kantoorruimtes en appartementen. Bovenin bevindt zich de sky bar draagt waar je een prachtig vergezicht hebt op onder andere Liverpool en Blackpool.

Canal Tow Path
Tijdens mijn wandeling door Manchester ontdekte ik per toeval de kanalen. Beginnend bij het moderne gebouw van The Bridgewater Hall ga je met trappetjes naar beneden, waarna je automatisch bij de kanalen komt. De kanalen van Rochdale Canal Tow Path zijn een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed, dat misschien wel per toeval bewaard is gebleven. Over de smalle kanaaltjes werden vroeger goederen vervoerd naar de industrieën en de stad. Ondanks dat ik zo enthousiast ben over de kanalen zie je er geen enkele toerist. In de kanalen zitten authentieke, handbediende, houten sluisdeuren die het niveau in de kanalen regelen. Warehouses zijn verbouwd tot appartementen complexen. Oude, smalle, maar lange woonbootjes liggen aan de kades van The Bridgewater Canal Tow Path. De hele omgeving ademt sfeer. Het is een mooi samenspel van historie, rust, erfgoed, herbestemming en authentieke exterieur. Het is weg van de stad, maar toch om de hoek. Prachtig, om stukjes van de stad te ontdekken die zo bijzonder zijn.

Castlefield
Een stukje beschermd gebied van Manchester wordt aangeduid met de naam Castlefield. Deze plaats is eigenlijk de plek waar de stad uit is ontstaan. Hier stond ooit een Romeins fort met de naam Mamucium. Nu zijn daar nog delen van te zien, maar stel er niet te veel van voor want de gereconstrueerde delen zijn eigenlijk maar heel klein en nauwelijks de moeite waard voor een bezichtiging.
Het gebied er omheen was voornamelijk industrieel gebied waar veel handel werd gedreven. Tegenwoordig worden er allerlei evenementen georganiseerd en is het een goed bezochte wijk voor een hapje en een drankje.

Cathedral
Deze kathedraal stamt uit de middeleeuwen, maar werd gerestaureerd en uitgebreid in het Victoriaanse tijdperk, wat het uiterlijk enigszins vertekent. Door zijn redelijk lage toren is misschien niet een heel indrukkende kerk, maar het interieur heeft een verrassende schoonheid. Binnen valt pas echt hoe groot de kerk is. De kathedraal bevat een aantal fascinerende en historisch belangrijke houtgraveringen, welke middeleeuwse verhalen, legendes of moralen uitbeelden. Tijdens de tweede wereldoorlog en de IRA aanslagen werden ook delen van deze kathedraal zwaar beschadigd. Het duurde bijna 20 jaar om alle decoraties te herstellen.

Chinatown
Manchester heeft een heuse Chinatown. Een mooie Chinese poort in Faulkner street siert een van de straten waar zich veel restaurantjes en winkeltjes bevinden. Ik vind het altijd erg bijzonder om door zo’n Chinese winkel te struinen. Ze zijn afgelaten vol met levensmiddelen waar wij vaak nog nooit van gehoord hebben en nog nooit gezien hebben.

The John Rylands Library, 150 Deansgate
Het historische gebouw van de bibliotheek vormt een extreem contrast met het naastgelegen en super moderne glazen gebouw van Emporio Armani. De bibliotheek lijkt nog het meest op een kerk. De stijl is laat Victoriaans, neo gotisch. Een kijkje op de derde verdieping waar zich de historische bibliotheek bevindt is zeer de moeite waard. Het interieur is donker met veel hout, beelden en glas-in-lood ramen. Uiteraard zijn de stellingen gevuld met grote dikke historische boeken. Het bevat een unieke collectie inclusief de oudste versie van het Nieuwe Testament. De bibliotheek zou zo maar het decor kunnen zijn van een Harry Potter film. Prachtig.

The Lowry en Quays, Pier 8, The Quays
De Quays (kades) liggen op zo’n drie mijl ten zuidwesten van het centrum. De Quays kennen een industrieel verleden maar tegenwoordig is het gebied een prachtige, moderne en populaire vintage woonwijk om te wonen. De verbouw van de voormalige kades behoort tot de grootste stadsvernieuwingsprojecten van Engeland. Fabrieken en warehouses hebben plaats gemaakt voor moderne architectuur. Op het water worden volop watersport activiteiten georganiseerd zoals waterpolo, waterskiën en roeien.
Op Pier 8 liggen een moderne winkelcentrum (outlet) en het Lowry gebouw uit 2000. Dit superstrakke grijze architectonisch bouwwerk huisvest twee theaters, een studio, een tentoonstellingsruimte en een kunstgalerij.
Als toerist vind ik het echter een weinig interessante wijk. Tis dat het United Stadion en het Imperial War Museum North er in de buurt ligt waardoor een bezoek makkelijk te combineren is, anders zou ik zeggen: overslaan en pak een pub in de stad.

