Antwerpen 2017

De Grote Markt, de kathedraal, de Zoo, de rosse buurt, de kaaien, uitgaan en vrijgezelle feesten dat zijn de dingen die mij herinneren aan Antwerpen, maar eerlijk gezegd ben ik veel details over de stad kwijtgeraakt, of door tijd of door alcohol… Tijd voor ‘een herintreding’. Antwerpen is een heel boeiende stad en van een heel ander kaliber dan (het Franse) Brussel. Antwerpen is vooral rauw, divers, gezellig, cultureel, bruisend, hip, mooi, historisch, maar ook modern. De stad heeft veel gezichten en heeft veel te bieden voor jong en oud, arm en rijk, modern en klassiek. Het vergt altijd enige voorbereiding om de hi-lights te vinden en te zien van een stad. Toch neemt het gros van de bezoekers niet die moeite en houdt het bij een wandeling door de winkelstraten en drankje op de een van de vele terrassen. Prima, ieder het zijne, maar persoonlijk ga ik liever wat dieper bij een stedentrip. Uren kan ik wandelen door een  stad opzoek naar mooie gebouwen, een bijzondere kerk, interessante musea, groene parkjes enz.
Antwerpen is een echte havenstad en daarmee wijkt het nog het meest af van Brussel. Het is de tweede grootste havenstad van Europa. Langzaam is er een verschuiving van het havengebied naar de monding van de Schelde. Hierdoor komen er industriële gebieden vrij die een woonfunctie als herbestemming krijgen. Een van die gebieden is de Bonapartedok en de Willemdok. Vroeger vertrokken hier veel passagiers voor emigratie naar Amerika. Nu is het een hip gebied met appartementen in de voormalige pakhuizen. De doks zijn een luxe jachthaven geworden. Midden op het eiland staat het indrukkende, super moderne  gebouw van het Museum aan de Stroom. Maar is er ook veel (lelijke) moderne hoogbouw te zien. Het is echter prima wonen, dit bij de stad, gezellig en niet zo druk.

Centraal Station
In bewerking

Groenplaats (plein)
In bewerking

Grote Markt
Stadhuis,
In bewerking

Hendrik Conscienceplein
In bewerking

HetsteenSteenplein 1 
In bewerking

Koningin Astridplein
In bewerking

Meir
In bewerking

Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61
In bewerking

Museum aan de Stroom / MAS, Bonapartedok, Hanzestedenplaats 1
In bewerking

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Groenplaats 21
In bewerking

Rubenshuis, Wapper 9-11
In bewerking

Schelde en kaaien
Langs de oostoever van de schilde ligt een 3,2 kilometer lange muur van circa 80 cm hoogte van noord naar zuid. Op de muur staat het ‘Kaaiengedicht’ dat is samengesteld door voormalig stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen. Hij riep alle Antwerpenaren op om gedichten in te sturen. Uiteindelijk zijn er vijfhonderd inzendingen gekomen. Deze gedichten zijn door de dichter aan elkaar gelijmd en op de muur geprojecteerd.

Shopping Stadsfeestzaal, Meir 78
In bewerking

Sint-Carolus Borromeuskerk, Hendrik Conscienceplein 12
In bewerking

Sint-Pauluskerk, Sint-Paulusstraat 22
In bewerking

Sint-Jacogskerk, Lange Nieuwstraat 73
In bewerking

Zoo, Koningin Astridplein 20-26
In bewerking

De belangrijkste musea in Antwerpen zijn:

Dagbladmuseum, Kapelstraat 61
Het Dagbladmuseum was een privémuseum met als thema de geschreven pers sinds de eerste uitgave in 1605 van het tijdschrift “Nieuwe Tydinghen” door Abraham Verhoeven (1575-1652).

Eugeen van Mieghem Museum, Ernest van Dijckkaai 9
In het museum kan u een 200-tal werken van de Antwerpse kunstenaar in diverse technieken uit het oeuvre van Eugeen Van Mieghem (1875-1930) bewonderen. Ze worden chronologisch getoond met aandacht voor het sociale en culturele leven in Antwerpen en Vlaanderen van rond de eeuwwisseling.

Foto Museum / FOMU, Waalsekaai 47
Het FOMU heeft een uitgebreide collectie foto’s die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de (Belgische) fotografie, 230.000 objecten fotoapparatuur en een grote collectie boeken van het prille begin van de fotografie tot de meest recente trends en ontwikkelingen.

Hessenhuis, Falconrui 53
Het Hessenhuis was vroeger een stedelijk pakhuis. Bij de voltooiing ervan in 1564, diende het als opslagplaats voor goederen die met grote wagens werden aangevoerd uit het Duitse Hessen. Na de sluiting van de Schelde in 1585 kreeg het Hessenhuis een hele reeks andere bestemmingen. In 1975 kreeg het dan definitief een bestemming als tentoonstellingsgebouw.

Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22
Het Letterenhuis is het algemene museum en archief voor de Vlaamse letterkunde.

Maagdenhuismuseum, Lange Gasthuisstraat 33
Hier kom je veel te weten over de Antwerpse vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. Armoede en dakloosheid zijn immers niet van deze tijd alleen. Onze westerse steden kampten al met die problemen van in de middeleeuwen.

Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61
Het concept van onze beeldentuin kent weinig gelijken. Een halve eeuw werd er geïnvesteerd in de opbouw van een indrukwekkende collectie kunstwerken. Naast de in het museumpark opgestelde werken die samen een overzicht bieden van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst, vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats en worden beelden uit de collectie opgevoerd in thematische exposities. Naast de beeldencollectie is ook het park een sterk staaltje landschapskunst. Het is prachtig groot park dat ook nog gratis is te bezoeken.