Shambles Square
Shambles Square is het meest bijzondere plein van Manchester. Het is geliefd bij locals en bij toeristen vanwege de vele gezellige pubs rondom dit bijzonder mooie pleintje. Diverse panden zijn zogenaamde vakwerkhuizen. Een van de pubs is de ‘The Old Wellington‘. Het gebouw dateert uit 1552 en is in Tudor-stijl, met vakwerk op een stenen fundament. Dit is het oudste dergelijke gebouw van Manchester. De familie Byrom opende in 1554 een lakenhandel in het gebouw. Na toevoeging van een verdieping in de 17de eeuw, werd de benedenverdieping in 1830 als pub ingericht. The Old Wellington Inn werd echter tweemaal compleet verhuisd. Het gebouw bevond zich oorspronkelijk ongeveer 300 meter verder van de kathedraal verwijderd op een oudere marktplaats (The Shambles).
In de late jaren 70 werd het gebouw met 1,4 meter opgehoogd en verplaatst om plaats te maken voor het winkelcentrum Manchester Arndale, en heropend in 1981. Het Provisional Irish Republican Army pleegde op 15 juni 1996 een bomaanslag in het centrum van Manchester, waarbij The Old Wellington Inn zware schade opliep. De reparatiewerkzaamheden, die circa £ 500.000 kostten, waren in februari 1997 voltooid. Echter was men toen bezig met de planning voor het creëren van Shambles Square, dus heeft men het hele gebouw in 1999 nogmaals circa 100 meter verschoven, tezamen met de belendende Sinclair’s Oyster Bar.
Anders populaire pubs in Manchester zijn: Briton’s Protection met 300 soorten whisky’s, Circus Tavern die de kleinste bar in Europa is, Tib St Tavern en Marble Arch.

Stadsparken
In het centrum bulkt het niet van de stadsparken en groenvoorzieningen. De mooiste en meest drukbezochte parken zijn Piccadilly Gardens en de Cathedral Gardens. Ze zijn allebei relatief klein met hoofdzakelijk grasvelden waar de inwoners graag vertoeven en relaxen.
De twee meest bekende parken net buiten het centrum van de stad zijn Heaton Park en Peel Park. Heaton Park is het grootste van de twee en behoort zelfs tot één van de grootste stadsparken van Europa. Wat vooral de aandacht trekt is het 18de eeuws landhuis ‘Heaton Hall’ wat tegenwoordig is opengesteld voor publiek. De kamers zijn in originele staat ingericht en geven je een kijkje in het leven van de welgestelde familie Egerton die er ooit woonde. Verder is er in het park een 18-holes golfbaan, speeltuin, kinderboerderij, siertuinen en een observatorium te vinden. Het park ligt echter wel op 3,5 mijl afstand van het centrum, waardoor je als citytripper hier waarschijnlijk niet zulk komen.
Peel Park bevindt op 1,5 ten noordwesten van het centrum. Hier zijn meer sportvelden te vinden en is er een speeltuin voor kinderen tussen de vier en veertien jaar. Ten zuiden van het Peel Park vind je het Salford Museum and Art Gallery.

Town Hall
Het prachtige Victoriaanse stijl stadhuis werd in 1877 voltooid. Het is een van de mooiste gebouwen van Manchester. Het gebouw heeft een 85 meter hoge klokkentoren waardoor het gebouw enigszins op een kerk lijkt. Als ik er ben krijg ik nog net even snel toestemming om het gebouw te bekijken, voordat er een bruiloft gaat beginnen. Ik dool alleen door de gangen van het vier verdiepingen tellende gebouw. De gangen zijn versierd met indrukwekkende plafondschilderingen en mozaïekvloeren. De medewerkers kijken me vreemd aan en denken wat doet die gozer hier, maar niemand vraag aan mij wat ik er doe. Terstond kom ik nog het bruidspaar tegen dat met een fotoshoot bezig is. Helaas heb geen kijkje kunnen nemen in de belangrijkste kamers van het gemeentehuis.

Winkelen
Manchester mag dan misschien niet zo heel mooi zijn, maar de stad heeft wel een zeer groot en levendig aanbod van winkels. Market Street is dé winkelstraat van Manchester. Shoppers kunnen hier hun hart ophalen. In de gezellige straat zie je veel straatmuzikanten, mimespelers en Afrikanen die kleine prullaria aanbieden.
Arndale is de naam van een zeer groot en overdekt winkelcentrum met honderden winkels. Het winkelcentrum is super modern en fraai vormgegeven. Debenhams is een groot warenhuis dat vergelijkbaar is met ons voormalige V&D. Het is gelegen in een prachtig pand naast Arndale.
Aan de andere zijde van het winkelcentrum ligt The Printworks. Het is een overdekt centrum waar vooral veel eettentjes zijn.
Vlakbij Market Street ligt de Barton Arcade. Het is een klassieke winkelpromenade met een prachtig stalen dakconstructie met glaspanelen.
Op 5,5 mijl ten westen van het centrum ligt het The Trafford Centre. Het is een zeer groot overdekt winkelcentrum en is zelfs één van de grootste van het Verenigde Koninkrijk met meer dan 10.000 parkeerplaatsen. Vanwege de ligging zul je echter als toerist niet snel bij dit winkelcentrum komen.

De belangrijkste musea van Manchester:

Manchester bulkt niet echt van de musea en een aantal musea zijn niet echt bijzonder. Diverse musea zijn echter wel gratis te bezichtigen. De achterliggende gedachte is dat de gemeente van mening is dat museumbezoek en cultuur gestimuleerd moet worden.

Greater Manchester Police Museum57A Newton Street
Klein museum over politie attributen, gebeurtenissen en feiten. Het museum is alleen op dinsdag open.

Imperial War Museum North (IWM Noth), Trafford Wharf Road
Het oorlogsmuseum uit 2002 is gehuisvest in een super modern gebouw gelegen bij de Quays en het Manchester United Stadion. Het gebouw is een ontwerp van de beroemde architect Daniel Libeskind, die onder meer het Joods Museum in Berlijn ontwierp én de nieuwe plannen voor de WTC-site in New York, waar de Freedom Tower onderdeel van uitmaakt. Het gebouw valt dan ook heel erg op, met zijn hellende vloeren en daken, en heeft al verschillende prijzen gewonnen.
Het museum wil laten zien wat de impact van oorlog is op het leven van gewone mensen. Het focust dan ook vooral op het menselijke drama van oorlogen. Om het uur is het in het
museum tijd voor The Big Picture. De lichten van de hoofdhal worden dan gedoofd en
oorlogsfoto’s en quotes worden geprojecteerd op de muren.

The Lowry Art Gallery, The Quays (kaden)
In het moderne Lowry gebouw in de Quays bevindt zich een kleine Art Gallery waar schilderijen en etsen te bewonderen zijn. De collectie is niet echt heel bijzonder.

Manchester Art GalleryMosley Street
In het neoclassicistische gebouw van de Manchester Art Gallery wordt een buitengewoon uitgebreide verzameling van oude kunst tentoongesteld. Het huisvest een van de mooiste kunstcollecties van het Verenigd Koningrijk. Het merendeel van de kunst betreft schildrijen van Engelse schilders uit de 18de en 19de eeuw. Een speciale afdeling is gewijd aan Nederlandse middeleeuwse meesters. Naast bekende schilders zoals Jacob van Ruisdael (1628-1682) hangen er werken van bijna 40 andere Nederlandse schilders. Een gedeelte van deze schilderijen is gewijd aan de schipvaart waar Nederland in de middeleeuwen om werd geroemd.
Op de tweede verdieping is hoofdzakelijk moderne kunst te bezichtigen, maar ook kostuums, servies en gebruiksvoorwerpen. Op de begane grond is nog een fotocollectie van bewoners uit Manchester te zien.

Manchester City Museum en Stadium Tour, Rowsley Street
Voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen bij een bezoek aan het Etihad stadion van voetbalteam Manchester City. In het museum zie je een expositie met memorabilia van de club historie.
Het stadion is in 2002 gebouwd voor de Commonwealth Games. Het prachtige state-of-the-art stadion is nu het thuisstadion van een van ’s werelds snelst groeiende voetbal clubs.
Tijdens de tour van 70 minuten leidt een professionele en vakkundige gids je door het stadion. Je neemt een kijkje in de directeurskamer, de persruimte, de spelers lounge en kleedkamers. Je loopt door de tunnel naar het gras onder het gejoel van 55.000 supporters.

Manchester Jewish Museum, 190 Cheetham Hill Road
Het Manchester Joods Museum ligt in Green Quarter op ca. 1,2 mijl ten noorden van het centrum. Het museum is enige joodse museum buiten Londen. Het is gevestigd in een voormalige Spaanse en Portugese Synagoge dat het oudst overgebleven synagoge-gebouw in Manchester is uit 1874. Het is een prachtig voorbeeld van Victoriaanse architectuur, uitgevoerd in Moorse stijl. Bijzonder opmerkelijk zijn de prachtige glas-in-lood ramen in de stalen kozijnen.