Modemuseum, Nationalestraat 28
Het Modemuseum beschikt over een collectie van ruim 25.000 items: kleding, schoenen, accessoires, kant, etc., zowel historisch als hedendaags.

Museum aan de Stroom / MAS, Bonapartedok, Hanzestedenplaats 1
Vaste tentoonstelling over de stadshistorie en wisselende expo’s. Op elke verdieping een nieuw verhaal over Antwerpen, de stroom, de haven en de wereld.

Museum de Reede, Ernest Van Dijckkaai 7
Het Museum De Reede is een privaat museum aan de Antwerpse Scheldekaai. De kunstverzameling van de Nederlandse reder en oliehandelaar Harry Rutten bevat een uitgebreide collectie grafische beeldende kunst. Het kleinschalige uitzicht van het museum geeft het een karakter van een kunstgalerij.

Museum Mayer van den Bergh, Lange Gasthuisstraat 19
Het Museum Mayer van den Bergh dompelt u onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. U maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met een wereldschilderij als Dulle Griet van Pieter Bruegel.

Museum Plantin – Moretus, Vrijmarkt 22
Driehonderd jaar boekdrukkunst en familiegeschiedenis: dát is het Museum Plantin-Moretus. U bewondert er de oudste drukpersen ter wereld, een rijke kunstcollectie en portretten van Rubens. In de bibliotheken vindt u manuscripten, incunabelen en originele drukken. En de archieven vertellen u over het dagelijkse leven in drukkerij én paleis.

Museum Ridder Smidt van Gelder
Op 2 februari 1987 werd het museum zwaar beschadigd door een brand en het museum werd tijdelijk gesloten. Sinds 2000 vormde het museum één samenwerkingsverband, “De Kunstmusea”, met het Museum Mayer van den Bergh en het Rubenshuis.
In 2003 werd het museum door minister Paul Van Grembergen geklasseerd als monument. Datzelfde jaar werden restauratiewerken aangevat maar men botste op stabiliteitsproblemen waarop de werken werden stopgezet en het museum werd opnieuw gesloten. De collectie werd overgebracht naar een depot en sporadisch worden delen tentoongesteld in andere musea.

Museum Rockoxhuis, Keizerstraat 10-12
Het Rockoxhuis is een kunsthistorisch museum met een collectie schilderijen, meubels, beeldhouwwerken, boeken, prenten, huisraad en wandtapijten.

Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen / M HKA, Leuvenstraat 32
De collectie beslaat kunst van 1970 tot heden, voor een groot deel van de Matta-Clark Foundation: ruim 150 werken van Belgische en internationale befaamde kunstenaars.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten / KMSKA, Lange Kievitstraat 111
De collectie telt zo’n 8200 schilderijen, beelden, tekeningen en prenten. Het museum bezit belangrijke werken van de Vlaamse primitieven, Peter Paul Rubens en de barok, maar ook moderne kunst van Henri De Braekeleer en de Vlaamse expressionisten. In het museum vind je de grootste verzameling werken van Rik Wouters en de belangrijkste collectie ter wereld van het werk van James Ensor.

Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38
Anders dan de naam doet vermoeden gaat het niet over vlees. Het museum is alleen ondergebracht in het pand met deze naam. Museum Vleeshuis blikt terug op zeshonderd jaar muziek en dans in de stad. Het toont hoe muziekinstrumenten gemaakt worden.

Natuurhistorisch Museum Boekenberg, Boekenbergpark
Het museum is sedert 1963 ondergebracht in het 18de-eeuwse grottencomplex van het Boekenbergpark in Deurne. De onderaardse zalen en gangen herbergen een permanente tentoonstelling met als hoofdthema’s paleontologie, mineralogie, archeologie en prehistorie.

Red Star Line Museum, Montevideostraat 3
In het Red Star Line Museum staan verhalen centraal. De verhalen van de passagiers die met de Red Star Line naar Amerika reisden op zoek naar geluk en een beter bestaan.

Rubenshuis, Wapper 9-11
Het Rubenshuis is de voormalige stadsresidentie van Peter Paul Rubens dat sinds 1946 ingericht is als stedelijk museum. Het Rubenshuis is één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld. De vaste collectie omvat een groot aantal werken van de meester zelf en van zijn collega’s en tijdgenoten.

Schatkamer Sint Abdrieskerk,

Schatkamer Sint Pauluskerk, Sint-Paulusstraat 22
Blikvanger van de kostbare collectie is de authentieke wijdingsacte van de eerste kerk door kerkleraar en dominicaan Albertus Magnus in 1276. Naast kostbare relieken wordt ook veel aandacht besteed aan monstransen, cibories, kelken, ceremoniestaven, liturgische gewaden, beeldjes en ornamenten voor devotiebeelden. Het meest indrukwekkende stuk is een kolossale stralenmonstrans van de Antwerpse edelsmid Joannes Petrus Antonius Verschuylen (1801-1865), 105 cm hoog en versierd met meer dan 200 diamanten.

Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM), Diksmuidelaan 42 Berghem
Het Vlaams Tram- en Autobusmuseum is een trammuseum waar trams en bussen, van vroeger en nu, worden tentoongesteld aan het publiek. Het museum is gelegen in Berchem in de vroegere stelplaats Groenenhoek. De vzw die het museum beheert is opgericht en wordt ondersteund door De Lijn. In het museum zijn trams en bussen van de NMVB en diverse Vlaamse trambedrijven aanwezig (waaronder die van Antwerpen).