Manchester United Museum en Stadium Tour, Sir Matt Busby Way
Voetballiefhebbers kunnen Manchester niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan het Trafford stadion van een van de beste voetbalteams, Manchester United. In het museum in het stadion wordt het verhaal van maar liefst 130 jaar voetbalgeschiedenis verteld. Voor de kinderen is er een interactieve zone en natuurlijk mag de ‘hall of fame’ niet ontbreken.
Jongen, wat is dit stadion ontzettend groot, maar met 76.000 zitplaatsen staat het echter nog lang niet in de top 10 van de wereld en zelfs niet van Europa. Met een rondleiding is het mogelijk om achter de schermen van deze club te kijken, wat anders niet mogelijk is. Onderdeel van de tour is een wandeling door de tunnel naar het ‘heilige’ gras. De tour duurt 80 minuten en je moet vooraf online kaarten reserveren wil je verzekerd zijn van een plaats. De tour vindt om de 10 minuten plaats en de kosten zijn 18 pond per persoon. Begrijp je nu waarom het een van de rijkste clubs is?

Museum of Science & Industry (MOS), Liverpool Road
Dit is het mooiste en boeiendste museum van Manchester voor jong en oud dat is ondergebracht in prachtig gerestaureerde oude warehouses. Het toont een groot aantal apparaten en machines die een belangrijkste rol hebben gespeeld bij de industriële ontwikkeling van Manchester. Vanwege de grootte van de toestellen is de collectie verdeeld over meerdere gebouwen. De toestellen zijn ingedeeld in categorieën. In het Great Western Warehouse zijn röntgenapparatuur, textielmachines en computers te zien. Op de verdieping kunnen jong en oud interactief en speels aan de slag met diverse toestellen die de principes van techniek tonen. In de ‘Power hall’ zijn onder andere machines en locomotieven ondergebracht. Het ‘Station Building’ is gebaseerd op de oudste passagiers treinstation van de wereld. De “Air and Space Hall’ aan de andere zijde van de straat toont hoofdzakelijk oude vliegtuigen maar ook enkele auto’s. Het museum is gratis te bezichtigen, maar een donatie is gewenst.

National Footbal Museum, Urbis Building, Cathedral Gardens, Todd Street
Het Nationaal Voetbal Museum is ondergebracht in het super moderne Urbis gebouw dicht bij de kathedraal. Ontdek meer van de sport door interactieve activiteiten en verbazingwekkende tentoonstellingen. Bewonder een replica van de wereldcup beker gemaakt in 1966 toen het origineel gestolen was.

People’s History Museum, Left Bank
Dit museum heeft wisselende exposities op de begane grond. Op de eerste en tweede verdieping bevindt zich de vaste expositie over de ‘working class’. Je ziet er voornamelijk posters, foto’s en enkele huisinrichtingen met veel tekst en uitleg. Ik kon echter geen enkel verhaal vinden in het museum en vond het bijzonder saai. Zet het gerust onderaan je lijst.

Salford Museum and Art Gallery, Peel Park
Gelegen nabij het Peel Park op 1,5 mijl van het centrum zal dit museum je waarschijnlijk ontgaan. Er wordt ook relatief weinig voor gepromoot en het museum krijgt daardoor voor de toerist weinig aandacht.
De collectie van het museum bevat meer dan 10.000 historische artefacten.

Whitworth Art Gallery, Oxford Road
Ten zuiden van de Manchester University campus en op circa 1,7 mijl van het centrum bevindt zich de Whitworth kunstgalerie wat in het gelijknamige park ligt. Dankzij een donatie van Sir Joseph Whitworth was het mogelijk om dit museum te openen. Joseph Whitworth stond bekend als ingenieur, filantroop, uitvinder en ondernemer. Een ander deel van zijn kapitaal werd geschonken aan het Christie Hospital en een aantal filantropische projecten. De bijzondere kunstcollectie bestaat uit onder andere sculpturen, schilderijen, textiel en het marmeren beeld van Sir Jacob Epstein ‘Genesis’.

Mijn persoonlijke top 10 van Manchester:

1. Manchester Art Gallery
2.Town Hall
3. Manchester Cathedral
4. Museum of Science & Industry
5. Rochdale Canal Tow Path
6. Shambles Square
7. The John Rylands Library
8. Manchester United Museum en Stadium Tour
9. Chinatown
10. Piccadilly Gardens

Klik hier voor meer foto’s van Manchester.

Veel plezier in Manchester.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.